Perfektní vzpomínky Tomáše Třeštíka a Tomáše Lébra

Publikováno: 28. října 2022
Tomas Třeštík portrét 1

Přinášíme vám reportáže, rozhovory s profesionály, návody, jak fotit konkrétní žánry, vlastně vše, co potřebujete ke kvalitnímu uchování svých vzpomínek a jak je co nejbezpečněji zaznamenat. Každý den a záběr je jedinečný a neopakovatelný.

I zdánlivě obyčejné okamžiky se mohou postupem času proměnit v nezapomenutelné zážitky, ke kterým se budete chtít vracet, uchovat si je a mít na dosah ruky. Firma Canon se spojila s předními českými fotografy, kteří vám prozradí, jak nejlépe nafotit a uchovat vzpomínky pomocí produktů Canon.

Perfektní vzpomínky logo

Tomáš Třeštík

Tomáš Třeštík je přední český fotograf, kterého vám určitě nemusíme představovat. Kromě reklamní a portrétní fotografie se věnuje i výuce mladé generace fotografů. Charakteristickým jsou pro něj především portréty, které fotí na balkonu svého bytu na Letné.

Vyprávějte příběh

Při focení portrétu je důležitá jak spolupráce fotografa a focené osoby, tak i celková atmosféra, kterou chcete navodit. Kompozice portrétu, který si potřebujete nafotit například na svůj životopis či na sociální sítě, bude vypadat jinak než atmosféra a emoce, jež chcete zachytit při focení dětí během narozeninové oslavy.

Tomáš Třeštík autor

„Vše je hlavně o imaginaci. Dobrou fotku můžete udělat i jednoduchým přístrojem. Focení portrétů mám rád, protože rád pracuju s lidmi. Myslím si, že lidé jsou to nezajímavější, co kolem mě je,“ vysvětluje Tomáš.

Správná volba objektivu a clony

Tomáš při focení portrétu používá fotoaparát s optikou FR 50–80 mm. Správně zvolená optika při focení portrétů je klíčová. V potaz musíme brát i prostředí, ve kterém fotíme. Pomocí práce s pozadím dodáme fotce patřičnou hloubku, kterou umocníme i nastavením správné expozice. Můžeme si tak pohrát s rozostřením pozadí a tím zvýraznit focený objekt.

„Padesátka je pro mě ideální objektiv, že zabírá současně kus pozadí a okolního prostředí, který si myslím, že je u focení portrétů důležitý. To, co tu fotíme, by šlo úplně stejně zachytit i foťákem, který držím v ruce, což je Canon EOS 250D se základním objektivem. Výhoda tohoto foťáku je, že si snímky přes Canon Connect můžete poslat rovnou do počítače nebo telefonu,“ říká Tomáš a pokračuje: „Pracuji vždy s nejnižším clonovým číslem. V tomhle případě mám clonu nastavenou na f/1,8. Je to mnohem efektnější a celý obraz tím pak získá prostor, postava se oddělí od pozadí. Postprodukce mi pak nezabere tolik času. Hlavní je zaostřit na oči, protože v těch se odehrává to nejdůležitější.“

Tomas Třeštík portrét 1

Využívejte denní světlo a zapomeňte na stativ

Pokud chcete, aby vaše fotky při focení v interiéru nebyly moc přepálené ani tmavé, vyberte si takové místo, kde je dostatek denního světla. Tomáš nám ve videu vysvětlil, že při focení doma nejraději používá přirozené denní světlo.

Pokud je to nutné, pomáhá si odrazovou deskou, jež pomáhá nasvítit části obličeje, které by jinak byly ve stínu.

„Pokud člověk nemá doma odrazovou desku, může použít i kus bílého kartonu. Někdy si přisvítím třeba stolní lampičkou. Nepotřebuji vůbec studiové záblesky. Někdy i umístím lampičku do pozadí dekorace,“ dodává Tomáš.

Bojíte se, že budou vaše fotky rozmazané, a myslíte si, že kvalitní portrét se dá pořídit jen ze stativu? Tím byste se ale ochudili o pořízení krásných portrétových momentek. Při správném upravení času a citlivosti ISO pořídíte ostré fotografie i v situacích, kdy by byl stativ na obtíž.

Tomas Třeštík portrét 2

„Stativ nepoužívám, fotím jen z ruky s časy 1/250 nebo 1/125 s. Používám vysokou citlivost ISO 800. Mám tím větší svobodu při práci,“ popisuje Tomáš Třeštík.

Tomáš Lébr

Tomáš Lébr se věnuje především focení portrétů a sportu. K focení cyklistiky ho přivedla jeho záliba z mládí, kdy dělal profesionálně cyklistiku. Když se měl rozhodnout, které profesi se bude v životě věnovat, vybral si právě focení cyklistiky.

Tomáš Lébr autor

Přistupujte k focení s nadhledem, ale foťte z podhledu

Při fotografování sportovních aktivit dbejte na to, abyste i vy byli stále v pohybu. Stejně jako Tomáš se vyzná v cyklistice a ví, na co se zaměřit, i vy byste měli znát „pravidla hry“. Pro zachycení perfektní vzpomínky je potřeba, abyste byli takzvaně v centru dění.

Tomáš prozradil pár svých tipů a triků při focení mladých cyklistů v tréninkovém areálu.

„Důležité je, aby člověk nebyl líný a fotil především z podhledu. Když fotím mladé kluky, chci vždy fotku pořídit z jejich perspektivy, aby jim bylo vidět do tváře a očí. Pokud budu fotit z nadhledu, celý výraz bude zakrytý helmou,“ vysvětluje.

Tomáš Lébr foto1

Navíc díky možnosti pořízení několika snímků za vteřinu můžete následně vybrat tu nejlepší.

Jak zachytit rychlost?

K zachycení pohybu tak, aby cyklista byl ostrý a pozadí rozmazané, docílíte dvěma způsoby. Musíte správně nastavit čas a clonu.

První fotku vyfotil Tomáš pomocí širokého ohniska 16–35 mm. Díky tomuto nastavení docílil efektu takzvané časové neostrosti. „Když chci, aby fotka vypadala dynamicky, nastavím si prioritu času. Teď ho mám na 1/125 s. Tím docílím rozmazaného pozadí, které dodá do obrazu dynamiku a vytvoří dojem, že kluci tu na kole jezdí minimálně 50 km/h,“ radí Tomáš.

Druhou možností je využití efektu clonové neostrosti a dlouhého ohniska 70–200 mm. Pokud clonu nastavíte na f/2,8 a čas na 1/15 vteřiny, bude to opět působit tak, že focený objekt – v našem případě to byli malí cyklisté – jsou neustále v pohybu.

Tomáš Lébr foto 2

„Vždy ostříme na obličej. Nejde nám jen o atmosféru, ale i o výraz. Pokud s focením začínáte, může to všechno znít komplikovaně, a proto je důležité vybrat si ten správný foťák. Já bych doporučil například Canon EOS R6. Rychle zaostřuje, má sledování obličeje a na sekvenci dokáže udělat spoustu fotek. Za mě je na focení sportu ideální, “ doplňuje Tomáš Lébr.

Perfektní vzpomínky logo

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.