Perfektní vzpomínky z výletů nebo gurmánských hodů?

Publikováno: 24. listopadu 2022 | autor Redakce
pes.jpg

V minulém vydání se s námi o své zkušenosti podělili dva skvělí fotografové stejného křestního jména – Tomášové Třeštík a Lébr. Díky vašim ohlasům na tento článek i na sociálních sítích jsme se rozhodli pro další vzpomínky, tentokrát Martina Raka a Davida Tureckého.

Texty: redakce a autoři, foto: Martin Rak (Facebook, Instagram),  a David Turecký (Facebook, Instagram)

Perfektní vzpomínky z výletů? Martin Rak poradí

Příroda a focení patří neodmyslitelně k sobě. Jen málokdo přichází domů z výletu bez jediné fotky. Fotograf Martin Rak nám prozradil, jak správně fotit přírodu a domácí mazlíčky tak, aby vzpomínky byly perfektní i na fotopapíře.

rak01.jpg

Martin Rak je vášnivý dobrodruh, který se focení věnuje již od svého dětství. První fotoaparát totiž dostal už v šesti letech od dědečka. Hledáčkem fotoaparátu se tak v brzkých ranních hodinách snaží zachytit jedinečnou atmosféru prvních paprsků světla. Tentokrát vyrazil v doprovodu psího parťáka Bena a podělil se s námi o cenné tipy k focení čtyřnohých kamarádů.

Zvířata foťte vždy z výšky jejich očí

Pokud chcete zachytit jedinečné okamžiky ze zvířecí perspektivy, dbejte na to, abyste svého mazlíčka fotili vždy z výšky jeho očí. „Důležité je dostat se na jejich úroveň tak, abychom si koukali přímo z očí do očí,“ vysvětluje Martin. Pokud totiž při focení zvířete stojíte, fotíte ho proti zemi a nezachytíte jeho výraz.

pes.jpg

„Vše důležité se odehrává v očích. Při focení Beníka vždy používám AI Servo Autofocus. Tato funkce mi krásně zaostří na Benovo oko a automaticky přeostřuje, pokud je Ben zrovna v pohybu,“ dodává.

Chcete, aby vaše fotka působila 3D dojmem? Nastavte expoziční čas na 1/1000 nebo 1/2000 s, jako to udělal Martin. Docílíte tím zmražení pohybu a váš pejsek bude prakticky vystupovat ze snímku.

Při focení krajiny je důležitý objektiv

Když chcete mít dokonalou fotku krajiny, zaměřte se na výběr správného objektivu, který má kvalitní zoom. Pouze ten vám dokáže přiblížit objekty v dáli a vykreslit dechberoucí detaily, které na první pohled nemusí být vůbec vidět.

„Pokud fotografujete krajinu a přírodu, za sebe můžu určitě doporučit fotoaparát Canon EOS R7 v kombinaci s objektivem Canon RF 100–400 mm f/5,6–8 IS USM. Ten je na focení zvířat a přírody úplně ideální,“ říká Martin.

rak02.jpg

Sdílejte zážitky a uchovávejte vzpomínky

Pokud chcete své zážitky z focení sdílet s přáteli ihned, využijte stejně jako Martin aplikaci Canon Camera Connect, díky níž si fotky můžete nahrát do telefonu a okamžitě je sdílet na sociálních sítích. Stejné fotky pak můžete vytisknout v pohodlí domova pomocí tiskárny ze série Canon PIXMA G a uchovat si tak perfektní vzpomínky napořád.

Jak správně fotit jídlo, vám ukáže David Turecký

Fotky jídla patří k těm nejpopulárnějším, co se příspěvků na sociálních sítích týče. Chcete, aby vaše gurmánské výtvory vypadaly dobře i na fotce? Pojďte se s námi vydat na cestu skrz hledáček fotografa Davida Tureckého a naučte se, jak správně fotit jídlo.

turecky.jpg

David Turecký je přední český fotograf a před jeho objektivem stála nejedna známa osobnost. Najdete mezi nimi například královnu Alžbětu II. a Madeleine Albrightovou. David se focení věnuje už od střední školy a v jeho studiu pokračoval i na vysoké škole.

Aktuálně se zaměřil především focení jídla, které pro něj představuje relax. Jeho fotky můžeme vidět v mnoha známých food časopisech. Nám tentokrát v prostorách krásné restaurace prozradil, jak docílit, aby jídlo, které fotíte, nepůsobilo na fotce mdlým nebo plochým dojmem.

Jak dodat jídlu plasticitu?

Svíčková, kterou jste si uvařili k nedělnímu obědu, sice vypadá a chutná skvěle, ale jakmile si ji vyfotíte, působí „placatým“ dojmem. Za vším hledejte clonu.

„Při focení jídla používám většinou nižší clonové číslo, protože dodává jídlu určitou plasticitu. Clonu nastavím na hodnotu pět, maximálně šest. Kdybych použil vyšší, výsledek by byl spíš placatý,“ vysvětluje David.

test-canon6116.jpg

Budiž světlo

Tápete, jak správně jídlo nasvítit, aby vynikla jeho struktura a barvy? Použijte jeden hlavní zdroj, ať už je to denní světlo u okna nebo z lampičky a namiřte jej přímo na jídlo, které chcete vyfotit.

„Používám měkké difuzní světlo, protože díky němu působí potraviny na talíři přirozeně. Je jedno, jestli je světlo umělé, zábleskové nebo denní. U okna je světlo samozřejmě nejpřirozenější a kvalitou se od toho zábleskového moc neliší,“ říká David.

Správné vybavení

Pokud nemáte k dispozici foodstylistu, nezoufejte. Stačí, když budete sledovat nejnovější trendy ohledně jídla a jeho stylingu. Inspiraci můžete hledat na internetu nebo v časopisech.

„Co se týče optiky, tak sáhněte po objektivu 50–70 mm, ten je na focení jídla naprosto ideální. Pokud s focením začínáte, za mě by vám určitě stačil fotoaparát Canon EOS RP s objektivem Canon RF 50 mm f/1,8 STM,“ doporučuje David.

test-canon6135.jpg

Své výtvory si můžete rovnou vytisknout na jedné ze dvou domácích tiskáren, jako jsou například Canon Selphy Square QX10 a Canon PIXMA řady TS5350. Pomocí vytištěných fotek si pak můžete dát dohromady vlastní domácí kuchařku.

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.