S Janem Šibíkem na workshopu s Xiaomi 12 Pro

Publikováno: 1. června 2022 | autor Redakce
26-mobil.jpg

Před časem jsem viděl první Honzovy fotografie z testování nové vlajkové lodi společnosti Xiaomi, modelu 12 Pro. Byl s tímto špičkovým smartphonem na svém oblíbeném Karlově mostě a také v zoo. Zaujalo mě to, zvláště když vím, jak oblíbené (a většinou dlouho předem obsazené) jsou jeho akce s názvem Workshop Digital 2022. Tak co se společně na jeden takový workshop podívat?

Focení lidí i architektury

Sešli jsme se v příjemné kavárně Werichovy vily (a rozhodně jsem tam nebyl sám) a po chvíli seznamování jsme vyrazili přes Kampu na blízký Karlův most.

Honza své workshopy orientuje především na nejtěžší fotografickou disciplínu – na fotografování lidí –, ale my začali architekturou a jejími detaily, hlavně hrou světel a stínů, abychom zjistili, co vše tato současná smartphonová špička dokáže, takže lidičky (hlavně turisty) jsem do záběrů dostával postupně.

36-mobil.jpg

Jan Šibík je neuvěřitelně vtipný, poradí a názorně ukáže, jak fotografovat lidi na ulici, tedy ve veřejném prostoru. Jeho zkušenosti reportážního fotografa jsou obrovské. Hned v počátku jeho workshopu jsem se naučil držet fotomobil jednou rukou a začal objevovat lektorem tolik zdůrazňované reportážní výhody oproti běžnému fotoaparátu.

Každý z nás měl možnost za jeho přímé účasti fotografovat a následně konzultovat záběry. Ostatně určitě znáte ty mnohokrát fotografované schody z Kampy na Karlův most, z jehož ochozu lze na určitých místech fotit přicházející turisty a jejich stíny shora a získat tak až neskutečnou stínohru. Honza vám dokonce ukáže přesně místo, ze kterého získáte ty nejlepší záběry. Ale takových míst je řada, chce to jen poslouchat a sledovat lektora.

Proč právě smartphone Xiaomi 12 Pro k tomuto způsobu focení používat? V ruce máte trojnásobný 50Mpx fotoaparát se špičkovým hlavním senzorem Sony, a přitom jste nenápadný jako každý jiný turista. K lidem se tak dostanete hodně blízko a téměř nikdo nezačne mávat rukama, že nechce být focen…

42-mobil.jpg

Pochvala od profesionála

V žádném případě nechci být servilní, ale ten smartphone fotí na výsost skvěle. Jan Šibík o něm říká, cituji: „Jako fotografovi mě na novém modelu Xiaomi 12 Pro nejvíce nadchly jeho tři skvělé světelné objektivy. Všechny mají rozlišení 50 Mpx, takže můžete dělat velké výřezy, aniž by to mělo negativní vliv na kvalitu snímku.

Senzor hlavního foťáku je od Sony a technologie CyberFocus umožňuje sledovat jak lidskou postavu, tak třeba psa a přesně zaostřit, i když je vše v pohybu. Xiaomi 12 Pro doporučuji zvláště těm, kterým záleží na maximální kvalitě snímků. Tu oceníte, zvláště když si snímky necháte nazvětšovat na fotopapír a vystavíte doma na stěně. A ještě jedna super věc: mobil nabijete za 20 minut.“

-c.jpg

Procházka se spoustou výborných záběrů a zkušenostmi a radami lektora

Co jsem si z workshopu Jana Šibíka odnesl?

Vím, že jeho zkušenosti z focení sociálních a válečných témat jsou obrovské. Lidé jeho fotografie z Afriky, Asie a míst konfliktů znají. Před časem se ho jedna paní zeptala: „Pane Šibíku, fotíte také nějaké hezké věci?“ On odpověděl: „Fotím, podívejte se například na můj instagramový účet.“ Jak sám přiznává, na základě této zkušenosti si rozdělil své focení na věci „nehezké“ a ty fotí dál digitálním fotoaparátem a věci „hezké“, které fotí mobilem.

Díky jeho častému focení různými typy smartphonů měl a má možnost srovnávat. K tomu říká: „Sám jsem šokovaný, jak jde vývoj smartphonů dopředu. Občas, když potkám nějakého známého fotografa a on mě vidí fotit mobilem, ťuká si na čelo. Trochu to nechápu, těmto lidem ujel vlak.

30-mobil.jpg

Když se podíváte na portfolia současných světových fotografů, je jasné, že velmi často v různých situacích sáhnou po mobilu. A když pak vidíte, jaké fotografie dokážou kvalitním mobilem vytvořit, tak si říkám, že je skvělé, že smartphony máme. Díky nim existuje nový žánr: fotografie mobilem.“

Jaké jsou některé odlišnosti při focení mobilem podle Jana Šibíka?

  • Kam nemůžete s foťákem, bez problému proniknete s mobilem, viz historicky první fotografická reportáž Jana Šibíka v Reflexu z tržiště Kolbenka focená mobilem, protože s fotoaparátem ho tam nepustili, zatímco mobily tam fotili všichni.

  • Reportážní fotografové, jako je třeba Christopher Braun, využívají smartphony tam, kde klasické fotoaparáty překáží nebo mohou být i nebezpečné. Navíc jich můžete mít více.

  • Mobil máte vždy u sebe, fotoaparát třeba ne, a tak vám žádný záběr či důležitá situace (zvláště u reportáží) neuniknou

  • Profesionálního fotografa, zvláště v rozvojových zemích a při reportážích v konfliktech, při focení mobilem neberou vážně. Neberou ho jako reportéra, ale jako jakéhokoli jiného člověka s mobilem, takže se dostane i v nebezpečných situacích k lidem blízko.

  • 29-mobil.jpg

  • Některá tištěná média (např. New York Times) v poslední době velmi často i na titulní stranu sáhnou po fotografii vytvořené mobilem, protože je dle jejich kreativců zajímavější, i když je upravená nějakou smart aplikací. Jednou takovou (čtvercovou) aplikací oblíbenou profesionálními reportéry je Hipstamatic.

Rady a zkušenosti lektora s tímto přístrojem

Xiaomi 12 Pro má vynikající fotografické vybavení. Obecně se ale při koupi jakéhokoli smartphonu podívejte dozadu, kolik tam má „čoček“, a zjistěte si kvalitu fotoaparátu.

Skvělé je, že má u všech tří fotoaparátů vysoké 50megapixelové rozlišení, což garantuje kvalitu snímků i za slabého osvětlení. Je totiž (zase obecně) řada firem, které u svých výrobků propagují vysoké rozlišení, ale to platí jen pro jednu „čočku“. Po přiblížení pak výrazně snížíte kvalitu a výsledné snímky mohou být plné šumu a neostré.

Pokud chcete smartphonem fotit, nešetřete a jděte do vrcholového mobilu, jako je třeba Xiaomi 12 Pro.

Využívejte k focení jen smartphony, které mají profesionální režim, abyste mohli focení manuálně ovládat, nastavovat clonu, časy, ISO a další.

Rad a zkušeností, o které se s námi Jan Šibík podělil, byla celá řada. Myslím si, že všichni zúčastnění si je rádi vyslechli a mnozí vzali k srdci.

26-mobil.jpg

Závěrem

Jako u každého Honzova workshopu proběhlo na závěr hodnocení fotografií. Ty své sem tentokrát pro jistotu nedávám, protože nedokážu tak skvělému lektorovi konkurovat, ale dle jeho slov jsem nebyl nejhorší… Jeho snímky jsou prostě skvělé a přístroj, kterým je fotil, je výborný, což mohu směle potvrdit.

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.