Petr Finn Boštík umí zachytit umění šéfkuchařů

Publikováno: 4. března 2024 | autor Redakce
fz6-9105-restaurant-chapelle---sefkuchar-roman-dolejs.jpg

Když jsem se před léty při focení reklamy hotových jídel pro jednoho giganta produkujícího sušené polévky a omáčky dostal do blízkosti špičkového fotografa jídla, uvědomil jsem si, že tento žánr opravdu není tak jednoduchý, jak se zdá těm, kteří si každý svůj denní burger fotí na Instagram, aby nezapomněli, co aktuálně spolykali. Měl to štěstí, že jsem potkal špičkového fotografa a kuchaře v jedné osobně. Taková šance určitě stojí za to si popovídat a trochu i podráždit chuťové kalíšky i vám…

 

dsc-43~1.jpg

Jak jste se vlastně dostal k fotografování jídla?
Jsem profesionální kuchař a díky tomu vím, že v kuchyni jsou potřeba fotografie pokrmů, aby každý kuchař věděl, jak má celé jídlo ve finále vypadat, a to včetně servírování. Když jsem přišel v roce 2001 do Prahy, vlastnil jsem fotoaparát Nikon F75 na kinofilm. V restauraci, ve které jsem tehdy pracoval, jsem si fotil pár jídel pro sebe. Často se jednalo o fotografie focené jen shora. Tím moje focení začalo.

Spolu se svými objektivy se věnujete i všemu kolem jídla, že? Jak se vaše focení vlastně vyvíjelo?
Přesně tak. Fotím vše, co se točí kolem jídla. Jídla jako taková, nápoje, prostory restaurací, reportáže z pořádaných degustačních večeří, portréty kuchařů a různé akce spojené s vařením nebo přípravou nápojů. Jak jsem již zmínil, můj první fotoaparát byl ještě na kinofilm. V roce 2005 jsem si koupil první zrcadlovku Nikon D70. Tehdy už jsem pracoval v restauraci Terasa U Zlaté studně, kde jsem se začal focení více věnovat. O focení jídla jsem toho moc nevěděl, snad jen to, že musím mít stativ a výborné světlo. To však v kuchyni bývá obvykle špatné, takže správné nastavení vyvážení bílé barvy a dobrá postprodukce byly zapotřebí.

fz6-45~1.jpg

Focení jídla jsem se věnoval asi dva roky a pak jsem měl dlouhou pauzu. Byl jsem mladý, pořádně jsem nevěděl, co chci, tak jsem si fotil pouze pro sebe pouliční fotografie, snímky z různých kulturních akcí atd. Moc jsem toho nenafotil a fotoaparát mi ležel téměř netknutý ve skříni až do roku 2017. V tu dobu jsem pracoval jako zástupce šéfkuchaře ve fine diningové restauraci Salabka v Praze-Troji a tehdejší menu mě natolik inspirovalo, že jsem se rozhodl začít zase s focením jídel. Nikon D70 už byl po těch letech ale dávno dědečkem, takže jsem si koupil nový fotoaparát APS-C Nikon D7200.

S tehdejším šéfem Petrem Kuncem jsme se domluvili, že zkusím nafotit nějaká jídla. Myslím, že jsem tehdy fotil valentýnské menu. Nebylo to ono. Fotil jsem to na přirozeném světle a z ruky. Byly tam nežádoucí odlesky, špatné vyvážení bílé atd. Pak jsem zjistil, že se i na focení jídel používají zábleskové sestavy. Od FotoŠkoda jsem si je zapůjčil a zkusil menu nafotit znovu. Výsledné fotky byly ostré, vyvážení bílé bylo tak akorát a barvy byly také v pořádku. V tu chvíli jsem si uvědomil, že blesky budou nedílnou součástí mého focení. Po pár dalších foceních se zapůjčenými blesky jsem se rozhodl zakoupit si vlastní sestavu.

fz6-1167-restaurace-a-vinarstvi-salabka---sefkuchar-petr-kunc.jpg

Po celou dobu mého působení v Salabce jsem fotil fotografie, které šly zejména na Instagram a jiné sociální sítě. Každé focení v Salabce mě posouvalo o kus dál. Petr Kunc se staral o komplet servírování jídel na talíř a já je pak fotil z několika úhlů. Pořád jsme se doplňovali. Jen co jsme dokončili jedno focení, už jsme se bavili o tom, jak bude vypadat to další.

V listopadu 2020 společnost FOMEI poprvé sdílela moji fotografii na sociální síti. Byla to jedna z těch, které jsem fotil pro restauraci Salabka. V lednu roku 2021 jsem rozjel fotografování jako vedlejší pracovní činnost a tím má práce „fotografa“ oficiálně začala. Pořídil jsem si druhý fotoaparát, bezzrcadlovku APS-C Nikon Z 50, dokoupil nějaké vybavení a začal být aktivnější na sociálních sítích. Rok 2022 mi přinesl zařazení mezi FOMEI PHOTOGRAPHERS, kde jsem se dostal mezi špičky fotografické scény, což mě stále moc těší. Zároveň mě to utvrdilo v tom, že se moje práce někomu líbí a může být pro druhé zajímavá.

dsc-86~1.jpg

K tomuto žánru je potřeba i docela dost různých pomůcek, nástrojů a materiálů, že? Začněme ale fotografickou technikou. Čím vlastně fotíte a co k food focení doporučujete?
Jak se to vezme. Moc toho zrovna nepotřebujete, ale já toho mám hromadu. Co se týče techniky, v listopadu roku 2021 jsem kompletně přešel na...


Celý článek najdete v březnovém FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv03-24-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.