Rychlejší skenování s funkcí SilverFast ExpressScan

Publikováno: 8. března 2024 | autor Petr Šálek
ctverecdef-kopie.jpg

V dnešní hektické době má čas zásadní význam. Při skenování většího množství analogových předloh velkou úsporu času zaručí funkce SilverFast ExpressScan chráněná patentem č. US 11 558 529 B2 „Method for scanning originals“. Tím, že umožňuje skenovat více snímků najednou, významně zkracuje dobu zpracování.

 

Text a foto: Petr Šálek, www.artmagazin.com

Patentovaná funkce ExpressScan je součástí softwaru SilverFast Archive Suite od verze 9.1. Aktivuje se automaticky, pokud to umožní poloha skenovacích rámečků. Nový proces snižuje počet průchodů skenerem na minimum. To nejen ušetří spoustu času, ale i hardware. Čím více obrázků se umístí vedle sebe, tím větší je účinek. Funkci lze uplatnit na všechny obrázky položené na ploše skeneru vedle sebe ve směru skenování bez ohledu na to, zda se použije rámeček, nebo ne. U většiny plochých skenerů lze dosáhnout časové úspory od 50 až do 75 %.

ctverecdef-kopie.jpg
Dvanáct diapozitivů 24×36 mm zpracovaných skenerem Epson Perfection V850 /ro najednou s funkcí Silverfast ExpressScan

Funkce ExpressScan není ideální pouze pro muzea a veškeré obrazové archivy, které musí obzvlášť opatrně zacházet se svými starými a velmi citlivými obrazovými poklady. Ocení ji také všichni ostatní uživatelé, kteří chtějí chránit své skenery i filmové originály, ExpressScan totiž výrazně snižuje počet mechanických úkonů ve skeneru a množství světla, kterému je obrazový materiál vystaven.

printscreen.jpg
Pracovní printscreen

Pro úplné využití rychlostní výhody funkce ExpressScan jsou nezbytné následující předpoklady:

  • plochý skener
  • software SilverFast Archive Suite od verze 9.1
  • režim manuálního skenování (deaktivovaný WorkflowPilot)
  • umístění skenovacích rámečků: minimálně dva ležící přesně vedle sebe ve směru skenování
  • stejné skenovací rozlišení pro všechny skenovací rámečky

ExpressScan můžete otestovat pomocí demoverze Archive Suite. K tomu si nainstalujte obě části SilverFast Ai Studio a HDR Studio. Nejprve oba programy jednou otevřete, aby se spustil čas na využití demo verze. Funkce v SilverFast Ai Studio se aktivuje až po spuštění obou programů. Při otestování funkce ExpressScan můžete samozřejmě také kombinovat plnou verzi a demoverzi.

snimek-12a-oprava.jpg
Snímek z 90. let 20. století, foceno na kimpfilm Fujichrome Sensi II/100, skener Epson Perfection V850 Pro, software SilverFast 9

U skenerů Epson Perfection V700, V750, V800 a V850 je pro rychlost funkce ExpressScan rozhodující uspořádání obrázků na ploše skeneru. U skenovacího režimu na celou skleněnou plochu není u těchto skenerů možné využití infračerveného kanálu na odstranění prachu a škrábanců. I když lze na ně umístit více snímků bez skenovacích rámečků, je podle našeho názoru vhodnější použití originálních rámečků Epson....


Celý článek najdete v březnovém FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv03-24-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.