Odrazná deska a práce se světlem

Publikováno: 18. června 2021 | autor Redakce
Odrazná deska a práce se světlem

Už v samotném slovu fotografie se ukrývá výraz světlo, a právě ono je při focení nejdůležitější. Není sice vždy ideální, ať už intenzitou nebo směrem, praktickým pomocníkem v takových případech bude často podceňovaná odrazná deska.

Odraznou desku, respektive hned několik najdete prakticky v každém fotoateliéru a rozhodně by neměla chybět v základní výbavě. Bohužel je zejména těmi začínajícími často podceňovanou pomůckou, která však může přinést až překvapivé zlepšení.

Odrazná deska a práce se světlem

Kus látky napnutý v rámu se může jevit jako zbytečnost, která mnoho užitku nepřinese. Ovšem opak je v tomto případě pravdou a jako jedna z mála věcí vám odrazná deska zprostředkuje hodně muziky za málo peněz.

Odrazná deska a práce se světlem

Z čeho vybírat

Určitě si pamatujete z dětství, jak jste poprvé zjistili, že je možné za malým zrcátkem dělat tzv. „prasátka“ na zdi a škodolibě někomu posvítit do očí. Na stejném principu pracuje i odrazná deska. Cílem práce s ní je především směřovat dané světlo tam, kde jej chceme mít, aniž bychom do celého procesu zapojovali další zdroj osvětlení, například v podobě systémového blesku nebo ateliérových světel.

Když si představíte…

Celý článek si přečtěte v červnovém vydání časopisu FOTOVIDEO.

A co v něm ještě najdete? Například:

Je už téměř léto, a tak jsme i s tímto vydáním hodně mezi květinami a ženami. Zasloužili se o to významní autoři jako Jan Stria, Nikola Elefant, Radek Kalhous, Filip Hrebenda, František Dostál, ale také Vít Hassan a známý street fotograf Kevin V Ton. Děkujeme jim a dalším za skvělou spolupráci při přípravě a těšíme se, že se vám naše společná práce bude líbit.

FV 06 21 obsah

Nechybí dvě nové rubriky a v trochu nezvyklém úvodníku se šéfredaktor rozplývá i tuhne Nad dopisy čtenářů….

Mimochodem! Vidíme, že si všímáte našich QR kódů, které výrazně rozšiřují zážitky s naším časopisem a píšete si o další videa tak, abyste si je mohli snímat čtečkou na vašem chytrém telefonu. Budou určitě!

Fotograf roku má aktuální téma: Příroda ve městě

Projděme se po městě a zachyťme otisky a krásu matičky přírody. Parky mají svá kouzelná zákoutí, strom na náměstí majestátně odolává sevření urbanistiky. Alej v ulici poskytuje milosrdný stín a příroda se dere do města sama o sobě i bez lidského přičinění. Foťte a vkládejte své příspěvky na toto téma do soutěže Fotograf roku průběžně a kdykoli a nejpozději do 27. 6. 2021 na http://fotografroku.ifotovideo.cz

FOTOGRAF ROKU: ŽIVOT SE ZVÍŘATY

Speciální téma Fotografa roku: Makro – vyhraj objektiv Laowa

Aktuálně je v nabídce na našem trhu již 7 různých makroobjektivů Laowa. I proto se tato významná značka stala partnerem speciální kategorie, do níž můžete vkládat své makrofotografie. Makro je nádherný fotografický žánr plný úžasných překvapení. Čím překvapí naši soutěžící? Vítěz: získá možnost nákupu makroobjektivu Laowa a příslušenství dle vlastního výběru v celkové hodnotě 17 000 Kč. Vkládejte své snímky zde: http://fotografroku.ifotovideo.cz/galerie.php?theme=266

Je toho hodně, co vám v tomto vydání nabízíme, vybírejte například:

ROZHOVOR: NIKOLA ELEFANT

K módní fotografii jsem se dostala později

ROZHOVOR: NIKOLA ELEFANT

ROZHOVOR: VÍT HASSAN

Novinář a fotograf demonstrací na volné noze…

vit-hassan-02.jpg

RECENZE KNIHY: FRANTIŠEK DOSTÁL

Nádraží Braník aneb vlak do stanice touha

RECENZE KNIHY: FRANTIŠEK DOSTÁL

PRAXE: FILIP HREBENDA TAKÉ NA ISLANDU

Co si vzít s sebou a jak fotit v této žhavé destinaci?

PRAXE: FILIP HREBENDA TAKÉ NA ISLANDU

PRAXE: ANALOGOVÁ ŠKOLA INVESTIČNÍ?

Vyberete si specialitu nebo investiční kousek?

PRAXE: ANALOGOVÁ ŠKOLA INVESTIČNÍ?

PRAXE: JAN STRIA MAKRO FOTIL A TESTOVAL

Jak to jde s Canonem 100 mm f/2.8L RF nebo EF?

PRAXE: JAN STRIA MAKRO FOTIL A TESTOVAL

TECHNIKA: LAOWA ARGUS 33 mm f/0,95 CF APO

Jaká je tato překvapivá a vysoce světelná novinka?

TECHNIKA: LAOWA ARGUS 33 mm f/0,95 CF APO

FOTOGRAF ROKU: ŽIVOT SE ZVÍŘATY

Toto téma ihned po otevření nalákalo hodně kreativních a zkušených autorů. Jak jste dopadli vy?

POZOR, máme nový dárek plný poezie k vašemu předplatnému, vyberte si ho! Už jste si objednali vaše FotoVideo až domů! Je to stejně jednoduché, jako v jiných e-shopech!

K celoročnímu předplatnému časopisu FotoVideo prostě dárky odjakživa patří. Udělejte si radost (a také vašim blízkým?) na dalších dvanáct měsíců! S naším předplatným opravdu ušetříte. Vybírejte dle chuti, ale rychle, dárků je dost, ale některé jen v omezeném množství! Předplaťte si nás natrvalo, nebo si vyzkoušejte, zda nás chcete odebírat po jednom či dvou či třech či šesti či dvanácti výtiscích. Jak se vám to bude líbit. Ale s delší dobou předplatného výrazně klesá jeho cena a dárek je ZDARME k novému, celoročnímu předplatnému.

Vybírejte si na našem webu:

http://www.ifotovideo.cz/rubriky/predplatne/

Mít doma kvalitně tištěný časopis FotoVideo každý měsíc o den dříve, než se objeví ve volném prodeji na stáncích a v prodejnách, a ještě k tomu levněji za cca 60 % jeho normální, prodejní ceny, to už se fakt vyplatí! Šetříte tak své peníze a ještě vyděláte.

Zvolte si půvaby červnového FotoVideo

 

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.