Pozvání všem na Festival 4 + 4 dny v pohybu

Publikováno: 8. května 2023 | autor Redakce
Festival 4 + 4 úvod

Festival 4 + 4 dny v pohybu už 28. rok pokračuje od 11. května 2023 ve své misi vstupovat do neobvyklých, opuštěných prostor po celé Praze a alespoň na pár dní do nich vrátit život. Letos, stejně jako v loňském roce, zamíří do budovy Erpet Centra na Smíchově. Tentokrát však poprvé už v květnu – od 11. do 21. května. Pak se bývalé sportovní centrum z 80. let začne bourat – o to větší důvod jej spolu s 4 + 4 dny v pohybu navštívit!

Příležitostí bude více než dost. Ať už v rámci výstavy současného umění Místa činu: Všechno je všech, nebo doprovodného programu pro všechny generace. Například v sobotu 13. května v 19 hodin se v Erpet Centru rozjede 4 + 4 + 1 Hudební noc, na které vystoupí Sad Linguini, Vyktoryja, skupiny Dukla Vinohrady a Časovač. V neděli 14. května si děti užijí pohádku Veroniky Vlkové a Roberta Smolíka s názvem Návštěva. Díky atraktivnímu jarnímu termínu budou mít návštěvníci festivalu možnost zažít i neotřelé venkovní aktivity. V rámci Noci v Erpetu v sobotu 20. května je připraven program s přednáškami o plevelu, bylinách, vodě a přírodě ve městě, se společným cvičením, procházkami, grilováním, stanováním na louce u řeky a závěrečnou nedělní snídaní.  Mimořádným zážitkem bude také speciální experimentální set připravený přímo pro festival 4+4 dny v pohybu – průřez sólovými alby Vladimira 518 vs. Architekt, Idiot, Ultra!Ultra! a ještě mnohem více. Této události, která je na programu 21. května, bude předcházet křest nové knihy BIGBOSSU Krištofa Kintery.

Festival 4 + 4 2022

Prostředí bývalé sportovní haly Erpet, od 90. let využívané jako golfový trenažér či restaurace, zvenku obklopené kurtem, fotbalovým hřištěm a zahradou s bazénky, bude k dispozici kompletně – zevnitř i venku v přilehlém okolí. Hlavním indoor programem festivalu 4 + 4 dny v pohybu bude výstava Denisy Václavové a Jiřího Ptáčka Všechno je všech, která bude k vidění každý den. „Výstavou chceme zaujmout pozici, která vychází z narůstajícího vědomí provázanosti a komplexity procesů a systémů, jejichž jsme součástí. V umění, které ekonává izolovanost, obsahuje zrnka idealismu a spíše možnosti než nemožnost. V umění, které překračuje marnost, ale přitom nepopírá úzkost, nejistotu a obavy,” popisuje autor Jiří Ptáček, který se současnému umění věnuje více než dvě dekády.

Festival 4 + 4 2022 2

Součástí letošního festivalového programu je od 15. do 19. května přednáškový cyklus, který se koná jako úvod ke skupinovému projektu Moje boty, tvoje boty. Ten bude realizován v roce 2024 v Praze a v Čáslavi. Témata přednášek jsou: Transgenerační přenos traumatu (přednáší doc. PhDr. Marek Preiss, Ph.D.), Mozek zamrzlý v bolesti (přednáší MUDr. Peter Pöthe), Agrese (přednáší PhDr. Michael Šebek), Strach (přednáší Mgr. Jan J. Ženatý). Přednášky a následné skupiny jsou po předchozí registraci na webu https://ctyridny.cz/program-2023/moje-boty-tvoje-boty/ volně přístupné komukoliv, kdo má zájem.

Festival 4 + 4 2022 3

Studentům základních a středních škol je každoročně určen program, který pro festival 4+4 dny v pohybu připravuje platforma Máš umělecké střevo? O účast na vzdělávacích programech, komentovaných prohlídkách výstav a workshopech je tradičně velký zájem. Nadšené bývají děti i učitelé, jak ostatně dokládá reakce paní učitelky ze ZŠ Letohradská z loňského ročníku: „Naše dnešní prohlídka Erpetu s 9. třídou mně rozzářila den. Propojení současného umění s opuštěnou sportovní halou nás nutilo k zamyšlení. Kdo to tam kdysi užíval a jak se tam cítil? Jedná se již o vystavované současné umění nebo to je součást bývalého vybavení? U každého díla se dá zastavit a polemizovat o souvislostech mezi prostorem a dílem. Vše spolu perfektně komunikuje. Závěrečné hledání společných znaků umění a sportu bylo třešničkou na dortu. Děkuji za celou třídu!“

Festival 4 + 4 2022 4

Festival 4 + 4 dny v pohybu je realizován s finanční podporou: hlavní město Praha, Ministerstvo kultury ČR, In-Situ, Creative Europe Programme of the European Union

Mediální partneři: Artalk, ArtMap, FlashArt, Culturenet, Kino Aero, Bio Oko, Kino Světozor

Festival 4 + 4 2022 5

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.