Street fotografie a vhodná technika

Publikováno: 21. května 2023 | autor Redakce
escalators-3863163.jpg

Street fotografie je specifický žánr, který klade poměrně vysoké nároky na pohotovost autora nejen z pohledu kompozice a hledání ideálního záběru, ale také ohledně zvládnutí správné expozice a s ní spojeného ovládání fotoaparátu.

Než se podíváme blíže na vhodné vybavení, pojďme si trochu osvěžit, co to vlastně ta street fotografie jako žánr je, a jak se k ní propracovat. Pokud se zaměříme na street blíže z pohledu fotografických žánrů, pak leží někde na pomezí reportáže a dokumentu, přičemž velmi důležitým aspektem podobných záběrů je obvykle člověk, respektive lidský prvek na snímku.

man-343674.jpg

Důležité je také brát v potaz fakt, že street fotografie není inscenovaným záběrem ve smyslu přichystání záběru, ale fotografií přirozenou, kdy se snažíte zachytit svět kolem sebe, aniž byste do něj výrazně zasahovali. Velmi důležitá je při street fotografii interakce fotografa s okolím, nejčastěji pak s tím, kdo se má stát hlavním objektem snímku.

Tato interakce by však neměla být nijak výrazná a bude spíše pasivní, například jde o mimickou žádost o svolení fotografovat. Z výše uvedeného si snadno odvodíme závěr, že street fotografie není ideální oblastí pro ty introvertnější a více plaché jedince. Abyste pořídili dobrou fotku, musíte být zkrátka v centru dění a být tak trochu ostřílení. Neměli byste se zaleknout případné konfrontace s fotografovaným a umění vymluvit se z nepříjemné situace byste měli mít v malíku.

anthony-tyrrell-bl-lisjonly-unsplash.jpg

Ve své čisté podstatě je street fotografie hledáním a zaznamenáváním zajímavých záběrů na ulicích či ve městě, v ideálním případě i s myšlenkovým přesahem. Hlavní je, abychom byli s fotografií spokojeni my sami, její zaškatulkování je již věcí subjektivního názoru.

Nenápadnost – polovina úspěchu

Povedená streetka je taková, kdy je divák vtažen do děje či scény a stává se součástí vyprávěného příběhu. Kompozice je zde velmi důležitá, na její nalezení však není mnoho času, a proto je dobré o fotografii přemýšlet s dostatečným předstihem, když se blížíte k místu vašeho zájmu.

Abyste se o čas pro přípravu zbytečně neokrádali, je vhodné být co nejvíce nenápadný, v tom je totiž vaše síla a hlavní výhoda. Rychlou úvahou dojdeme k závěru, že bude pro street vhodné používat pokud možno méně nápadné kousky techniky – tedy kombinace velkého teleobjektivu se středoformátovou bezzrcadlovkou asi nebude to pravé ořechové.

pexels-abhishek-goel-1362910.jpg

A když už má být nenápadný fotoaparát, tak ideálně i fotograf, tedy s nenápadnou vizáží – vaše oblečení by nemělo být výrazné, ale spíše takové, v němž můžete bez problémů splynout s davem. V případě městské zástavby to může být stylizace do...


Celý článek najdete v květnovém čísle FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv05-23-web3.jpg

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.