Profesionální servis EIZO – tým, na který se můžete spolehnout

Publikováno: 19. prosince 2023 | autor Redakce
eizo-10let-221103-img-4306-hrs.jpg

Řešení problémů se zakoupeným zbožím je noční můrou každého z nás. U značky EIZO se jim však vyhnete. V České republice tato společnost disponuje vlastním servisním střediskem a zakládá si na individuálním přístupu. Nemusíte komunikovat prostřednictvím online formulářů, jste v kontaktu přímo s jejich technikem.

Pokud máte jakékoliv pochybnosti o správném fungování a zobrazování monitoru, odborná konzultace se zkušeným personálem často dokáže vyřešit zdánlivý problém po telefonu a ušetří vám tak spoustu času.

České zastoupení EIZO Corporation je vybaveno moderní technikou, nicméně jeho hlavní náplní je konzultační činnost. Nabízí velmi vysokou kvalitu monitorů, nízkou poruchovost, takže si může dovolit pětiletou záruku.

eizo-10let-221103-img-4322-hrs.jpg

Na stejném místě provádí také měření a kalibraci, protože bez ohledu na to, jak dokonale byl fotografický monitor zkalibrován ve výrobě, stárnutí panelu je nevyhnutelnou součástí pracovního procesu a monitory je třeba v pravidelných intervalech přeměřit a seřídit.

Pokud tedy nemáte monitor s integrovanou kalibrační sondou nebo nedisponujete vlastním externím měřicím zařízením, v EIZO jej nastaví na správné hodnoty. K tomuto účelu používají vysoce citlivý kolorimetr, který zajistí přesnou korekci.

eizo-10let-221103-img-4308-hrs.jpg

Monitor v rámci reklamace můžete doručit jak přes svého prodejce, tak přímo. Servis EIZO neprobíhá s pájkou v ruce, ale rychlou výměnou celých funkčních bloků. Každý kus prochází procesem, ve kterém pracovníci servisu vyhodnotí závadu, vymění vadné komponenty, aktivují je pomocí speciálního softwaru a provedou závěrečnou kontrolní diagnostiku.

Nečekejte tedy výměnu vadného monitoru za jiný. Ze servisu EIZO dostanete zpět opravený monitor s původním výrobním číslem, vždy v bezvadném stavu, stejně jako by právě opustil výrobní závody EIZO v Japonsku.

Profesionální servis ale už dávno neslouží pouze k opravě monitorů. Přistupují k němu jako k nedílné součásti všech poskytovaných služeb zákazníkům. V servisním středisku EIZO jsme potkali Miroslava Švece a položili mu následujícím otázky:

Nedávno se nás jeden náš čtenář, profesionální fotograf, zeptal: „Pracuji již šest let na monitoru EIZO, bez problémů a bez reklamace. Nevím, kdy mám uvažovat o novém. Mám si nechat svůj stávající monitor EIZO nechat přeměřit a zjistit, zda bude ještě nějakou dobu vyhovovat mé každodenní práci (a jakou), nebo si mám rovnou nechat připravit nabídku na nový, modernější typ?“

O výměně starého grafického monitoru za nový je potřeba uvažovat, jestliže:

  • amortizace obrazových parametrů LCD monitoru je v takovém stavu, že nelze provést kalibraci dat RGB v jasovém rozsahu 40–150 cd/m2 a bílého bodu v rozsahu 5000–6500 K (nutno ověřit buď vlastní sondou, nebo v servisu)
  • nevyhovuje zobrazovací plocha (rozlišení) pro editaci obrazových dat souborů přesahujících 50 MB
  • nevyhovuje velikost zobrazovacího bodu (pixel) LCD s přihlédnutím k velikosti zpracovávaných barevných dat
  • nevyhovuje konektivita s novým hardwarem (grafická karta, bitová hloubka atd.)

eizo-10let-221103-img-4311-hrs.jpg

Redakci FotoVideo zaujal spektrofotometr, který v pražské centrále k servisu využíváte. Prý takových v Evropě moc není. Můžete nám ho nějak přiblížit, popsat práci s ním a co vše dokáže?
V servisu ke kalibraci při opravě nepoužíváme spektrofotometr, ale kolorimetr, který pracuje s několika tzv. měřícími kanály přesně nastavenými pro měření kolorimetrických parametrů LCD panelů používaných v monitorech EIZO.

Navíc tento kolorimetr zasíláme pravidelně každých šest měsíců na kontrolní cejchování do JP (Minolta). Hlavním smyslem používání tohoto přístroje je dle specifikací EIZO dosáhnout stejného nastavení parametrů monitoru po opravě, jako když nový monitor opouští naše tovární haly.

EIZO dnes má v nabídce širokou škálu monitorů. Které typy byste doporučili neprofesionálům, ale i pokročilým fotografům?
Určitě bych jim doporučil vybírat v kategorii monitorů ColorEdge v modelové řadě CS/CG, a to díky jejich přesnému předkalibrování a následnému automatickému vytváření ICC profilů monitoru pro fotografické editory. Konkrétní model je ale nutné konzultovat (po telefonu nebo při návštěvě showroomu), na základě potřeb, zaměření a konfigurace hardwaru klientovi doporučíme konkrétní model.

eizo-10let-221103-img-4306-hrs.jpg

Protože máme několik tisíc čtenářů i na Slovensku, platí nabídka pražského servisu EIZO i pro ně?
Ano, stejné služby nabízíme i pro slovenské zákazníky. Navíc již pátým rokem nabízíme nadstandardní dálkovou produktovou podporu přes internet, kdy provádíme kontrolu konfigurací správy barev (CMS, tedy monitor vs. editor barev) přímo v PC v přítomnosti klienta.


Celý článek najdete v prosincovém FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv12-23-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.