Sourc Light Photography

Publikováno: 1. dubna 2016 | autor Vít Mádr
Blog-Source_Light

Všichni víme, že naše oči nám zprostředkovávají obraz světa díky světlu, které se odráží od okolních objektů. A tak třeba červená krabice odráží červené světlo a my díky tomu vidíme, že je červená.

V praxi to však tak jednoduché není. S odrazem světla jsou ve skutečnosti  velké problémy související s tím, že odrazné plochy mají různé úhly a povrchy a odražené světlo se logicky může míchat s tím dopadajícím a tím se následně vzájemně ovlivňují a dávají nám nepřesný obraz světa.

Na tomto nepřesném principu je také založená celá současná fotografická technologie, jak analogová, tak i digitální.

Britští vědci však nedávno přišli s převratnou novinkou, která v blízké budoucnosti patrně zcela převrátí náš pohled na svět a logicky tím i změní celou fotografickou disciplínu. Vědci se začali zabývat ne světlem odraženým od objektů, ale světlem na objekty dopadajícím. Nás fotografy musí zajímat především zcela nová fotografická technologie, která tím, že zachycuje světlo na objekt dopadající, nám může zprostředkovat konečně opravdu objektivní pohled na svět kolem nás.

Určitě se každý, kdo fotografuje, musel potýkat s nepřesnostmi, které odražené světlo páchá. Už jenom při měření světla, kde si vestavěný sofistikovaný exponometrický systém všech zrcadlovek i kompaktů vlastně vůbec neví rady se skutečností, kdy bílá stěna odráží více světla než černá a obě úplně jinak než šedá. A on ten náš měřící systém je velmi přesně nastaven na to, že každá scéna, kde měří světlo, bude právě šedá, přesněji šedá s osmnáctiprocentní odrazivostí. A tak nám potom náš přesný, drahý a sofistikovaný  exponometrický systém vyhodnotí a nastaví hodnoty, při kterých nám vyjde sněhobílá pláň hodně šedá a fotografie aktu ve stylu low-key příliš světle. Jak by nám bylo dobře a jak lehce by se nám exponovalo, kdyby naše zrcadlovky uměly měřit světlo na scénu dopadající, tedy světlo, které není scénou ovlivněno. Potom by sněhobílá pláň vyšla přesně sněhobíle a akt ve stylu low-key správně tmavý.

Výrobci externích expozimetrů, které se dnes používají převážně jako flashmetry, jsou již dávno o krok dále. Už delší dobu umožňují uživatelům měřit nejen odražené, ale i dopadající světlo. Odpadá pak nepřesná korekce a dostáváme objektivnější výsledky.

A co potom další nesnáze s odraženým světlem? Produktoví fotografové už vědí, jaké to je, když půl dne fotí produkty ve žlutém tričku a pak celý další den musí žlutou, která se ve formě odraženého světla dostala i na fotografovanou scénu, eliminovat na finálních snímcích. A kdo to risknul a udělal si ateliér v obýváku, kde měl stěnu napravo natřenou na zeleno a tu druhou zase na modro, už pochopil, že omlouvat se klientovi, že jeho portréty nafotil omylem černobíle, se nedá donekonečna. Nafotil totiž portréty, kde měl portrétovaný jednu stranu více do zelena a druhou více do modra. Pak opravdu nezbude, než se tvářit, že fotíme z uměleckých důvodů pouze černobíle.

Konečně se těchto nesnází zanedlouho zbavíme.

Jen si představme ty dokonalé selfie, konečně správně barevné krajinářské fotografie a fotky čirého skla bez zabarvení. Nové éra je za dveřmi!

Při fotografování s principem zachycování dopadajícího světla nebudeme muset používat vysoké citlivosti. Je známo, že při odrazu se větší část světla pohltí nebo odrazí jinam, než potřebujeme. My ale budeme zachycovat všechno světlo, které na předmět či scénu ze směru focení dopadá. Toto mnohonásobně větší množství světla nám umožní fotit i za mnohem horších světelných podmínek, než nám umožňují současné pokročilé zrcadlovky.

Budeme využívat světlo, které na předmět dopadá z úhlu, ze kterého fotíme. Zbavíme se tak nepřesností, které způsobuje světlo odražené od předmětu a které na povrch předmětu dopadlo bůhví odkud. Najednou se dostaneme k přímé podstatě scény, k jejímu pravému vzhledu.

Představme si, že fotíme krásnou modelku a zleva dopadá na její andělskou tvář světlo odražené od plesnivého kravína stojícího opodál A to není všechno, skoro se mi to ani nechce napsat. Ale napíši to: ta plesnivá stěna kravínu navíc odráží světlo od ještě více vlevo umístěné hromady smradlavého hnoje.

Tak už se taky těšíte na konečně čistou fotografii? Já se nemohu dočkat!

Nový systém už má logicky svůj název. Vědci jej pojmenovali Sourc Light Photography, ve zkratce SLP. Přední výrobci fotografické techniky ve svých vývojových centrech vyvíjejí nové přístroje a jejich obchodníci a akcionáři se již těší na to, že nám všem nezbude, než se zbavit celé staré techniky a nakoupit novou. Jen pár jedinců se zachová podobně, jako když v éře automobilismu si někdo zajede na dovolenou s povozem taženým koněm.

Příští rok se prý objeví první vlaštovky a to nejen od tradičních značek jako je Canon nebo Nikon, které prý, světe div se, na projektu úzce spolupracují. V souvislosti s možností objektivnější analýzy okolí pomocí zachycování dopadajícího světla oproti odraženému se novince věnují i v jiných než zavedených fotografických firmách. Možná, že náš příští fotoaparát bude mít na sobě značku Tesla nebo Google.

Po více než sto letech končí éra fotografického zobrazování pomocí odraženého světla. Dopadající světlo nám dává nový potenciál. Polapme jej a nechejme alespoň jedno století kreslit naše obrazy právě jím. Pak možná přijde zase něco nového. 

Vít Mádr

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.