Rozhovor – MARTIN RAK

Publikováno: 9. ledna 2021 | autor Redakce
Rozhovor – MARTIN RAK

První fotoaparát získal od svého dědy asi v šesti letech a od té doby fotí. Naplno se však fotografování začal věnovat až poté, co si v roce 2009 pořídil digitální zrcadlovku. Rád tráví volný čas venku a cestováním, a proto se zabývá převážně fotografií krajiny, přírody jako takové nebo architektury. Jeho nejoblíbenějším krajem je bezesporu Českosaské Švýcarsko, kde také vzniká většina Martinových fotografií.

V ročníku 2016/2017 byl celosvětově třetí v EISA Maestro, v roce 2016 se stal národním vítězem Sony World Photographer Awards, o dalších úspěších nemluvě… A na Instagramu má více než 99 tisíc sledujících!

Rozhovor – MARTIN RAK

Ptal se: Rudolf Stáhlich, odpovídal a foto: MARTIN RAK, www.martinrak.cz

Martine, jak se máš? Dlouho jsme se neviděli. Chtěl jsem jít na tvou výstavu v EinsZwei, a než jsem se rozhoupal, tak jí covid zavřel. Bude pokračovat na jaře, když bude vše v pořádku?

Ahoj Rudo, mám se celkem fajn, díky. Máš pravdu, výstava byla bohužel po dvou týdnech kvůli epidemii uzavřena. Teď už se ale blýská na lepší časy a moje fotografie by měly být v EinsZwei Gallery opět k vidění, a to minimálně do konce roku 2020.

Rozhovor – MARTIN RAK

Když už jsme u té mé zvědavosti, co v těchto „uzavřených“ dobách fotíš? Cestování je omezeno, či dokonce zakázáno, takže tvé oblíbené zahraniční destinace asi čekají na pozdější návštěvu… A co v Čechách?

Celý letošní rok jsem kromě pár krátkých zahraničních výjezdů fotil v Česku. Vlastně si to i docela užívám, protože tu máme spoustu krásných a fotogenických míst. Nejraději mám krajiny na sever od Prahy a letos jsem se zaměřil hlavně na Jizerky, Českolipsko, Lužické hory, Českosaské Švýcarsko a České středohoří. Na podzim se…

 

Celý článek si přečtěte v lednovém čísle časopisu FOTOVIDEO:

fotovideo-01-2021.jpg

S kým se v lednovém FotoVideo setkáte?

Hned v úvodu s Jiřím Křenkem, jediným Čechem, který má akreditaci na fotografování závodů Formule 1. Jeho zážitky jsou až neuvěřitelné a fotografie úžasné. Hned v závěsu za ním je na dalších stránkách neuvěřitelná žena, oficiální fotografka Českého olympijského týmu, právě čerstvě oceněná Bára Reichová. Jeden fotografický zážitek tedy střídá další. Abychom nebyli jen v pohybu, dali jsme slovo i mistrům krajinářům. Co vám říkají jména Martin Rak a Martin Šaroch. Každý z nich své krajiny pojímá a snímá jinak a současně oba milují krásu a nedotknutelnost přírodu. Jejich snímky jsou dokonalými a propracovanými obrazy. A tak bychom mohli pokračovat s líčením originality Dana Vojtěcha, vzpomínkami Františka Dostála nebo dokumenty Lucie Mojžíšové. Naše nabídka je i v roce 2021 široká a bude taková stále. Jsme rádi, že jste s námi.

Vybírejte z lednového vydání časopisu FotoVideo v novém kabátě:

ROZHOVOR: JIŘÍ KŘENEK

Pouze dvacet fotografů z celého světa na trati Formule 1

jiri-krenek.jpg

INTERVIEW: BARBORA REICHOVÁ

Projekt Nezlomní olympionici vznikl v lockdownu a je dokonalý

barbora-reichova.jpg

ROZHOVOR: MARTIN RAK

Nejraději mám krajiny na sever od Prahy, říká mistr

ROZHOVOR: MAREK ŠAROCH

Dá se říct, že přes den létám s dronem jen výjimečně…

PRAXE: DAN VOJTĚCH

Virtuální skatepark v Maxspace

dan-vojtech.jpg

FOTOGRAF ROKU: VYHRAJTE TÝDEN S VOLVO

Výjimečná soutěžní kategorie zahájena

vyfot-volvo.jpg

FOTOGRAF ROKU: PRVNÍ TÉMA NOVÉHO ROČNÍKU VYHODNOCENO

Téma Pohled z okna přitáhlo téměř 1500 fotografií! Jak jste dopadli vy a jak vaši fotografičtí přátelé? Pořadí najdete jen v tištěném vydání FotoVideo.

fotograf-roku.jpg

… a samozřejmě dalších minimálně dvacet zajímavých článků!

Výhodné je si nechat posílat FotoVideo až domů!

A zase máme pro vás další dárky k celoročnímu předplatnému FotoVideo. Udělejte si radost (a také vašim blízkým?) na celý rok 2021! S naším předplatným opravdu ušetříte. Vybírejte dle chuti, ale rychle, dárků je dost, ale některé jen v omezeném množství! Předplaťte si nás na zimní měsíce a vyzkoušejte si, zda nás chcete odebírat po jednom či dvou či třech či šesti či dvanácti výtiscích. Jak se vám to bude líbit. Ale s delší dobou předplatného klesá jeho cena….

Vybírejte si na našem webu:

http://www.ifotovideo.cz/rubriky/predplatne/

Mít doma kvalitně tištěný časopis FotoVideo každý měsíc o den dříve, než se objeví ve volném prodeji na stáncích a v prodejnách, a ještě k tomu za cca 60 % jeho normální, prodejní ceny, to už se fakt vyplatí! Šetříte tak své peníze s námi!

Za branou čtvrtstoletí – lednové FOTOVIDEO

 

 

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.