Pět tipů pro focení na cestách

Publikováno: 10. června 2023 | autor Redakce
fv6-fotoskoda-vaclav-krizek-20230322-8.jpg

Pojďme si společně zacestovat, podívat se do nádherných krajin Británie, mezi mořské ptáky a tuleně na pobřeží Evropy nebo k sousedům do Bavor. Jsem zrovna na cestách po Skotsku myslím, že je teď perfektní období, kdy udělat „inventuru“ techniky, kterou používám.

Focení přírody a krajiny v jednom je specifická věc, do batohu musíte dostat dva žánry, které jsou rozdílné ohniskovou vzdáleností objektivů, ale i přístupem a dalším vybavením.

fv6-fotoskoda-vaclav-krizek-20221028-4.jpg

1. Nádherné krajiny ostrova Skye

První letošní cesta za fotkou mě zavedla do Edinburghu. Hlavní město Skotska najdeme na březích Severního moře, v deltě řeky Forth. Pokud jste tam nikdy nebyli, rozhodně stojí za krásný prodloužený víkend přímým letem z Prahy. Mám to štěstí každý rok, a tak jsem spolu s partou fotografů vyrazil ihned z letiště na sever.

fv6-fotoskoda-vaclav-krizek-20230324-10.jpg

Do auta z půjčovny jsem hodil svou první letošní novinku. Peak Design konečně pustil do světa Car Vent Mount, který má možnost bezdrátového nabíjení. Díky skvělému designu s pojistkou už mobil nikdy nespadne a odpadá otravné „kam ten mobil dát, aby držel“. Isle of Skye byl vítaným začátkem fotografické sezony a jeho rozmanitá krajina nenechala nikoho z party bez zajímavých fotek a zážitků. Na příští rok pro vás chystáme spolu s Centrem FotoŠkoda a kanceláří Czech Photo Travel další cestu, kterou okořením o nové lokace z letošního roku.

TIP: Příslušenství pro mobily Peak Design

2. Východní pobřeží Skotska

Tato krásná země má ale mnohem víc než členitou krajinu západního pobřeží a vnitřních Hebrid. Na východě země za národním parkem Cairngorms najdeme hospodářskou krajinu, která navazuje na pobřeží. To nabídne jak mnoho zajímavých hradů, tak kolonií mořských ptáků, kde jsem měl letos možnost fotit krásné papuchalky. Hnízdí na hraně útesů, kde si hloubí hnízdní nory. Útesy jsem prošel po celé délce, ale na papuchalky se spíše vyplatí počkat a pak se soustředit na zajímavější kompozici.

fv6-fotoskoda-vaclav-krizek-20230323-9.jpg

Využil jsem svého polarizačního filtru B+W k odstranění odlesků na mořské hladině a čekal, až se pták natočí tak, aby se mu v oku odrazila obloha. To bych také poradil – černé oko by bez tohoto odlesku mohlo vypadat „mrtvě“.

TIP: Polarizační filtry

3. Bavorský les má vždy co nabídnout

Zkraje dubna jsme s klienty fotografického kurzu Centra FotoŠkoda zajeli do Bavorska, tamější park nabízí krásné pohledy na původní obyvatele Šumavy v jejich přirozeném prostředí. Při troše štěstí můžete obdivovat nádhernou zmiji obecnou, která se v tomto čase „rozehřívá“ po zimní hibernaci/(brumaci).

TIP: Nejbližší kurzy a workshopy FotoŠkoda

Toto krásné zvíře jsem letos s klienty fotil a opět jsem využil polarizační filtr B+W, který se tradičně používá pro focení krajiny apod. Jeho efekt byl ale dobře znát i na šupinaté kůži zmije, lehce umocnil barvy a odstranil již zmíněné odlesky.

fv6-fotoskoda-vaclav-krizek-20230426-11.jpg

Nebyl dostatek světla, had se nehýbal, a protože byl na vzdálenost cca 3–4 metrů, lehce jsem přiclonil a fotoaparát dal na stativ. Měl jsem i čas na srovnávací fotky mechanická vs. elektronická závěrka. Rozdíl byl ihned patrný. Pokud chcete dostat z techniky ten nejlepší výkon, je občas dobré trochu zpomalit.

TIP: Omrkněte nabídku stativů

4. Helgoland – zavedená klasika na focení ptáků a tuleňů

V Německu ještě chvilku zůstaneme, v květnu a červnu se tam vracím za focením mořských ptáků. Asi nejznámějším zástupcem je terej bílý, který tam hnízdí ve větších počtech na útesech v horní části ostrova.

fv6-fotoskoda-vaclav-krizek-20220519-3.jpg

Protože je výlet čistě o focení, snažím se balit co nejlépe a co nejkompaktněji, v tom mi skvěle pomáhá set Peak Design Packing Cubes, mám několik středních a jednu malou. Systém obalů se zipy na komínky oblečení provede úplnou kompresi a drží věci pohromadě stejně jako v případě PD Wash a Tech Pouch. Celé to tak chytře funguje, že už není cest, kde bych je neměl u sebe.

TIP: Doplňky brašen Peak Design

5. Za krásou podzimní krajiny do Dolomit

Po letní pauze nás na podzim čeká i pár cest do Itálie. Pohoří Dolomity nabízí nespočet fotografických lokací. V loňském roce se termín skvěle vydařil a my měli na focení vcelku zajímavé podmínky. Širokoúhlý objektiv je sice zajímavá volba a rozhodně v mém batohu nechybí, ale pro focení krajiny raději sahám po teleobjektivu.

fv6-fotoskoda-vaclav-krizek-20221029-5.jpg

Krajinu rozkrájíte kompozicemi, jak chcete. Navíc pokud je obloha čistě jasná nebo zkrátka nemá tu správnou barvu apod., jednoduše ji do záběru nedáte. I v tomto ohledu doporučím konkrétněji, a sice objektiv s rozsahem ohnisek 100–400 nebo 150–600 mm. Skvělé univerzály, které pro focení krajiny stejně přicloníte, a tak nevadí ani horší světelnost.

TIP: Zoomové teleobjektivy

Snad vás při pohledu na doprovodné fotografie chytne ta správná cestovatelská nálada a vyrazíte za fotkou někam mimo svou komfortní zónu. Přeji hlavně dobré světlo.

TIP: Pojeďte na fotoexpedici


Celý článek najdete v červnovém čísle FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv06-23-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.