Špičkové stroje za hubičku – to nejlepší z filmové éry, 2. díl

Publikováno: 17. listopadu 2019 | autor Redakce
fotovideo-11-2019--stranka-067---kopie.jpg

V říjnovém čísle FotoVideo jsme si představili několik modelů pokročilých elektronických filmových zrcadlovek, které byly ve své době velmi povedené a populární. Vedle Canonu a Nikonu však existuje celá řada dalších zajímavých fotoaparátů.

Pokud bychom na analogové fotoaparáty nahlédli dnešní optikou, jedním z velkých rozdílů bude zastoupení výrobců na tehdejším trhu. Zatímco v současné době digitální fotografie se produkci aparátů pro nejširší skupiny fotografů věnuje de facto sedm značek – Canon, Fujifilm, Nikon, Olympus, Panasonic, Pentax a Sony – v minulosti byla nabídka o něco pestřejší ohledně výrobců i z pohledu konstrukce a zaměření aparátů.

fotovideo-11-2019--stranka-067---kopie.jpg

Mimo jiné i proto je nabídka starších fotoaparátů poměrně široká, a ne vždy je snadné se v ní zorientovat. Tentokrát se zaměříme na výrobce, kteří již neexistují, případně je jejich současná nabídka zcela odlišná. V minulosti však šlo o zajímavé kousky jak pro fotografování, tak ze sběratelského hlediska.

Pentax

Z historického pohledu patří Pentax mezi k nejstarším tradičním výrobcům fotoaparátů, zejména čoček a optiky. Za zmínku rozhodně stojí fakt, že dodnes používaný bajonet Pentax K začala společnost vyrábět v roce 1976 – tedy i nabídka starších objektivů by mohla být v tomto směru zajímavá.

fotovideo-11-2019--stranka-066---kopie.jpg fotovideo-11-2019--stranka-067---kopie-(2).jpg


...
Celý článek si můžete přečíst v listopadovém vydání FotoVideo.
Více informací o obsahu listopadového vydání najdete zde.

fv11-vizual-v1-.jpg

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.