Osm tipů k focení na podzim

Publikováno: 15. října 2022 | autor Redakce
anna-jiraskova-(1).jpg

Podzim je na focení velmi vděčné roční období. Zbarvené listí, ranní mlhy, mnohem pozdější vstávání na východy slunce – nejen to dělá z podzimu velmi atraktivní dobu. V tomto článku se podíváme, na co se při podzimním focení zaměřit, abyste si domů odnesli perfektní snímky.

Do přírody za hrou barev

První věc, která vás pravděpodobně napadne, když se řekne podzim, je barevné listí. Je rozhodně pravda, že se jedná o velmi vděčný objekt i pozadí. Proto na podzim rozhodně vyrazte do listnatých lesů, ať už máte rádi focení krajiny nebo portrétu. Je třeba mít na paměti, že každý strom se barví do jiných barev, proto není jedno, kam zamíříte.

brhlik-lesny-(sitta-europea)-vaclav-krizek.jpg

Pokud to bude třeba smíšený les, v němž jsou vidět i tmavě zelené tóny neopadavých jehličnanů, máte k dispozici skvělý materiál. Vlastníte-li dron, rozhodně ho nenechávejte doma – z ptačí perspektivy je podzimní krajina neskutečná.

TIP: Příslušenství k objektivům

Objektiv můžete zaměřit nejen na pestrobarevné pohledy do krajiny, ale také na detailní snímky listí, jinovatky, podzimních bobulí, hub a dalších plodin. Ty mívají i pěkné výrazné barvy, kterými můžete kouzlo podzimu podtrhnout. Na nepříliš blízké pohledy či originální perspektivu vám vystačí i širokoúhlý objektiv, a pokud toužíte fotit menší objekty velmi zblízka, sáhněte po makroobjektivu.

Potůčky a vodopády v objetí barev

Focení vodních toků je populární vždy, podzimní počasí a prostředí však takovým snímkům může dodat jedinečnou atmosféru. Rozhodně nemusíte vyrážet přes půl republiky k nejvyhlášenějším vodopádům (kde pravděpodobně narazíte také na spousty dalších natěšených fotografů lačných po snímku), možná se kousek od vašeho domova skrývá tajný poklad, který ještě nikdo neobjevil.

TIP: Foto a video filtry

Pokud se takto někam vypravíte, rozhodně nezapomeňte na polarizační filtr, s nímž odstraníte odlesky vodní hladiny, ND filtr, díky němuž si můžete pohrávat s délkou expozice a vytvořit na vodě závoj (oba můžete případně sehnat i jako 2 v 1) a stativ. Protože jsou teploty už přece jenom o něco nižší, může se vám baterka vybít rychleji než v létě, takže šup s náhradní baterkou do batohu! Chybět by v něm neměly ani čištění a pláštěnka.

TIP: Stativy

Mlha = dobré počasí

Někteří vidí za oknem mlhu a zachumlají se do peřin, fotografové nadšeně vybíhají ven a vyrážejí na lov. Mlhy totiž dodávají zvláštní kouzlo místům, která jsou sama o sobě fotogenická, i těm, která jsou jinak zcela obyčejná a nejspíš byste kvůli nim foťák vůbec nevytahovali. Zmiňme třeba listnatý les v pozdním podzimu, kdy už na větvích žádné listí není.

TIP: Fotovýlet

Mlha je zkrátka fotografův velmi dobrý kamarád, a pokud budete sledovat předpověď a porozumíte tomu, kdy a jak mlhy vznikají, můžete dokonce na vytipované místo vyrazit najisto. Pokud jde o postprodukci, možná zjistíte, že některým záběrům sluší mnohem více černobílé provedení.

anna-jiraskova-(3).jpg

Světlo je základ

Možná se vám to zdá jasné, ale nelze ho nezmínit. Světlo je základním stavebním kamenem fotografie a nejinak je tomu na podzim. Výhodou je, že je celkově slunce níž než v létě a den je kratší, takže na to nejlepší světlo nečekáte tak dlouho. A jaké že je to nejlepší světlo? Obecně se za něj považují zlaté hodiny, tedy hodinu po východu a před západem, kdy slunce nízko nad obzorem měkce osvětluje okolní krajinu, případně tvář fotografovaného.

TIP: Workshop panormatická fotografie

V případě krajinářských fotek ale rozhodně nesmíme zapomínat ani na tzv. modré hodiny, tedy čas před samotným východem a po západu slunce, kdy se krajina zbarví do (jak jinak) namodralého či nafialovělého odstínu. Zatímco leckteré východy a západy slunce mohou být (na frekventovaných místech) okoukané, či dokonce kýčovité, modré hodiny jsou zajímavou volbou pro originální fotku. Pokud se zlatá či modrá hodina spojí s mlhou (a zajímavým prostředím či objektem), perfektní fotka se vám nabízí přímo na stříbrném podnose.

anna-jiraskova-(4).jpg

Podzimní portrét

Jestliže chcete využít pestrého pozadí pro portrét (a vřele to doporučujeme), myslete na to, že důležitou roli hraje kontrast. Postava ve žlutém kabátu bude se žlutým pozadím splývat, zatímco pokud si do stejného prostředí obleče kabát červený, na fotografii krásně vynikne. Je proto dobré si předem vytipovat lokace, kde by se dalo fotit, a s fotografovanými se domluvit na vhodných outfitech. To platí nejen pro portrét, ale pro cokoliv jiného, pokud chcete zbarvené stromy použít jako pozadí.

TIP: Lifestyle portrét

U portrétu ale ještě chvíli zůstaneme. Podzimní listí totiž není jenom skvělá kulisa, ale skýtá velké možnosti nejrůznějších hrátek, které během ostatních ročních období zůstávají zapovězené – představte si například běžícího pejska vířícího listí nebo děti (a koneckonců i dospělé) vyhazující listí nad hlavu. Možnosti jsou omezené pouze vaší fantazií.

veverica-stromova-(sciurus-vulgaris)-vaclav-krizek.jpg

Za divoce žijícími zvířaty

Ač by se to na první pohled nemuselo zdát, i na podzim můžete pořídit skvělé záběry divoce žijících zvířat. Od poloviny září můžete zejména na horách při východu a západu slunce narazit na troubící jeleny v říji a následně se pak těšit na tzv. rochání daňků. Na podzim můžete sledovat i tahy ptáků, kupříkladu bahňáků nebo vlaštovek a jiřiček.

Pokud se vydáváme do přírody za focením zvířat, nezapomínejme na několik důležitých věcí – vstupujeme do jejich domova, buďme tedy ohleduplní. Rozhodně zvířata neplašme, pokud bychom zvířata ohrožovali či stresovali, fotografie sama za to rozhodně nestojí.

TIP: Workshop fotografování zvířat

Místo abychom se hnali za vzácnými druhy, zkusme se kreativně vyžít ve focení těch běžných v blízkosti domova. Třeba tak, že se zaměříme na kompozici a vhodné prostředí, kde vynikne podzimní atmosféra – kupříkladu v barevných ovocných sadech nebo bukových lesech.

anna-jiraskova-(8).jpg

Podzim ve městě

Nejen v přírodě můžete zachytit podzim. Klasické počasí totiž přímo nahrává například nočním fotkám, v nichž se na vlhké dlažbě odrážejí pouliční světla. Vyhrajete si i s architekturou nebo portréty, jimž světla z lamp či výkladních skříní, případně deštník dodají na zvláštnosti.

TIP: Jak na architekturu a noční foto

Bez pořádného oblečení ani ránu

Podzimní chlad, přízemní mrazíky či mlha umějí být pěkně lezavé. Proto kromě veškerého potřebného vybavení nezapomínejte ani na sebe. Jestliže se totiž vy sami nebudete cítit dobře, dlouho nejenže fotit nevydržíte, ale ani vás to nebude bavit.

TIP: Oblečení pro fotografy

Nezapomeňte na dostatek (teplých) tekutin, teplé vrstvy oblečení, v případě potřeby klidně i rukavice, nepromokavé boty (kdybyste se chtěli brodit vlhkým popadaným listím) a pláštěnku navrch. Neexistuje totiž nepříznivé počasí (obzvlášť na podzim), pouze špatně oblečený fotograf.

martin-sykora.jpg


Celý článek najdete v říjnovém čísle časopisu FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv10-22-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.