Tipy na nejlepší dárky pro fotografy a videotvůrce

Publikováno: 4. listopadu 2023 | autor Redakce
cfs-1.jpg

Blíží se nejkrásnější čas v roce a všichni budeme brzy řešit, čím obdarovat rodinu a blízké. Pokud čtete tento článek, máte jistě ve vašem okolí člověka, který se věnuje kreativní tvorbě. Stejně jako každé jiné řemeslo mají i fotka a video svá specifika a my vám naším návodem chceme to tápání ulehčit. Co vybrat pod stromeček?

Paměťových karet není nikdy dost

V našich kurzech se velmi často setkáváme s tím, že nemá zákazník odpovídající paměťovou kartu a při vysokorychlostním snímání fotek nebo při natáčení videa dojde ke zpomalení sekvenčního focení nebo k zastavení nahrávání 4K videa až příliš brzy. Jednou z příčin je právě nedostatečně rychlá paměťová karta, a to zejména ve specifikaci write, tedy zápis dat.

cfs-7.jpg

Obecně platí, že čím rychleji dokáže fotoaparát na kartu data zapsat, tím rychleji dokáže snímat další záběry. Pro tento dárek se tedy zaměřte na karty, které mají ve svém názvu nebo specifikaci hodnotu W/write/zápis 150 MB/s a více. Kapacitně pak 64 GB a více, ale zase to není třeba přehánět. Taková karta se pohybuje v cenové hranici od 1500 Kč a je skvělým dárkem pro všechny zapálené kreativce.

TIP: Rychlé paměťové karty

Ideální brašna pro fotografickou techniku

Je dvakrát větší, než si myslíte. Spousta z nás časem sestavu rozšiřuje o nové objektivy, blesky, externí disky, pouzdra na filtry a paměťově karty či nový počítač a tablet. Brašna nebo batoh musí být také schopny pojmout kus dalšího oblečení, svačinu na výlet, pití a další drobnosti, které máme neustále u sebe.

cfs-8.jpg

Znovu se tedy podívejte na první větu v odstavci a myslete na bezpečí a dostatečný prostor pro vše, co je potřeba pro pořízení fotky a videa. Pak už se stačí zamyslet, zda obdarovaný tvoří více ve městě, nebo na cestách, a podle toho vybrat brašnu či batoh.

TIP: Brašny a batohy pro fotografy

Pořádný stativ je zárukou ostré fotky a stabilního videa

Všichni se při pořízení svého prvního přístroje ženeme za rychlostí sekvenčního snímání nebo rozlišením videa. Při výběru objektivů chceme ten nejkvalitnější profesionální objektiv, pokud možno s vysokou světelností, ale už tak často nemyslíme na další příslušenství.

cfs-3.jpg

Po paměťových kartách a bezpečném transportu techniky by měl být další volbou stativ. Zejména výška uživatele a prostředí, ve kterém bude stativ používat, hrají při výběru zásadní roli. Nic není zcela univerzální a každý žánr vyžaduje specifický přístup. Dobrý začátek je dostatečně vysoký stativ, který je pevný, při transportu se dá složit pod 50 cm a má kulovou hlavu. Konec roztřeseným nožičkám stativu z tržnice, vybírejte pečlivě a na výsledných záběrech to bude znát.

TIP: Nabídka stativů

Pořádek je zkrátka pořádek

Smart zařízení, náhradní baterie, čisticí pomůcky, paměťové karty a nespočet kabelů. To vše se může velmi rychle ztratit nebo zamotat v nepřehlednou skrumáž, kterou většina z nás přímo nesnáší. Vědět, kde co člověk má, je snad základ u všech profesí.

cfs-5.jpg

Pouzdra na příslušenství jsou skvělou volbou pro okamžitý přístup k maličkostem, které nejčastěji při tvorbě využíváme, nemluvě o přehledně sbalených kabelech. Za tento dárek vám každý bude děkovat i řadu let po svátcích.

TIP: Pouzdra na fotopříslušenství

Fotoobraz v rámu – ten správný dárek

Nejvíce fotografů asi potěší, když vidí svou tvorbu v podobě fyzicky hmatatelných fotek. U kreativní tvorby se může jednat například o plátno nebo fotoobraz v rámu. Není nic jednoduššího než blízké obdarovat poukazem na služby našeho tisku.

cfs-2.jpg

Opravdová kvalita snímku se ukáže nejlépe na pořádném fotoobrazu v rámu a platí zde jedno pravidlo: čím větší, tím lepší. Naše poukazy jsou ale univerzální a lze je v případě potřeby použít i na nákup zboží.

TIP: Poukazy nejen na fotoslužby

Jeden za všechny, všichni za jednoho

Okamžitě tištěná fotografie vyhrává srdce rodin a svatebčanů i v roce 2023 a kdo jiný by mohl přijít s něčím, co bude v daném žánru zkrátka nejlepší? Pro fotku se spíše hodí nejostřejší.

polaroid-i-2-02-122242.jpg

Bavíme se o novém Polaroidu I-2, který přináší mimo výbornou obrazovou kvalitu i plně manuální ovládání. Zcela nový stroj má perfektně ostrý objektiv a je plně kompatibilní s filmy Polaroid i-Type, 600 a SX-70 v původním formátu instantního filmu Polaroid.

TIP: Polaroid najdete zde

Pro pohodlí uživatele nechybí plně automatické ostření v každé situaci, možnosti volby clony pro úžasné portréty a systém Lidar, který přizpůsobí objektiv pro každou situaci. Tento dárek potěší celou rodinu.


Celý článek najdete v listopadovém FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv11-23-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.