Pět mýtů o zálohování dat

Publikováno: 14. října 2022 | autor Redakce
t7-01-overview-gigapixel-standard-scale-2-00x.jpg

Jsou vaše data v bezpečí, nebo vám hrozí jejich ztráta?

Mýtus č. 1: Vytvářím si jednu záložní kopii dat a ta mi stačí

Chválíme vás, že zálohy vůbec děláte. Musíme vás ale zklamat – mít data zálohovaná jen na jednom místě není zcela bezpečné. Vystavujete se riziku jejich ztráty při selhání, poškození či krádeži disku. Odborníci na zálohování doporučují používat strategii 3-2-1. Ta říká, že by data měla být uložena alespoň ve třech kopiích.

Z toho by měly být použity alespoň dva různé druhy médií a jedna kopie by měla být fyzicky uložena na jiném místě než ostatní (tzv. off-site záloha). Předejdete tak nejen riziku selhání zařízení z důvodu přepětí v elektrické síti, ale i zničení při požáru či odcizení.

t7-shield-main-kv-gigapixel-standard-scale-2-00x.jpg

Mýtus č. 2: Zálohování na cloud je zcela bezpečné

Cloudové služby jako OneDrive a další jsou užitečné nástroje, ale měly by tvořit maximálně jednu ze tří kopií zmíněných výše. Jejich využití skrývá mnohá rizika.

Velice snadno se mohou data synchronizovaná na cloud stát obětí ransomwaru, tedy viru, který zašifruje vaše data a chce po vás výkupné za jejich odemčení. Tyto viry počítají i s možností, kdy cloud dokáže obnovit data stará i tři měsíce – aktivují se proto se zpožděním, aby vám ani omezené možnosti cloudového verzování nepomohly.

t7-03-durability-gigapixel-standard-scale-2-00x.jpg

Mýtus č. 3: Je v pořádku pravidelně zálohovat a přepsat staré zálohy

Pravidelné zálohování je skvělá volba a chápeme, že chcete mít v rámci pořádku na všech úložištích aktuální verze. Z důvodu výše zmíněných útoků ransomwaru to ale doporučit nemůžeme.

Osvědčuje se mít jedno nebo dvě místa se zálohou staršího data, abyste v případě uzamčení aktuálních dat nepřišli i o veškerá svá archivní data – pokud se ransomware objeví v nejnovějších datech, je možné, že budou zašifrovaná data i několik měsíců zpět, ale záloha rok stará by měla být stále čitelná. Ano, znamená to, že musíte mít o disk více, ale odměnou vám za to může být záchrana všech dat.

t7-04-compatibility-03-gigapixel-standard-scale-2-00x.jpg

Mýtus č. 4: Zálohy je zbytečné šifrovat

Soubory, které volně leží na disku, jenž není chráněn heslem a šifrováním, jsou volně čitelné pro kohokoliv, kdo takový disk najde. Může tak snadno dojít k odcizení dat a jejich následnému zneužití, ať už se jedná o osobní fotografie, svatební video či citlivá firemní data. Šifrování záloh proto doporučujeme. Dnes to navíc není nic složitého a například řada SSD disků Samsung T7 Touch umožňuje odemknutí šifrovaného disku otiskem prstu.

Mýtus č. 5: Na zálohy jsou nejlepší staré dobré magnetické HDD

Staré plotnové magnetické disky jsou snadno zranitelné, a proto jejich využití pro spolehlivé zálohy nedoporučujeme. I v klidovém stavu pro ně může být smrtelný pád ze stolu. Při transportu je může zničit vystavení magnetickému poli a za provozu je mohou poškodit i pouhé vibrace.

Moderní SSD disky jsou v tomto ohledu daleko odolnější. Problémem dnes není ani kapacita SSD disků, například model SSD Samsung 870 QVO je k dispozici i ve velikosti 8 TB.

t7-04-compatibility-04-gigapixel-standard-scale-2-00x.jpg

Doporučení pro spolehlivé zálohování

Pro spolehlivou dlouhodobou zálohu dat může být vhodný SSD disk Samsung T7 Shield. Jedná se o disk se zpevněnou konstrukcí a tělem obaleným vrstvou gumy. Je odolný proti prachu i vodě, a tudíž bez problémů přežije nástrahy delší archivace, což potvrzuje i certifikace IP65. Dle výrobce vydrží i pád ze tří metrů na betonovou podlahu.

Při zálohování samotném vás tento disk potěší vysokými přenosovými rychlostmi – díky rozhraní USB 3.2 zvládá zápis/čtení až 1050/1000 MB/s. Výhodou je i široká konektivita, rozumí si nejen s desktopovými PC a Macy, ale i s telefony a tablety se systémem Android. Svá data můžete ochránit před odcizením pomocí zabezpečení heslem a 256bitovým AES šifrováním. Dostupné kapacity jsou 1 a 2 TB a prodejní cena začíná na lákavých 3499 Kč.

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.