Fotoporadna/ Jak fotit kontrastní scény?!

Publikováno: 15. března 2018 | autor Redakce
Kontrastní scény

Rozsah jasů zachytitelný na fotografický senzor či film je limitovaný. Honza Vojtek vám ukáže jak se s velkým rozdílem mezi nejsvětlejší a nejtmavší částí fotografované scény vypořádat.

Princip kontrastu je jedním ze základních skladebných principů pro uspořádání prvků v obrazu. Kontrast je vzájemné postavení dvou nebo více dostatečně rozdílných kvantit téže kvality. Druhy kontrastu jsou velmi různé. Ve fotografii je důležitý tonální kontrast nebo kontrast barevný. Mimo barevné kontrasty uplatňujeme kontrasty věcné, obsahové, emotivní nebo významové.Tonální kontrast je když mezi objektem a pozadím je dostatečný tonální rozdíl. Například když je světlý objekt na tmavém pozadí a naopak. Barevný kontrast je, když objekt má jinou barvu, než pozadí, tedy při stejné tonalitě bude odlišitelný a upoutá pozornost pozorovatele. (Zdroj:Wikipedie)

V rubrice "Fotoporadna" březnového vydání časopisu FotoVideo se dozvíte o různých vychytávkách jak fotit kontrastní scény tak, abyste dosáhli co nejlepšího výsledku.

FotoVideo 03/2018

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.