PRAXE – Jan Kaiser o tisku fotografií - I. díl

Publikováno: 1. dubna 2020 | autor Kateřina Davidová
PRAXE – Jan Kaiser o tisku fotografií - I. díl

S kým si lépe popovídat o tom, zda tisknout doma, v profesionálním studiu či fotolaboratoři než s Honzou Kaiserem, kterého znám už opravdu pěknou řádku let? Jeho zajímavě pojatým názorům doporučuji naslouchat, i když povídání s ním je pokaždé spíše na knihu než na pár stránek v našem časopise. Ale pokusil jsem se o to a vyzval ho k odpovědím.

Ptal se: Rudolf Stáhlich, široce odpovídal: Jan Kaiser, Kaiser@fomei.com, foto: Dan Pauk, Jan Novák, Josef Duchoslav, Vítek Šimek

Milý Jane, mám rád tvé přednášky a workshopy a obdivuji tvou lásku k vytištěné fotografii. Naprosto souhlasím s názorem, že snímek se stává fotografií, až když je vytištěn. Čím můžeš toto tvrzení podložit? Je to způsobem našeho vnímání?

Děkuju za vřelý úvod (červenám se), je pro mě a můj tým zavazující. Na konci fotografického řetězce figuruje, světe, div se, fotografie. Je to hmotný statek, ne číslicový obrazový kód. Evolucí jsme „odjakživa“ zvyklí sledovat fotografie a obrazy ve hmotné (tištěné, vyvolané, ručně malované) formě. Jedná se tedy o obrazy tvořené tzv. subtraktivní metodou – okolní světlo je nedílnou součástí vlastního díla; díky jeho odrazu od povrchu fotografie ji můžeme vidět, zkoumat, užívat si jí.PRAXE – Jan Kaiser o tisku fotografií - I. díl

Od dob vzniku televize, tj. od poloviny minulého století, máme možnost sledovat obrazy tvořené tzv. aditivní metodou – hra tří světel (červeného, zeleného a modrého) vytváří na tmavém stínítku monitoru interpretaci obrazového kódu. Říkáme jí snímek. Nejedná se tedy o fotografii. Teprve zhmotnění snímku dává vzniknout fotografii. Evolucí jsme zvyklí pouze na dva „aditivní obrazy“: oheň a hvězdnou oblohu.PRAXE – Jan Kaiser o tisku fotografií - I.

A je tu další psychofyziologický fenomén na straně fotografií a svou otázkou ho naznačuješ. Zkoumání fotografií – už automaticky míníme těch hmotných, vytištěných − je klidné, pozorné, mozek ne tolik zatěžující. Proto máme možnost si takové obrazy doslova užít a odhalit souvislosti a nuance, které nám skryjí digitální snímky, zobrazované na telefonech, tabletech a monitorech. Aditivní zobrazovače nás…

Celý článek si můžete přečíst v dubnovém tištěném či elektronickém vydání časopisu FotoVideo. A co v něm najdete dalšího, si přečtěte: ZDE.

Mít doma kvalitně tištěný časopis FotoVideo každý měsíc o den dříve, než se objeví ve volném prodeji, a ještě k tomu jen za cca 60 % jeho normální, prodejní ceny, to už se fakt vyplatí! PŘEDPLATNÉ I S DÁRKY vybírejte: ZDE.

Časopis FotoVideo


Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.