Skenování na úrovni se softwarem SilverFast 9

Publikováno: 31. srpna 2023 | autor Petr Šálek
dali-s-vejcem-1969-negativ-s-okrajem.jpg

V uspěchané digitální době máme sklon na to zapomínat, ale mnozí z nás uchováváme v archivech obrazové materiály, které je dříve nebo později nutné převést do digitální podoby. Mohou to být historicky cenné dokumenty, rodinné památky, ale i běžné fotografie, negativy nebo diapozitivy, jež potřebujeme dále zpracovávat, sdílet a dlouhodobě uchovat. Je více způsobů, jak to provést, ale komu jde skutečně o maximální zachování kvality předlohy, sáhne po skeneru.

Připravili jsme pro vás seriál, kde se budeme po celý rok zabývat skenováním a vším, co s ním souvisí. Ohlédneme se krátce za vývojem, objasníme některé základní pojmy a veličiny a předáme si pár pokročilých praktických tipů, které přinášejí vyšší kvalitu nebo proces skenování urychlují. A jaký skener v seriálu budeme používat?

017753564b6d81b927ce4f01b348.jpg

Volba záleží na typu předlohy. Na skenování odrazných předloh – tedy typicky fotografií – se používá plochý skener. Na diapozitivy, černobílé i barevné negativy nebo kodachromy se hodí filmové skenery. Pro skenování fotografií, filmů a diapozitivů je nejlepší plochý skener s prosvětlovací jednotkou. Přesně takový budeme používat. Všechny analogové předlohy v našem seriálu byly naskenovány na špičkovém plochém skeneru Epson Perfection 850 Pro, který patří k nejkvalitnějším na současném trhu. Umožňuje skenování fotografií i transparentních předloh až do velikosti 203 × 254 mm.

Zásadní podmínkou úspěchu je i využití speciálního skenovacího softwaru. Produktová řada SilverFast patří k nejúspěšnějším skenovacím programům na světě. Jeho výrobce, německá společnost LaserSoft Imaging, svou originální koncepci programů určených pro skenování a digitální zpracování obrazu soustavně zdokonaluje a inovuje a tím se jí daří udržovat vedoucí pozici na trhu. Velkou předností produktů SilverFast je, že se individuálně přizpůsobí každému podporovanému skeneru a jsou vybaveny barevnými profily.

dali-s-vejcem-1969-negativ-s-okrajem.jpg

Negativ 36 × 24 mm, fotografováno Leicou IIIg.

V našem seriálu popíšeme hlavní funkce a výhody, které používání tohoto softwaru uživatelům přinášejí. Předvedeme si v praxi – při skenování podkladů z tvorby několika českých fotografů – aktuální verzi SilverFast 9, která má řadu nových funkcí a jejíž optimalizované algoritmy představující úsporu času.

dali-s-vejcem,-paris-1969-foto-chochola.jpg
Salvador Dalí s vejcem, apartmá hotelu Meurice,Paříž, 1969; Foto: Václav Chochola / © Archiv B&M Chochola; Skener: Epson Perfection V 850 Pro, Skenovací software: SilverFast 9


Celý článek najdete v zářijovém FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv09-23-obalka-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.