MÓDA NENÍ ŘÁD

Publikováno: 7. dubna 2017 | autor Redakce
Fotografie studentek Střední umělecké školy v Ostravě

Fotografie je s módou spjata od jejího samotného vzniku v 19. století. Ve chvíli, kdy vyfotografujete člověka jakkoli a kdekoli, zaznamenáte také jeho oblečení, boty, vlasy, kůži i prostředí, ve kterém se nachází.

Od té chvíle je součástí vaší fotografie také móda. Osobnost portrétovaného, doba, sociální postavení i vkus každého člověka je najednou na fotografii, ani nevíte jak. Móda má tedy ve fotografii velkou tradici a nezastupitelné místo. Díky fotografování jsme mohli během minulých let zaznamenávat módu jednotlivých období. Jak jde čas, proměňuje se i podoba módní fotografie. Tímto článkem bych vám ráda zprostředkovala, jak jsme k fotografování módy přistoupily my – studentky oboru Užitá fotografie a média Střední umělecké školy v Ostravě.

Neskutečné dva roky jsem čekala, než nám bude zadán úkol na téma “Móda“. Jelikož jsem nadšeným fanouškem módních trendů a listování v lifestylových časopisech zahrnuje velké množství mého volného času, byla jsem ve svém živlu. Po zadání úkolu mě však zachvátila panika. Kde seženu oblečení, modelku a kde na to všechno vezmu peníze?!  Tento úkol byl pro mě významný a chtěla jsem jej zpracovat perfektně. Prohlédla jsem tudíž hromady dalších časopisů, vytipovala si zajímavé kousky oblečení a vydala se na výpravu do second handu, bazarů, ani babiččinu skříň jsem nevynechala. Za cenu necelých 100 Kč jsem sehnala ten pravý outfit pro modelku, kterou jsem si vybrala mezi svými spolužačkami a byla jsem nadevše spokojená.

Stačilo pár kousků oblečení ze sekáče, babiččiny skříně a jedna spolužačka k tomu, abych vytvořila fotografie, které se mi konečně po dlouhé době líbí.  Móda nemusí být jen o drahých šatech, lodičkách a kabelce proslavené značky, jde o uvolněnou fantazii, smysl pro kombinace a dobrý pátrací talent.  Móda sama o sobě už je v dnešní době pojem velmi obsáhlý a pravidla módy často sahají za hranice morálních zásad některých diváků. Co bychom před lety považovali za kousek nevhodný k publikování, je nyní největším trendem.  A tohle na módě miluji. Pořád se mění, vyvíjí, uvolňuje, pak zase vrací ke starším trendům a tím nám otevírá dveře s neskutečným množstvím možností.

Jakých možností jsem využila já a mé spolužačky, si můžete prohlédnout v galerii.

Tereza Marková – SUŠ Ostrava

www.sus-ostrava.cz

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.