Termosublimační tisk zaručí věrnost barev a obrazovou stálost fotografií

Publikováno: 11. března 2018 | autor Redakce
ds820-004.jpg

V článku najdete odpovědi na to, co je to termosublimační tisk, jaké jsou termosublimační tiskárny a jak to všechno probíhá. Také se dočtete o barvové věrnosti a dlouhodobé obrazové stálosti "termosublimačních" fotografií. A hlavně se dozvíte, kdy a proč si termosublimační tiskárnu koupit.

Co je to termosublimační tisk

Na obrázku je schematicky znázorněn proces výroby fotografie termosublimační tiskárnou. Jde tedy o tepelnou difuzi barviva z nosiče (fólie - ribbonu) do substrátu (papíru) vč. aplikace ochranné vrstvy. Protože se denzita difundujícího barviva mění spojitě s teplotou, hovoříme o tiskárnách se spojitým barvovým tónem.

princip.png

Z barvové fólie, na které je naneseno barvivo v pevném skupenství, se po ohřevu nepohyblivou tepelnou hlavou uvolní barvivo a v plynném skupenství přechází do povrchové vrstvy papíru, kde opět změní skupenství na pevné. Teplotní profil tiskové hlavy se tak dynamicky mění, zhruba každou setinu vteřiny.

Struktura papíru

Papír pro termosublimační tiskárny představuje speciální sendvič, který je schopen se teplem na lícní stravě otevřít barvivu a po ochladnutí své póry opět zavřít a chránit tak barvivo před okolním prostředím. Papír je pevný a odolný, proto jsou termosublimační fototiskárny vhodné pro tzv. event tisk.

image-of-object.jpg

Struktura ribbonu

struktura-rybonu.png

Ribbon je tenká polyesterová fólie, nosič barviva připraveného difundovat do papíru v množství, které odpovídá teplotě tiskové hlavy (větší teplota = více barviva difunduje z ribbonu do papíru). Kromě barevných polí disponuje i čirým oddílem, který je zdrojem ochranné vrstvy. Aplikaci tohoto pole si můžeme představit jako použití ultra-tenké laminační fólie. Je tu ještě jedna funkce ochranné vrstvy: podle algoritmu její aplikace získáme fotografii lesklou, polomatnou nebo matnou. Bez výměny spotřebního materiálu tak můžeme měnit povrch fotografie. To je další benefit termosublimační technologie podtrhující její komfortnost.

dnp6206x8-1024x1024.png

Nákup spotřebního materiálu do termosublimačních tiskáren je velmi jednoduchý: vždy se jedná o nákup papíru i ribbonu dohromady, v jednom boxu najdete roli papíru i robbonu pro výrobu fotografií dané velikosti.

Stabilita a barvový gamut

Srovnejme barvové gamuty (objemy realizovatelných barev) současných fotografických reprodukčních technik. Znázorněna jsou reálná měření (výsledky kalibrací), nejedná se tedy jen o ilustrační grafy.

Zástupce:

  • inkjet technologie je barvový gamut realizovaný pigmentovou fototiskárnou a RC papírem typu pearl (červená)
  • gamut termosublimační technologie náleží fototiskárně DNP (bílá)
  • pro srovnání je také znázorněn gamut digitálního "mokrého" fotolabu (oranžová)

gamut-comprese.png

Průměty gamutů studovaných technik ve stínech, středních tónech a jasech, zobrazení jsou promítnutím gamutů do roviny ab kolorimetrického prostoru CIE-Lab

Pro laiky

Termosublimace a inkjet gamut je větší než gamut "mokrého" RA-4 fotolabu. Větší gamut znamená zobrazení více barev. Vždy záleží nejen na tiskárně, ale také na použitém papíru a odborném nastavení tiskárny (labu).

Pro fajnšmekry:

Z obrázku plyne, že inkoustová i sublimační cesta překonávají fotolab jak co do objemu realizovatelných barev (obsahy znázorněných ploch), tak i linearity a tedy opakovatelnosti výsledků (hladkost hraničních křivek). Je nutné si také uvědomit, že barvový gamut nelze přisuzovat jen tiskárně, nýbrž celému systému, v kterém je dané reprodukční zařízení nasazeno. Záleží totiž na: barvivu, médiu, tiskovém módu vč. rozlišení. Dalším benefitem inkjet a termosublimační technologie je jejich bezzávojovost, tedy nezvyšování denzity papíru po výrobě fotografie. RA-4 technologie tímto jevem přirozeně "trpí".

Pro koho jsou termosublimační tiskárny?

Jsou skvělé pro někoho:

  • kdo chce rychlý, pohodlný a kvalitní tisk fotografii 9x13 až A4 + panoramata
  • kdo chce mít fotokoutek
  • kdo jezdí a fotí na akcích (svatby, večírky, plesy atd.)
  • kdo plánuje sestrojit fotobudku

Termosublimační tiskárny

Kód

Tiskárna

Rozměry fotografii

EX21105

DNP DS820

do 20x80 cm

EX21194

DNP DS620

do 15x50 cm

EX21199

DNP DS-RX1 HS

do 15x20 cm

EX21189

DNP DS80DX oboustranná fototiskárna

do 20x30 cm

Výhody

Cena

Cena fotografie vyrobené na tiskárně je nezávislá na množství fotografií zhotovených v dané sérii či za den. To je dáno zdokonaleným typem chemie (ribbonu) přítomného v těchto tiskárnách. Výroba je také velmi pružná. Z vypnutého stavu se DNP fototiskárny octnou ve stavu „připraven“ za několik vteřin.

Obsluha

Jednoduchost obsluhy a praktická bezúdržbovost termosublimačních fototiskáren DNP jsou rozhodujícími benefity, proč se profesionální termosublimační fototiskárny takřka výhradně používají pro tzv. eventový tisk. Z hlediska softwarové výbavy jsou dnes termosublimační fototiskárny DNP bohatě podporovány. Kromě standardního tiskového ovladače (pro Windows i MAC) je k zdarma dispozici také aplikace Hot Folder Print, která všem začínajícím fototiskařům-eventářům významně pomůže. Z placených profi aplikací jmenujme DiLand, skvělý nástroj pro fotokiosky, a DSLR Booth, hojně užívaný fotobudkaři. A konečně nemůžeme opomenout dalšího pomocníka event fototiskařů - jednotku WPS PRO EU pro bezdrátový přenos a tisk fotografií.

Velice věrný výstup

Asi největší nezvyk pro nové majitele kalibrovaných „suchých labů“ a kalibrovaných monitorů k nim přidružených je fakt, že se mohou spolehnout na barevnou věrnost a že předloha na monitoru odpovídá tiskovému výstupu. Fototiskárny DNP jsou standardně "citlivé" k systému správy barev dle specifikace ICC, tedy tisk skrze generické či zákaznické ICC profily je samozřejmostí.

Termosublimační hlava

termosublimaceni-hlava-upravena-1200px.png

Více informací o termosublimačním tisku naleznete zde.

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.