Pentax a inovativní přístup k fotoaparátům

Publikováno: 8. července 2023 | autor Redakce
pexels-roman-pohorecki-35649.jpg

Dnes se podíváme podrobněji na historii fotoaparátů Pentax, tato značka s námi sice je již více než sto let, její zastoupení na trhu však není nijak výrazné. V minulosti to ovšem bylo úplně jiné.

Následující informace najdete prakticky v každém stručném shrnutí historie společnosti Pentax, pro uvedení do kontextu je však třeba je zopakovat i tentokrát. Její vznik se datuje do roku 1919, kdy byla založena společnost Asahi Optical (originálně Asahi Kogaku Goshi Kaisha), jejímž hlavním artiklem byla výroba čoček do brýlí a následně čoček obecně.

pexels-chermiti-mohamed-4582429.jpg

Prvním finálním výrobkem byl projekční objektiv v roce 1923. V roce 1930 pak začala společnost vyrábět objektivy pro fotoaparáty, které však nenesly její jméno jako výrobce a samotná společnost vyráběla čočky i pro další producenty objektivů. Významná byla v tomto směru spolupráce s předchůdci společností Konica a Minolta.

Slibný rozvoj však zastavila druhá světová válka, kvůli níž byla v roce 1937 společnost nucena přeorientovat svoji výrobu na vojenské vybavení, jako byly například periskopy nebo zaměřovací zařízení. Po skončení druhé světové války se společnost ocitla ve finanční tísni, ze které se však posléze dostala díky zvýšené poptávce po jejích čočkách a dalekohledech ze strany spojeneckých vojsk. V té době zároveň tehdejší ředitel společnosti Saburo Matsumoto rozhodl o tom, že nechce být jen dodavatelem polotovarů a dílů pro fotoaparáty, ale výrobcem hotových produktů.

pexels-happy-pixels-7068403.jpg

Prvním krokem k tomuto osamostatnění byl hvězdářský dalekohled představený v roce 1948, po něm následoval malý kompaktní binokulár Jupiter 6×15. Práce na vývoji prvního fotoaparátu započaly v roce 1949 a na rozdíl od ostatních výrobců nechtěl Matsumoto jen kopírovat stávající modely konkurence. Pro zcela nový návrh fotoaparátu si zaháčkoval dvojici inženýrů Suzuki a Yoshida, kteří dříve pracovali pro společnost Minolta, respektive Konica.

asahi-jupiter.jpg

Asahiflex vstupuje na scénu

První zrcadlovka spatřila světlo světa po dlouhých šesti měsících návrhů a především výroby – oba inženýři museli každou součástku vyrábět ručně, jelikož nebyly k dispozici díly a se sériovou výrobou se počítalo až pro finální kusy. Ředitel byl spokojený a výroba mohla začít. V polovině roku 1951 tak měl k dispozici první tři vzorky fotoaparátu Asahiflex, které však i přes jeho snahu nezaznamenaly velký úspěch u lokálních prodejců na japonském trhu.

pentax-lx,-front.jpg

To se naštěstí změnilo o rok později, kdy se podařilo Asahi uzavřít distribuční smlouvu se společností Hattori Tokeiten (později se přeměnila na Seiko Corp.), která uvedla Asahiflex na japonském trhu jako jediný fotoaparát svého druhu. Fotoaparát brzy...


Celý článek najdete v červencovém čísle FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv07-23-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.