Podzimní změny v Zoner Photo Studiu

Publikováno: 6. listopadu 2023 | autor Redakce
pexels-george-milton-7014933.jpg

Zoner Photo Studio je jeden z nejpoužívanějších programů pro správu a editaci fotografií zejména mezi hobby fotografy, a to nejen v našich končinách. Nedávno se objevila větší aktualizace, která přináší řadu vylepšení.

 

Program Zoner Photo Studio X je na trhu již od roku 2016 a navazuje na dříve úspěšný Zoner Photo Studio s pořadovým číslováním, které skončilo verzí 18. Následující verze z uvedeného roku se odlišuje hned v několika ohledech, například se společnost rozhodla změnit cenovou politiku a zavedla systém ročního předplatného. Především se ale změnil způsob zavádění novinek.

zoner-krabicka-02.png

Zatímco dříve přinášela každoročně uváděná nová verze několik zásadních změn a v průběhu roku byly aktualizace spíše opravné a udržující, po změně na ZPS X jsou aktualizace pravidelnější a uživatelé se tak mohou těšit na nové funkce a vylepšení v kratším intervalu. Ten se ustálil přibližně na šesti měsících, a tak se již několik let setkáváme s velkou jarní a podzimní aktualizací, která obvykle přináší výrazné změny. Nejinak je tomu i letos.

Při představení nových funkcí jsme si potvrdili, že jednotlivé aktualizace na sebe více či méně navazují, a tak například, funkce, které byly přidány na jeře 2023, umožňují přidání dalších funkcí v poslední aktualizaci.

pexels-george-milton-7014944.jpg

Za zmínku jistě stojí i to, že se chystá více revolučních změn jak v uživatelském rozhraní, tak ve funkčnosti. Je to v zásadě přirozený vývoj, při kterém se snaží Zoner Software reflektovat současné trendy nejen ve světě fotografie, ale obecně při tvorbě obrazového obsahu, ať už je na profesionální či hobby úrovni a jedná se o statické nebo pohyblivé obrazy. I když o fotografii to bude v případě Zoneru především.

Za vyšší výkon i pro starší stroje

Samotné aktualizace se obvykle dotýkají hned několika oblastí – výkonu samotného softwaru, nových funkcí pro správu, archivace či sdílení fotografií a v neposlední řadě také nových funkcí pro úpravy a retušování snímků.

Pravidelný nárůst výkonu a s ním spojené zrychlení výpočetních operací při editaci fotografií, aplikaci nejrůznějších úprav a filtrů a zejména pak při konverzi dat RAW a využívání bezztrátových úprav je zmiňováno při každé z větších aktualizací.

pexels-george-milton-7014933.jpg

Nejnovější verze ZPS X přinesla dvě zásadní vylepšení, která potěší odlišné skupiny uživatelů. V Zoneru totiž nezapomínají na optimalizaci softwaru, na rozdíl od některých jiných programů v tomto oboru.

Vylepšena tak byla spolupráce programu s grafickou kartou, respektive možnosti využití výkonu grafické karty, který je k dispozici prakticky okamžitě. Výsledkem je výrazné zrychlení tvorby náhledu jednotlivých úprav i jejich následná aplikace na upravovanou fotografii. Tato funkcionalita není samoúčelná a dokáže do značné míry urychlit a zefektivnit práci s programem, jelikož můžete dosáhnout až poloviční úspory času oproti předchozím verzím.

Samotnou spolupráci s grafickou kartou je třeba aktivovat přímo v nastavení programu v menu Možnosti (Ctrl+M), kde zvolíte poslední záložku Pokročilé a zatrhnete Povolit využití grafické karty pro výpočty. Abyste zjistili, zda má tato funkce ve vašem případě nějaký smysl, můžete spustit interní měření výkonu, které vám napoví, kolikrát se teoreticky rychlost operací zvýší – nebude to sice koeficient s absolutní hodnotou, avšak nějakou reálnou představu vám informace dá.

image-5.jpg

Zejména u výkonnějších grafických karet může být nárůst znatelný, pozor však u těch integrovaných, které obvykle najdeme u notebooků. Jelikož je grafický procesor součástí samotného procesoru počítače, odvíjí se jeho výkon právě od něj. Pokud tedy u notebooku zvolíte například režim úspory energie anebo pracujete výhradně s...


Celý článek najdete v listopadovém FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv11-23-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.