Perfektní výsledek programu SilverFast 9 při odstraňování defektů obrazu

Publikováno: 9. ledna 2024 | autor Petr Šálek
3-detail-opravny-rezim.jpg

V našem seriálu článků o skenování se dnes budeme věnovat funkci, která efektivně řeší jednu z největších bolestí při skenování filmů a diapozitivů – na metody odstraňování prachu, nečistot a škrábanců.

Text: Petr Šálek

I při sebelepší péči o filmový materiál a navzdory vší snaze o udržení čistoty při skenování se nelze vyhnout tomu, aby se na skenovaném materiálu objevil třeba jen drobný prach, v horším případě i mechanické poškrábání a podobné defekty. Ruční retuš skenovaných obrazů je časově náročná a navíc ne každý ji zvládne. Proto výrobci skenovacích aplikací přicházejí s automatizovanými nástroji na odstraňování prachu a škrábanců.

Software SilverFast 9, který je uživatelsky velmi přívětivý a je přeložen do češtiny, nabízí takové funkce hned dvě. Obě disponují řadou konfigurovatelných parametrů a také náhledem, který umožní uživateli kontrolovat výsledek detekce ještě před aplikací na skenovaný obraz.

1.jpg

foto: Jaroslav Šálek, Svojetice

  • Strakapoud velký (Dendrocopos major) při krmení, Snímek ze 60. let minulého století
  • Fotoaparát: Praktisix, Foceno na barevný negativ Agfacolor 6 × 6 cm, Skener: Epson Perfection V850 Pro, Skenovací software: SilverFast 9

iSRD používá pro detekci defektů infračervené světlo. Uplatní se přitom skutečnost, že infračervené světlo filmovým materiálem prochází snadno a bez útlumu, zatímco od nečistot a defektů se odrazí. Detekce nečistot je tak přesnější a spolehlivější než při běžné analýze obrazu. Nezbytnou podmínkou je ovšem hardwarová podpora. Je nutné mít skener, který umožňuje osvícení předloh infračerveným světlem.

2-detail-original.jpg

Skener Epson Perfection V850 Pro právě tuto možnost má a po běžném skenování pod bílým LED osvětlením následuje skenování pod osvětlením IR LED. Symbol iSRD je v programu SilverFast 9 na svislé liště a po kliknutí se na něm objeví červené kolečko. Nastavení lze měnit automaticky nebo manuálně. Pro běžnou potřebu je automatický režim dostatečný.

3-detail-opravny-rezim.jpg

iSRD se hodí ke skenování barevných negativů a diapozitivů s výjimkou filmů Kodachrome. Lze ho použít i pro černobílé filmy vyvolávané v procesu C-41, například Ilford XP1, XP2, Fuji Neopan 400CN či Kodak T400CN.

4-detail-odstraneni-chyb-automatikou.jpg

SRDx pomocí analýzy obrazu softwarově detekuje potenciální nečistoty nebo mechanické poškození filmového materiálu. Symbol také najdete na svislé liště a aktivujete červeným kolečkem. Potom následuje odstranění nalezených defektů s co nejvěrnějším zachováním kvality obrazu.

Tento nástroj nelze použít zcela automaticky, jak je tomu u iSRD. Podle druhu materiálu se dá nastavit odstranění defektu v černé nebo bílé barvě, případně oběma. Funkce SRDx se používá u klasicky vyvolaných černobílých filmů a u filmů Kodachrome.

strakapoud--velky-negativ.jpg


Celý článek najdete v lednovém FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv01-24-obalka-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.