Rozhovor s Lukášem Pichem – kameramanem divoké přírody

Publikováno: 22. listopadu 2023 | autor Redakce
Lukáš Pich Wildlife hl

Lukáš je filmař, který zkoumá evropskou přírodu a divokou zvěř. Zaměřuje se na zachycení okamžiků divočiny v každodenním životě, aby lidem připomněl krásu evropské divočiny, která je obklopuje. Společnost Western Digital Lukášovi položila několik otázek o potřebách úložišť a pracovních postupech v jeho profesním životě.

1. Jak jste se dostal k fotografování a natáčení přírody?Narodil jsem se na vesnici, na zahradu nám chodila i létala spousta zvířat a rodiče mě odmalička brali na výlety do lesů. Když jsem ve třinácti letech dostal svoji první kameru, bylo hned jasné, co s ní budu lovit. Natáčení divokých zvířat se už tehdy stalo pevnou součástí mého života, i když bylo dlouhé roky pouhým koníčkem, na který jsem musel pracně hledat volný čas.

Lukáš Pich Wildlife Slavík

2. Co vás na fotografování divoké přírody fascinovalo? Dokážete si představit, že byste se věnoval něčemu jinému?Trávení času v přírodě a pozorování divoké přírody a divokých zvířat kolem mě bylo vždy mou vášní. Bylo pro mě přirozené chtít tyto jedinečné okamžiky zachytit na svých fotografiích a podělit se o ně s ostatními. Dokumentuji vše od mravenců po jeleny a vždy je co nového objevovat. Asi bych nemohl dělat nic jiného – natáčení divoké přírody je mým posláním.

3. Kdybyste měl vybrat klíčový okamžik nebo svůj oblíbený snímek, jaký by to byl?

Při své práci hodně cestuji a stávám se součástí neuvěřitelných okamžiků. Troufám si říct, že zajímavých úlovků ze středoevropské přírody mám poměrně dost. Jedním z nejvzácnějších okamžiků, které se mi podařilo zachytit, je ale samice našeho největšího pavouka, slíďáka tatarského, pokrytá desítkami mláďat. Na tuto scénu jsem si dlouho brousil zuby a po několikaletém úsilí se mi ji opravdu podařilo v přirozeném prostředí nafilmovat.

Lukáš Pich Wildlife Skokan

4. Dovedu si představit, že vaše pracovní podmínky vyžadují robustní a spolehlivé vybavení. Co si s sebou berete, když se vydáváte za dalším velkým záběrem?

V současné době natáčím se svou výkonnou bezzrcadlovkou, pro kterou používám různé objektivy. Kromě toho k mému hlavnímu vybavení patří několik dalších věcí, jako je stativ, audio rekordér, mikrofon a několik dalších věcí v závislosti na projektu, například videosvětla, gorillapody, všemožné držáky, maskovací stany, rybářské prsačky nebo třeba včelařský oblek. A nesmím zapomenout na auto.

Mé nosiče dat jsou trochu specifičtější a závisí na kameře, kterou používám. Pro svůj hlavní fotoaparát mám s sebou vždy jednu nebo více karet Cfexpress, například SanDisk Extreme PRO Cfexpress Card Type-B 512GB1. Když však natáčím se svou kompaktní bezzrcadlovkou s full-frame snímačem, použiji karty SanDisk Extreme PRO SDHCTM a SDXCTM UHS-II.

Doma ve studiu upravuji materiál na počítači a archivuji ho na externí disk My Book od společnosti WD.

Lukáš Pich Wildlife Archiv

5. Při pohledu na vaše kamery předpokládám, že natáčíte ve 4K a/nebo 5,7K. Vyskytují se při natáčení ve vysokém rozlišení nějaké problémy?

Ano, to je pravda. Od té doby, co používám hybridní bezzrcadlovky, často natáčím v 5,7K, protože mám možnost dodatečného ořezu. Pokud chci více zpomalit a natáčet se 100 snímky, nejvyšší možné rozlišení je 4K.

Se svým druhým fotoaparátem mohu také natáčet až do 6K při 25 snímcích, a to pravidelně využívám. Každopádně Full HD (vysoké rozlišení) už několik let nepoužívám, mým potřebám nestačí.

Zatím jsem se nesetkal s velkými problémy, ale to proto, že zvažuji některé základní prvky: Mám dostatečnou kapacitu úložiště? Je rychlost zápisu a přenosu dat na mé kartě dostatečná? Jakou rychlostní třídu videa mají mé karty?

Mít s sebou úložiště, které tyto položky splňuje, mi umožňuje soustředit se na natáčení. Proto si vybírám karty SanDisk Extreme PRO SDHC a SDXC UHS-II. Nabízí mi kapacitu až 512 GB1 s rychlostí zápisu až 260 MB/s2 a třídou V90.

6. Když při natáčení pořizujete tolik dat, zálohujete si záběry přímo v terénu? A jak obecně vypadá váš pracovní postup zálohování?

Při natáčení v přírodě a v drsném prostředí bohužel nemám prostor pro řádné zálohování přímo v terénu. Často pobíhám od rána do tmy a snažím se využít vhodných podmínek a počasí. Archivace tedy probíhá, až když se dostanu domů k počítači. Abych však uvolnil místo na kartách, mám s sebou na cestách notebook a externí pevný disk. Takto mohu přes noc kopírovat materiál a mít ho uložený na dvou oddělených místech. Můj pracovní postup, jak to udělat, je přímočarý: Nejprve přenesu materiál na pevný disk počítače pomocí standardní čtečky karet a vytvořím kopii na externím disku, takže data jsou uložena na dvou různých místech.

Poté, když se vrátím z natáčení, zapnu počítač, přenesu záběry a během čekání se věnuji jiným úkolům, jako je sprcha, večeře a čas strávený s manželkou a rodinou. Zhruba jednou týdně pak vytvořím třetí záložní kopii aktuálního filmového materiálu, kterou mám mimo domov.

7. Již několikrát jste zmínil, že data a práce s nimi jsou pro vaši práci klíčové. Jak to přesně vypadá?

Tříděním a zpracováním dat trávím poměrně hodně času, protože se živím prodejem filmového materiálu a potřebuji mít v archivu pořádek. Po natáčení co nejrychleji procházím nový filmový materiál, třídím ho podle témat a nepoužitelný materiál mažu.

Zároveň musím přiznat, že nejsem technicky zdatný člověk a vyhýbám se sofistikovaným řešením, která vyžadují složité nastavení automatizovaných procesů. Bojím se chyb, protože mě to může stát spolupráci se zákazníky a ovlivnit podnikání. Proto dávám přednost starému dobrému způsobu ruční archivace na externích pevných discích, který je spolehlivý.

Lukáš Pich Wildlife WD My Book

8. Jaké produkty používáte pro archivaci dat? Z toho, co jsem pochopil dříve, hledáte něco, s čím se snadno manipuluje, ale zároveň vám nabízí velkou úložnou kapacitu.

Jak jsem již zmínil, první věc, kterou dělám po návratu z přírody, je přenesení materiálu z karet do počítače a vytvoření kopie na externím pevném disku. Používám disk My Book 22TB od společnosti WD. Díky jeho kapacitě se v hektickém období nemusím starat o úložný prostor a nový materiál mohu jednoduše uložit na jedno místo. Během klidnějšího období pak data upravím, roztřídím do finálních složek a uložím na dva samostatné externí disky. Zároveň pro případ vloupání nebo přírodní katastrofy vždy vytvořím třetí kopii, která leží na jiném místě.

Lukáš Pich Wildlife in

Sponzorovaný obsah

1 1 GB=1 000 000 000 bajtů. Skutečné uživatelské úložiště méně.

2 Rychlost čtení až 300 MB/s. Rychlost zápisu až 260 MB/s. Na základě interního testování; výkon se bude lišit v závislosti na hostitelském zařízení. Plný výkon vyžaduje čtečku SanDisk UHS-II.  1 MB = 1 000 000 bajtů.

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.