Sony Alpha A7 IV s bleskem, nebo bez?

Publikováno: 13. května 2022 | autor Redakce
3.-hvl-f46rm-ilce-7rm4-back-image-black-mid.jpg

Nedávno nám jeden čtenář napsal, že používání blesků při tak velké citlivosti senzorů současných fotoaparátů pro něj ztrácí význam. Jiný zase pro změnu, že lepší jsou stabilní a stálá světla (pokud je to technicky možné) než krátké záblesky, které ho tak trochu omezují.

Kde je tedy pravda, zvláště při používání tak kvalitních přístrojů, jako je třeba čtvrtá verze Sony Alpha A7? Pokusili jsme se alespoň nastínit některé argumenty pro používání moderního zábleskového příslušenství i v tomto případě.

Svůj k svému

Když byla před řadou měsíců představena Sony Alpha A7 IV, možná mnohým unikla informace (v té záplavě špičkových vlastností) o dvou blescích významně rozšiřujících portfolio systému Alpha. Každý zkušený fotograf totiž rád sáhne (když může a k dotyčnému přístroji blesk existuje) po originálním příslušenství, které je danému přístroji nebo řadě šité na míru a plně s ním komunikuje.

cx89100-image-sel50f12gm-front-top.jpg

Známe plno historek a diskusních příspěvků, kdy zvláště u svatebních fotografů blesk začal stávkovat či vynechávat nebo fungoval v omezené míře, zrovna když to bylo nejméně vhodné. Důvod byl buď v odlišné značce samostatného výrobce (některé funkce nebyly zcela přizpůsobeny), nebo v nekompatibilitě aktualizovaného softwaru, případně v tom, že fotograf chtěl ušetřit, koupil si starší bazarový blesk a nenechal si poradit, že s některými přístroji nemusí fungovat.

Nejnovější ve spojení s nejnovějším

Asi už tušíte, kam míříme. Každá slušná a značka pohybující se v první linii musí čas od času společně s postupným vývojem svých přístrojů vyvíjet a modernizovat i zábleskové příslušenství, aby se uživatel na svou sestavu mohl kdykoli spolehnout.

2.-hvl-f60rm2-front-ilce-1-fe24f14gm-go-mid-(1).jpg

Nechceme vás tlačit do pravidelného zvyšování výdajů, ale pokud už si někdo koupí relativně drahý přístroj a chce, aby stoprocentně fungoval, neměl by šetřit na příslušenství, které ke své práci potřebuje. To platí nejen pro paměťové karty a náhradní baterie, ale i pro batohy a určitě pro blesky. Starší vybavení jistě dokážete výhodně nabídnout třeba v bazaru fototechniky v Centru FotoŠkoda.

Sofistikované blesky

Společnost Sony představila společně s Alphou A7 IV blesky dva. Zasvěcení už je beztak viděli a vyzkoušeli, my jsme testovali zatím jen samotné tělo, a tak se pojďme do nich pustit. Ten menší má označení HVL-F46RM a větší HVL-F60RM2. Větší se pyšní směrným číslem GN 60 a pokrytím 20–200 mm a menší má směrné číslo GN 46 a pokrytí 24–105 mm. Budeme děle používat jejich zkrácené názvy GN 46 a GN 60, abychom se v tom moc nezamotali.

2.-hvl-f60rm2-front-ilce-1-fe24f14gm-go-mid.jpg

Jedná se v obou případech o hodně sofistikované, výkonné bezdrátové blesky, které nabízejí přesné ovládání, zvýšenou rychlost a pohodlnou obsluhu. Jsou navrženy tak, aby splňovaly potřeby profesionálních i pokročilých fotografů při práci s fotoaparáty Sony Alpha, včetně nejnovější 7 IV, a nám se velmi líbila jejich detailní a mnohačetná možnost komunikace si fotoaparátem.

Oba mají oproti svým předchůdcům vylepšený výkon pro sériové snímání, a to až 200krát při deseti snímcích za sekundu (GN 60), resp. 60krát (GN 46). Optimalizovaný zábleskový algoritmus zajišťuje u obou blesků odolnost proti přehřátí a sada čtyř Ni-MH baterií dokáže dodat energii až pro 240 záblesků s dobou recyklace 1,7 s u GN 60 a až pro 320 záblesků s dobou recyklace 2 s u GN 46. Vyzkoušeli jsme a to, co uvádí výrobce, je u nových baterií opravdu minimální hodnota. U GN 60 jsme dosáhli 240 záblesků a u GN 46 rovných 348!

Systém Alpha Lighting Systém a jeho výhody

To nás zaujalo. S Alphou 7 IV byl kromě režimu sériového snímání Lo možný i režim řízení záblesku P-TTL pro každý snímek v režimech Mid a Hi, což je vynikající výběr volby. Zkrátila se také časová prodleva odpálení, takže umožňuje zachycení chvilkových výrazů obličeje a pohybu fotografovaného objektu, což odpovídá současným trendům trackingu a detekce u těchto přístrojů. Jinak jsme konstatovali, že rychlost těchto blesků je opravdu impozantní.

3.-hvl-f46rm-ilce-7rm4-back-image-black-mid.jpg

Dle informací výrobce ve spojení s fotoaparátem Alpha 1 dosahuje GN 60 rychlosti až 20 snímků za sekundu při sériovém snímání a s externím bateriovým adaptérem FA-EBA1 lze generovat přibližně 20 záblesků za sekundu po dobu více než deseti sekund. Toho jsme s naší „sedmičkou“ nedosáhli, ale je fakt, že oba jsou na rychlost těchto pokročilých bezzrcadlovek dobře připravené.

Co nás zaujalo

Pokud je některý z těchto nových blesků připojen k odpovídajícímu fotoaparátu (zde se projevuje ona výše nastíněná výhoda stejné značky těla a blesku), všechny parametry blesku lze ovládat přímo z menu kompatibilního přístroje. Samozřejmě to není novinka, ale těch parametrů je opravdu dost.

3.-hvlf60rm2-ilce-7rm4-back-image-black-mid.jpg

Další důležitou a částečně výše rovněž zmiňovanou vlastností je skutečnost, že ovládání blesku je spojené s detekcí obličeje na fotoaparátu. Ne nepodstatnou (interiéroví fotografové to vědí) je automatická korekce vyvážení bílé na základě informací o teplotě barev z blesku. Navíc oba tyto modely podporují bezdrátovou rádiovou komunikaci a mohou ovládat až 15 blesků, resp. přijímacích jednotek v pěti skupinách.

A ještě něco

Další nesmírně důležitou vlastností nových blesků je jejich bytelnost. U Sony konečně pochopili, že i blesk je pracovní nástroj, který musí být stejně odolný jako tělo, mít pořádnou patici, pevné usazení baterií a vydržet i menší nárazy a oděrky. Oba typy se vyznačují masivní kovovou paticí a robustním bočním rámem, což výrazně zvyšuje pevnost a spolehlivost.

1.-hvl-f46rm-front-carton-mid.jpg

Navíc jsou dobře utěsněné proti prachu a vlhkosti, takže si je mohou naši borci vzít s sebou i na příští Dakar (pokud jim přibleskování někdo ze závodníků neomlátí o hlavu). Zajímavý je také vylepšený mechanismus otočné hlavy blesku GN 60 nazývaný Quick Shift Bounce. Umožňuje rychlé polohování a přesné ovládání nasvícení a zabraňuje nechtěné změně úhlu odrazu.

Závěrem

Blesky netestujeme tak často a tyto dva nám udělaly svým vývojovým skokem radost. Mimo řady příznivých a trendy sledujících parametrů, které jsme vyjmenovali výše, bychom rádi ještě vyzdvihli skutečnost, že se nový uživatel nemusí bát složitého zaučování a zacvičování. Vše je jasné a přehledné jak na blesku, tak v menu fotoaparátu.

1.-hvl-f60rm2-front-mid-(1).jpg

Komunikace funguje na vynikající úrovni a člověk s tímto příslušenstvím přestává být fotografem pouze salónním, ale může s ním vyrazit kamkoli do exteriéru i za nepříznivých povětrnostních podmínek. Blesky se mu odmění spolehlivostí a vysokým výkonem.

Hlavní vlastnosti Sony HVL-F46RM

  • Ovládání P-TTL po jednotlivých snímcích
  • Blesk a transceiver ve fotoaparátu
  • Směrné číslo GN 46
  • Ohniska 24–105 mm (15 mm s rozptylkou)
  • Doba dobití blesku: 2 s
  • Ovládání blesku propojené s funkcí detekce obličeje
  • Cena: 11 690 Kč

Hlavní vlastnosti Sony HVL-F60RM2

  • Ovládání P-TTL po jednotlivých snímcích
  • Blesk a transceiver ve fotoaparátu
  • Směrné číslo GN 60
  • Ohniska 20–200 mm (14 mm s rozptylkou)
  • Doba dobití blesku: 1,7 s
  • Ovládání blesku propojené s funkcí detekcí obličeje
  • Cena: 17 790 Kč
Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.