Pět stylů úpravy portrétu: najděte si svůj oblíbený vzhled fotek

Publikováno: 18. září 2023 | autor Redakce
kopie-souboru-uvodni-foto-styly.jpg

V záplavě možností úprav fotografií, které Zoner Photo Studio X nabízí, může být pro začátečníka těžké se zorientovat. V tomto článku najdete několik různých základních stylů úprav, kterými se můžete inspirovat.

Ke každé fotce se hodí jiný styl úprav. Například z fotky, která je celá světlá a neobsahuje tmavé stíny, je těžké vytvořit kontrastní snímek. Pokud máte v záběru jenom samé odstíny šedé a bílé, těžko z něj vytvoříte dílo, které hraje všemi barvami. Nejlepší je myslet na finální úpravu už při focení a vytvořit takový snímek, kterému bude daný styl sedět.

Čistá úprava

U všech fotek budeme pracovat v modulu Vyvolat. Začneme nejjednodušší úpravou, která je také v řadě případů nejlepší. Pokud chcete docílit přirozeného a čistého portrétu, nebudete to mít těžké. V Zoner Photo Studiu X stačí fotku jenom srovnat, oříznout a upravit základní expoziční parametry. Ať už máte se svým portrétním focením jakékoliv plány, umět vytvořit čistou portrétní fotku je základ.

kopie-souboru-cista-uprava.jpgČistá úprava

Hlavní trik: v pravém panelu modulu Vyvolat dbejte hlavně na správnou úpravu expozice, Vyrovnání bílé a ořez, kterým doladíte kompozici. Více toho nebudete (kromě správně vyfoceného portrétu) potřebovat.

kopie-souboru-cista.png

Vysoký kontrast

Vysoký kontrast působí dramaticky a skvěle funguje jako nástroj, který zvýrazní hlavní objekt na fotografii. S kontrastem se skvěle pracuje například při focení v interiéru, když do záběru dostanete člověka, na něhož svítí oknem denní světlo a za ním je tmavá místnost.

Ukázková fotka byla přisvícena externím bleskem s nasazeným deštníkem. Díky tomu jsem získal kontrastní snímek, na kterém jsou obličeje nasvícené jasným světlem, ale za postavami je skoro tma. Další perfektní způsob, jak vytvořit základ pro fotku s kontrastní úpravou.

kopie-souboru-high-contrast.jpgVysoký kontrast

Hlavní trik: Nejdůležitější je zvýraznit rozdíl mezi světlými a tmavými místy na fotce. V pravém panelu modulu Vyvolat pracujte s posuvníky Světla, Stíny, Bílý bod, Černý bod, Černé a Bílé. Světlá místa zesvětlujte (tažením doprava), tmavá zase ztmavujte (tažením doleva).

Se samotným posuvníkem Kontrast zacházejte opatrně – výraznější úprava může ovlivnit i barevnost fotky.

kopie-souboru-kontrast.png

HDR portrét

Jedná se vlastně o opak předchozí úpravy. Zatímco u kontrastního editu chceme mít jasná světla a tmavé stíny, u HDR portrétu, tedy portrétu s vysokým dynamickým rozsahem, potřebujeme naopak světlá a tmavá místa vyrovnat.

Technika HDR (high dynamic range) znamená, že fotka obsahuje jak pěkně prokreslená tmavá, tak i světlá místa. Vidíme tedy nejen zřetelnou kresbu mraků na jasné obloze, ale i dostatečně světlou zemi. Fotoaparáty typicky neumí takový rozsah jasů zachytit – buď jsou stinná místa moc černá, nebo jasy moc světlé. Fotce proto musíme trochu pomoct úpravou.

kopie-souboru-hdr-portret.jpgVysoký dynamický rozsah

Hlavní trik: Při této úpravě budete zesvětlovat hodně tmavá a/nebo ztmavovat příliš světlá místa. Pomůžou vám posuvníky Světla a Stíny. Tentokrát je ale budete posouvat na opačnou stranu než u předchozí úpravy. Podrobnější návod, jak na to, najdete třeba v článku Expozice a dynamický rozsah: Podívejte se, jak je opravit na webu www.milujemefotografii.cz.

Další dobrou radou pro tuto úpravu je fotit do formátu RAW. Obsahuje více obrazových informací ve světlech i stínech a je tak mnohem snadnější docílit kýženého výsledku.

kopie-souboru-hdr.png

Matný vzhled

Matná úprava znamená, že fotce dodáte vybledlý nádech. Vypadá potom asi jako stará fotka na papíře – matný vzhled je oblíbenou součástí jakékoliv vintage úpravy. V principu jde o to, že se fotce ztlumí kontrast a překryje se matným závojem. Toho docílíte pomocí křivek.

kopie-souboru-matna-uprava.jpgMatný vzhled

Hlavní trik: Hlavním nástrojem jsou Křivky. Především vás bude zajímat jasová křivka RGB nebo Luma křivka (ta navíc neovlivňuje barvy). Křivku vytvarujete tak, abyste trochu prosvětlili stíny a ztlumili světla. Ideální tvar křivky neexistuje – vždy závisí na fotce, kterou upravujete. Ale u této vintage úpravy se bude tvar křivky většinou blížit tvaru písmene „S“.

kopie-souboru-matny-vzhled.png

Černobílá fotka

U barevné fotky je kontrast nepovinným zpestřením, u černobílé nutností. Černobílá fotka nekomunikuje prostřednictvím barev, ale světly, stíny a liniemi, proto je nutné, aby byly dostatečně výrazné. Samotné převedení do černobílé nestačí, je potřeba si ještě trochu pohrát a zvýraznit ji.

kopie-souboru-cernobila-uprava.jpgČernobílá fotka

Hlavní trik: Až kliknete na Odstíny šedi, což je ono kouzelné tlačítko, které převede fotku do černobílé, vraťte se v pravém panelu Vyvolat zase o kousek výš. Dbejte na to, abyste ještě více projasnili světlá a ztmavili tmavá místa.

Nebojte se to trochu přehnat, černobílá fotka to snese – jenom pozor na výrazné přepaly v místech, kde je nechcete (obličeje, důležité objekty). Potom vytáhněte doprava posuvníky Zřetelnost a Textura. Oboje černobílé fotce sluší a ještě víc ji zvýrazní.

kopie-souboru-cernobila.png

Experimentujte s úpravami

Možností úprav je nepřeberné množství, v článku jsme vám ukázali jen pár příkladů. Nebojte se experimentovat a zkoušet různé postupy, kterými docílíte pestré škály stylů. Stačí si stáhnout Zoner Photo Studio X na stránkách Zoner.cz (je na 7 dní zdarma s plnou podporou všech funkcí bez omezení) a pustit se do toho.


Celý článek najdete v zářijovém FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv09-23-obalka-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.