Unikátní retušovací funkce Zoner Photo Studia X předbíhají konkurenci.

Publikováno: 29. listopadu 2017 | autor Redakce
 Unikátní retušovací funkce Zoner Photo Studia X

Unikátní retušovací funkce Zoner Photo Studia X předbíhají konkurenci. Program také jako první představuje plnou podporu HEIF souborů.

Oblíbený program pro správu a editaci fotografií Zoner Photo Studio X získává před Vánoci další jedinečné funkce. Se zimní aktualizací se program stává celosvětově prvním Windows editorem s podporou čtení a ukládání souborů v úsporném formátu HEIF. Nové nástroje Vyhlazovací štětec a Klonování struktury v modulu Vyvolat zajistí rychlou a přirozenou retuši portrétů. K vykreslení oblak pomůže Polarizace a volné šablony umožní tvorbu fotoknih podle vlastní fantazie.

Zdokonalení retuší ve Vyvolat

Možnosti lokálních úprav v modulu Vyvolat se v posledním roce významně rozrostly a vývojáři v tomto směru nepolevují. Aktuálními novinkami jsou dva bezkonkurenční nástroje: Vyhlazovací štětec a Klonování struktury.

“Obě funkce využívají profesionální techniky frequency separation známé z Photoshopu. Jenže oproti konkurenci pracují nedestruktivně a hlavně z jinak zdlouhavé a složité operace dělají tak jednoduchou záležitost, až je to skoro nefér,” komentuje produktový manažer Jan Kupčík.

Vyhlazovací štětec je ideální jako počáteční nástroj k retuši portrétů. Slouží ke srovnání barevných tónů a zjemnění přechodů při zachování struktury. Klonování struktury je opakem, opraví totiž chyby ve struktuře pleti bez změny barvy. Hodí se na detailní práci, například k odstranění osamělého vlasu zasahujícího do obličeje. Nástroj Klonování struktury je umístěný jako mód Retušovacího štětce.

Experimentální podpora formátu HEIF

Jednou z očekávaných novinek, hlavně ze strany technologických nadšenců, je podpora formátu HEIF. Zoner Photo Studio X jako první na světě nabízí řešení pro čtení a zápis tohoto formátu na platformě Windows. Jde zatím o zkušební verzi, proto je potřeba podporu v programu aktivovat v Možnosti > Pokročilé a také mít ideálně uložené kopie obrázků v jiném formátu.

“Naše prvenství v podpoře formátu HEIF je pro řadu uživatelů iPhone jedna z mála možností, jak pracovat se svými fotkami z nejnovějších iPhonů na platformě Windows. Pro nás to ovšem znamená mnohem víc. Dlouho čekáme na nástupce stařičkého formátu JPG a to nejen kvůli zmiňované úspoře velikosti při zachování kvality, ale také kvůli dalším moderním vlastnostem jako jsou: uložení více snímků rozdílovou metodou, kombinaci videa a fotografií, využití hloubkové mapy, nebo dokonce snížení nároků na editaci. Nový formát HEIF jednoduše umožní do budoucna opravdu velké věci,” přibližuje Jan Kupčík.

Ušetřete za polarizační filtr díky nové funkci

Fotky s mdlou oblohou zachrání posuvník Polarizace umístěný pod úpravou barev v modulech Vyvolat a Editor. Funguje jako náhrada fyzického polarizačního filtru, čímž fotografům ušetří až tisíce korun. Polarizace vytáhne detaily, obloze dodá hlubokou modrou a krásně vykreslí oblaka.

Hrajte si s rozvržením fotoknih

Modul Vytvořit dává tvůrcům ještě větší volnost. Fotoknihy nabízí několik nových šablon a jednotlivé stránky fotoknihy lze nově volně upravovat. Fotky je možné posouvat, přidávat další obrázky i text či odebírat dekorace. Od minulé menší aktualizace je modul Vyvolat také bohatší o možnost tvorby kalendářů na šířku.

Zase o skok lepší práce s vrstvami

Zimní aktualizace přináší řadu významných i menších vylepšení také do modulu Editor. U Retušovacího štětce a klonování je nyní možnost vybrat si zdrojovou vrstvu. Je tak možné retušovat v nové vrstvě a tím zabránit opětovnému náběru už vyretušovaného místa.

Vrstvy mohou uživatelé vodorovně či svisle převrátit. Také masky jsou chytřejší: kromě nových interakcí s výběrem (například průsečík) je lze sloučit přímo s obrázkem.

Když fotografové potřebují výběr o konkrétní velikosti, stačí v bočním panelu zadat požadovanou velikost či poměr stran. A poslední novinkou v Editoru jsou nové typy čar při práci s vrstvami (čerchované a další).

Rychlejší práce s náhledy

Dalším vylepšením je rychlejší načítání náhledů. Průběžné zrychlování práce v Zoner Photo Studiu je jednou z priorit vývojářů programu. ZPS už také plně podporuje práci s online soubory Microsoft OneDrive z Windows Fall Creators Update a na přání firemních zákazníků jsou v programu k dispozici katastrální mapy pro ČR.

Novinky jsou k vyzkoušení zdarma

Zoner Photo Studio X lze pořídit v podobě předplacené roční licence za 1188 Kč. Během předplatného mají uživatelé nárok na průběžné aktualizace programu, exkluzivní návody či jiné materiály a také na přednostní technickou podporu zdarma.

Plná verze programu je ke stažení a vyzkoušení na 30 dní zdarma na zde. Uživatelé, kterým již vypršela zkušební verze a ZPS X si nezakoupili, si mohou novou aktualizaci vyzkoušet zdarma na 10 dní. Více detailů o zimní aktualizaci si můžete přečíst na novinové stránce zde.

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.