Sníh, kroupy a vítr: solární střechy mohou zabránit škodám

Publikováno: 20. ledna 2024 | autor Redakce
Solární panely hl

Smart home, neboli chytrá domácnost se dere k nám ze všech stran. Ale solární panely jsou i bez tohoto fenoménu velké téma, že? V době stále častějších povětrnostních jevů jsou stále důležitější solární systémy, které jim dokážou odolat. Pro tento účel byl speciálně vyvinut švýcarský solární střešní systém, který nyní získal certifikát třídy ochrany proti krupobití 5.

Sníh, kroupy a vítr - rostoucí nebezpečí pro střechy

Mnoho běžných solárních zařízení trpí rostoucí intenzitou povětrnostních vlivů, jako je sníh, krupobití a vítr. Dokonce i běžné střešní krytiny, jako jsou tašky nebo plech, jsou jen stěží odolné vůči silnému krupobití, jak se ukázalo letos v létě na mnoha místech Evropy. "Energie při nárazu kroupy jsou obrovské," říká Kay Blechschmidt, vedoucí zkušební laboratoře společnosti P+F Expert AG, a dodává: "V naší zkušební laboratoři tyto energie simulujeme v poměru 1:1 pomocí uměle vytvořených ledových koulí." Takovými ledovými koulemi byla bombardována i solární střecha "Level" od švýcarského výrobce solárních panelů Megasol.

Solární panely 1

"Byly vystřeleny kroupy o průměru 5 cm a rychlosti 110 km/h," vysvětluje Michael Reist, vedoucí oddělení komunikace společnosti Megasol. "Solární střechu 'Level' jsme vyvinuli speciálně tak, aby odolávala nepříznivým povětrnostním podmínkám, jako jsou silné kroupy, vysoké zatížení sněhem a sací síly větru." Systém je založen na solárních modulech ze skleněného skla, které mají mimořádně vysokou odolnost. Podle výrobce tak solární střecha "Level" dosahuje nejvyšší třídy ochrany proti krupobití 5.

Solární panely 2

Solární střecha je levnější než běžná střecha

"Solární příplatek" tvoří jen dobrou čtvrtinu nákladů na střechu. To znamená, že po několika letech je tento "solární příplatek" již amortizován. Poté se již solární systém vyplatí," dodává Reist. "Solární střecha 'Level' je tedy levnější než běžná střecha."
Velký podíl na nízkých nákladech má také krátká doba instalace a jednoduchost systému. Systém má pouze tři komponenty: solární moduly, montážní háky a krátké těsnicí lišty. Díky tomu se systém také mimořádně snadno přepravuje. Podle společnosti Megasol je systém k dispozici ve velkém množství přímo ze skladu v Deitingenu v Solothurnu (CH).

Solární panely 3

Ke složitým střešním plochám Reist říká: "Ty lze díky montáži dílců z hliníkových kompozitních panelů realizovat velmi úsporně." Další informace: megasol.ch/level

Poznámka redakce:

Megasol Energie AG je vývojář a výrobce solárních stavebních materiálů se sídlem v Deitingenu (kanton Solothurn, Švýcarsko). Společnost úzce spolupracuje s architekty, projektanty a staviteli fasád od přípravy projektu až po realizaci a poskytuje také podporu při hledání konstrukčních řešení pomocí vzorků na míru. Společnost vyrábí vysoce kvalitní fotovoltaické moduly již 30 let. Kromě standardizovaných výrobků se společnost zaměřuje na individuální solární systémy integrované do budov (BIPV). Všechny produkty společnosti Megasol Energie AG jsou vyráběny s využitím obnovitelných zdrojů energie. Společnost působí ve více než 18 zemích a zaměstnává přibližně 350 lidí po celém světě.

Solární panely 1

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.