Rovné linie a selektivní ostrost s tilt/shift objektivy

Publikováno: 9. srpna 2022 | autor Redakce
canon---5d-mark-ii---ts-e-17mm-f4l-(7314113574).jpg

Svět fotografie a samozřejmě také fotografického vybavení je velmi různorodý a najdeme v něm nejrůznější speciality určené pro specifické použití. Jedním z méně obvyklých nástrojů jsou tilt/shift objektivy, jejichž nabídka se v posledních letech poměrně rozrostla.

Možná už jste na toto označení někdy narazili, možná ne. Skupina objektivů označovaných jako tilt/shift není příliš velká a rozhodně takové kousky nenajdeme v nabídce všech výrobců. V čem je tedy takový objektiv zvláštní a kdy je vhodné ho použít?

18135264.jpg

Začněme postupně, tedy od konstrukce. Pro rychlé pochopení funkce a využití objektivu je nejlepší si jej přímo vyzkoušet, ovšem i pouhý překlad do češtiny vám již může napovědět. Anglické slovíčko tilt znamená v češtině a daném kontextu náklon, zatímco pojem shift můžeme přeložit jako posun. Tedy tyto objektivy umožňují náklon, posun a ve většině případů také rotaci. A čeho přesně?

Zmíněný náklon, posun a rotace se týká přední části objektivu, respektive optické osy, což v konečném důsledku znamená specifické proostření snímku anebo práci s perspektivním zkreslením. Z logiky věci je jasné, že práce s tilt/shift objektivem již vyžaduje jistou dávku zkušeností zejména s expozicí a kompozicí, v opačném případě může být práce s tímto objektivem velkým trápením.

kipon-1.jpg

Konstrukce tilt/shift objektivu

Hned na první pohled je vidět, že se tento typ objektivu od ostatních liší. Ačkoli je na trhu řada modelů od různých výrobců, základní konstrukce je prakticky shodná, až na pár výjimek. Objektiv je rozdělen na dvě části, kdy přední část obsahuje většinu optických prvků a blíže k bajonetu je pak kovový segment z několika kusů, následovaný bajonetovým uchycením k fotoaparátu.

central-station-1527780.jpg

Kovový segment je nejčastěji složen ze tří kusů, které se vůči sobě pohybují – blíže k bajonetu je segment shiftovací s jehož pomocí můžete posouvat přední část objektivu nahoru nebo dolů, nejčastěji v rozmezí 10–14 mm. Dále od bajonetu je pak segment tiltovací, který zajišťuje náklon přední části objektivu vpravo nebo vlevo.

Popisovaný posun je obvykle možný z výchozího stavu objektivu, avšak ještě blíž k bajonetu je ještě mechanismus zajišťující rotaci objektivu kolem jeho optické osy, nejčastěji v rozsahu 90°, takže můžete posouvat nejen nahoru/dolů ale také vpravo/vlevo a stejně tak můžete naklánět nejen vpravo/vlevo ale také nahoru/dolů.

nikon-19.jpg

Výsledná podoba fotografie bude samozřejmě vždy odlišná, jelikož každý pohyb pomocí tilt/shift mechanismu se projeví na obrazu odlišně. Vzhledem k výše uvedenému je třeba mít na paměti, že všechny tilt/shift objektivy používají výhradně manuální ostření a u těch levnějších je pak třeba počítat i s plně manuálním ovládáním expozice, jelikož nepředávají žádné informace fotoaparátu.

Pokud byste sáhli po dražších modelech výrobců fotoaparátů, pak můžete počítat...


Celý článek najdete v srpnovém čísle časopisu FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv08-22-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.