Pojďte s námi na návštěvu do servisu

Publikováno: 22. května 2023 | autor Redakce
objektiv.jpg

Spolehlivé, čisté a kvalitní vybavení je spolutvůrcem každého našeho fotografického úspěchu. Každé sofistikované zařízení má nárok být nejen opatrováno, ale i ošetřováno – servisováno. A to neplatí jen pro automobily. Kdy naposledy jste si nechali prohlédnout, vyčistit svůj fotoaparát či velký objektiv? Víte kam zajít?

Vážený pane Nováku, naši čtenáři a návštěvníci webu iFotovideo.cz vás znají nejen jako servis, na který se mohou spolehnout, ale nejvěrnější předplatitelé FotoVideo si dokonce jako dárek ke svému předplatnému mohou vybrat poukaz na vyčištění techniky Canon v hodnotě 2000 Kč. Popíšete prosím, z jakých úkonů čištění sestává a co může zákazník očekávat?

Dobrý den, v rámci poukazu na čištění provedeme vše, co by mělo obsahovat komplexní údržbové vyčištění. V případě, že se jedná o fotoaparát, je součástí čištění povrchové, snímače obrazu, bajonetové šachty, kontaktů pro objektivy a pro blesk. U zrcadlovek pak navíc i celého zrcadlového boxu a AF čidla, včetně systému hledáčku, tedy matnice i hledáčkové optiky a různých rastrů, které jsou uloženy pod matnicí. U objektivů je to pak vyčištění, odmaštění a vyleštění předního a zadního členu, vyčištění pod přední optikou, případně pak sametky v zadní části objektivu. Můžeme samozřejmě vyčistit i jiné produkty Canon, jako třeba fotoblesky a kompaktní fotoaparáty, ale s tím se na nás zákazníci zpravidla neobracejí.

dilna.jpg

Mám ale rád chronologické postupy a svou první otázkou jsem skočil rovnou do současnosti. Vraťme se trochu do historie. Na našem trhu existujete a fungujete už pěknou řádku let. Prozraďte, jaké byly vaše začátky a vývoj do dnešních dnů.

„Narodili“ jsme se 21. 12. 1990, tedy se to jednoduše počítá, letos oslavíme třiatřicet let. Společnost se dvakrát transformovala. Nejdříve z „povolení k podnikání“ na živnost, fyzickou osobu, a později na společnost s ručením omezeným, tedy právnickou osobu. To všechno proběhlo za působení pana Speváka, před jeho odchodem do důchodu. AWH Servis jako značka pro službu společnosti ABRON prošla mnoha zásadními obdobími. Zpočátku to byla relativně malá firma pro opravu a prodej fotografické techniky se čtyřmi pracovníky. Sídlila v malém krámku v Praze na Smíchově. V té době dělali všichni všechno. Později začala živnost poskytovat i videoslužby a opravovat videokamery. Díky systematické práci na dodržování evropských technologických standardů a kvalitě práce získala kontrakty s několika světovými výrobci.

Rozšiřování služeb přivedlo AWH ke zvýšenému zájmu veřejnosti a profesionálů. Kolektiv se rozrostl na osm techniků a dva režijní pracovníky. Ve druhé půlce 90. let se firma musela přestěhovat do větších prostor. Přestali jsme prodávat fotografickou techniku, protože se na trhu etablovaly nové velké prodejní společnosti a těm jsme nemohli konkurovat. S končící technologií VHS jsme také zrušili videoslužby, které byly dostupné videoamatérům.

prodejna-2.jpg

Ani to však v našem rozvoji a další specializaci nestačilo. V roce 1996 jsme se přestěhovali do holešovické ulice U Smaltovny a investovali jsme hodně prostředků do nákupu moderní technologie. Stali jsme se výhradním servisem pro některé značky na našem trhu, hlavně pro společnost Canon. Nicméně s tou výhradou, že se vzdáme prodeje jejich výrobků, abychom neměli konkurenční výhodu před prodejci bez servisů. V jiných státech to šlo, ale u nás ne. V roce 2000 jsme se přestěhovali na náměstí Jiřího z Poděbrad, kde nám sice adaptace nebytových prostor pohltila prakticky všechny prostředky z investičního fondu, ale zase jsme byli blíže zákazníkům a v hezčím prostředí.

objektiv.jpg

Následně zasáhla opravárenství technologická revoluce, kdy objem oprav na digitálních přístrojích postupně přesáhl počet těch analogových. Dynamický rozvoj digitální fotografie si vyžádal opětovné stěhování do výrazně větších prostor. V roce 2007 bylo v našem kolektivu již jedenáct techniků a osm režijních pracovníků, navíc také několik smluvních techniků. Tehdy jsme se přestěhovali do našich současných prostorů na Vinohradské třídě.


Celý článek najdete v květnovém čísle FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv05-23-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.