Rozhovor – MAREK ŠAROCH

Publikováno: 31. prosince 2020 | autor Redakce
Rozhovor – MAREK ŠAROCH

Marek je mladý fotograf zaměřující se na krajinářskou fotografii. Z jeho snímků dýchá úžasná atmosféra nejen díky krásným barvám a světlu, ale spoustu pohledů můžete vidět také z ptačí perspektivy. Zajímalo mě, jak takové fotografie vznikají a jak se vlastně k takové možnosti dostal, a proto jsem se rozhodla ho oslovit a zeptat na pár věcí…

Ptala se: Simona Nálepková, www.simonaphoto.cz, fotil a odpovídal: Marek Šaroch, www.mareksaroch.cz

Rozhovor – MAREK ŠAROCH

Ahoj Marku, tvoje tvorba je opravdu skvostná a zaujala mě na Instagramu na první dobrou. Ráda bych začala náš rozhovor typickou otázkou, jak jsi začal s focením a proč zrovna tento žánr? V čem pro tebe spočívá kouzlo krajinářské fotografie?

Ahoj Simono, moc děkuju za hezká slova na úvod. Ke krajinářské fotografii jsem se dostal postupně několika lety zkoušení, co mi více sedne. Definitivní zlom vlastně nastal až s příchodem dronů do ČR. Ale začalo to někdy na střední, což je tak 20 let zpět, kdy jsme se s kamarádem odhodlali koupit první manuální kompakt a zkoušeli si hrát, co je clona, čas a ISO. Tenkrát jsem fotil úplně vše a samozřejmě žádná fotografie nebyla špatná, vše se mi líbilo, takže jsem si nosil domů stovky fotek podobného rázu a o ničem. Zlom nastal až po několika letech, kdy jsem se postavil na vlastní nohy, odstěhoval od rodičů a pořídil si psa. Na něm jsem si zkoušel různé techniky, a začaly mi dokonce chodit nabídky na focení, neplacené, ale měl jsem radost, že se má tvorba líbí a má o ni někdo zájem. Časem jsem si pořídil auto a najednou jsem měl neomezené možnosti focení, už mě nelimitoval les v okolí či MHD a do toho přišly první drony.

Rozhovor – MAREK ŠAROCH

Jak dlouho se věnuješ focení s dronem? Kde ses inspiroval nebo co tě k tomu vedlo?

Jelikož jsem povoláním ajťák, tak se zajímám o kdejakou technologii a drony tenkrát byly něco nového a neprobádaného. Pamatuju na první dron, na kterém jsem měl…

Celý článek si přečtěte v lednovém čísle časopisu FOTOVIDEO:

fotovideo-01-2021.jpg

S kým se v lednovém FotoVideo setkáte?

Hned v úvodu s Jiřím Křenkem, jediným Čechem, který má akreditaci na fotografování závodů Formule 1. Jeho zážitky jsou až neuvěřitelné a fotografie úžasné. Hned v závěsu za ním je na dalších stránkách neuvěřitelná žena, oficiální fotografka Českého olympijského týmu, právě čerstvě oceněná Bára Reichová. Jeden fotografický zážitek tedy střídá další. Abychom nebyli jen v pohybu, dali jsme slovo i mistrům krajinářům. Co vám říkají jména Martin Rak a Martin Šaroch. Každý z nich své krajiny pojímá a snímá jinak a současně oba milují krásu a nedotknutelnost přírodu. Jejich snímky jsou dokonalými a propracovanými obrazy. A tak bychom mohli pokračovat s líčením originality Dana Vojtěcha, vzpomínkami Františka Dostála nebo dokumenty Lucie Mojžíšové. Naše nabídka je i v roce 2021 široká a bude taková stále. Jsme rádi, že jste s námi.

Vybírejte z lednového vydání časopisu FotoVideo v novém kabátě:

ROZHOVOR: JIŘÍ KŘENEK

Pouze dvacet fotografů z celého světa na trati Formule 1

jiri-krenek.jpg

INTERVIEW: BARBORA REICHOVÁ

Projekt Nezlomní olympionici vznikl v lockdownu a je dokonalý

barbora-reichova.jpg

ROZHOVOR: MARTIN RAK

Nejraději mám krajiny na sever od Prahy, říká mistr

martin-rak.jpg

ROZHOVOR: MAREK ŠAROCH

Dá se říct, že přes den létám s dronem jen výjimečně…

PRAXE: DAN VOJTĚCH

Virtuální skatepark v Maxspace

dan-vojtech.jpg

FOTOGRAF ROKU: VYHRAJTE TÝDEN S VOLVO

Výjimečná soutěžní kategorie zahájena

vyfot-volvo.jpg

FOTOGRAF ROKU: PRVNÍ TÉMA NOVÉHO ROČNÍKU VYHODNOCENO

Téma Pohled z okna přitáhlo téměř 1500 fotografií! Jak jste dopadli vy a jak vaši fotografičtí přátelé? Pořadí najdete jen v tištěném vydání FotoVideo.

fotograf-roku.jpg

… a samozřejmě dalších minimálně dvacet zajímavých článků!

Výhodné je si nechat posílat FotoVideo až domů!

A zase máme pro vás další dárky k celoročnímu předplatnému FotoVideo. Udělejte si radost (a také vašim blízkým?) na celý rok 2021! S naším předplatným opravdu ušetříte. Vybírejte dle chuti, ale rychle, dárků je dost, ale některé jen v omezeném množství! Předplaťte si nás na zimní měsíce a vyzkoušejte si, zda nás chcete odebírat po jednom či dvou či třech či šesti či dvanácti výtiscích. Jak se vám to bude líbit. Ale s delší dobou předplatného klesá jeho cena….

Vybírejte si na našem webu:

http://www.ifotovideo.cz/rubriky/predplatne/

Mít doma kvalitně tištěný časopis FotoVideo každý měsíc o den dříve, než se objeví ve volném prodeji na stáncích a v prodejnách, a ještě k tomu za cca 60 % jeho normální, prodejní ceny, to už se fakt vyplatí! Šetříte tak své peníze s námi!

Za branou čtvrtstoletí – lednové FOTOVIDEO

 

 

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.