Ohlédnutí za výstavou FOMEITOP

Publikováno: 4. listopadu 2022 | autor Redakce
ft22-obecna.jpg

Polovina září je už tradičně časem ve znamení akce nazvané FOMEITOP – nejinak tomu bylo i letos. Ve dnech 15. a 16. září jsme do našeho areálu v královéhradecké Třebši přivítali více než 500 návštěvníků z řad fotografů, filmařů, tiskařů a dalších nadšenců pro vizuální tvorbu.

Čtvrtek 15. 9.

Po přivítání návštěvníků ředitelem divize foto Milošem Žalmanem jsme jako prvního na hlavní stagi pozvali Rostislava Stacha – českou legendu wildlife fotografie. Sál při jeho interaktivní přednášce doprovázené reálnými zvuky exotických zvířat doslova praskal ve švech.

archival-matt-260.jpg

Dalším na programu bylo představení novinek v nabídce FOMEI PAPER, kterého se zhostil vedoucí tohoto oddělení Jan Kaiser společně se vzácným hostem – Marianem Benešem z katedry vizuální tvorby Vysoké školy kreativní komunikace. Důstojným pokračováním pak byl rozhovor Reného Tomaidese s Danem Vojtěchem, profesionálním fotografem zaměřujícím se na sportovní a automotive fotografii.

Hned po poledni pak Honza Novák společně s modelkou ukázali v praxi novinky v ateliérovém vybavení, aby pak předali slovo Tomáši Ryglovi s tišnovským fototiskařem Alešem Smékalem. Hlavním čtvrtečním bodem pak byla přednáška fotografa a spisovatele Tomáše Třeštíka, která se pro svou poutavost těšila hojné návštěvnosti.

trestik.jpg

Tomáš mimo své současné tvorby ukázal pokračování balkonovek ze zahraničí a přiznal se k novému kreativnímu impulzu, kterým se stala plnobarevná LED světla FOMEI. Před slosováním návštěvnické soutěže na podium přišli ještě čtyři vybraní fotografové a každý dostal pět minut na představení vlastní tvorby. Ve čtvrtek jimi byli Martin Lee, Matúš Horváth, Barbora Synková a Karel Strůna.

atelierove-vybaveni.jpg

Pátek 16. 9.

Páteční program otevřel Tomáš Rygl společně s autorem fotobudek Smilebox a projektů Fotoautomat a Printka Davidem Čeřovským. Následovalo poutavé povídání našeho kolegy Honzy Kaisera o novinkách na poli fototisku, a to jak značky FOMEI, tak i německého Hahnemühle.

Pátečním rozhovorem dne bylo duo René Tomaides & Honza Březina, které probralo Honzovy cesty a plány. Po poledni pak stejně jako ve čtvrtek na podiu Honza Novák s modelkou naživo předvedli, co je pro letošek nového v nabídce ateliérového vybavení.

-d4-5007.jpg

Zlatým hřebem pátečního programu byl konceptuální fotograf Miloš Nejezchleb, který příběhy stojícími za jeho fotografickými sériemi nejednoho diváka přiměl k dojetí. Také v pátek koncept 5 × 5 fotografů skrze nemoc jednoho z účastníků proběhl ve variaci 4 × 5, tentokrát svou tvorbu prezentovali Tomáš Zerhau, Kamil Hauptmann, Martin Říha a Vojtěch Zikmunda.

Novinky představené na výstavě FOMEITOP

Ateliérové vybavení

  • zbrusu nová kompletní nabídka bajonetových světel s výkonem 80, 200 a 300 W
  • bateriový blesk pro sportovní a portrétní fotografy TX240
  • rychloskládací softboxy s voštinou v ceně
  • inovovaná verze bestselleru LED MINI RGB 12, která kromě větší baterie disponuje i ovládáním přes mobilní telefon

FOMEI PAPER

  • nové materiály FOMEI Archival Matt 260, Cotton Smooth Bright 320 a SA Paper Pearl 240
  • staronové materiály Hahnemühle, které jsou opět v nabídce: Sugar Cane 300 a Canvas Metallic 350
  • lněná fotoalba a předvrtané a bigované vkladové listy Hahnemühle
  • hluboce matná média pro tiskárnu DNP DS620
  • on-line fotosběrna DiLand
  • fototiskárna Epson SL-D1000

Dalekohledy

Letošní novinkami v nabídce optiky jsou především adaptéry pro sledování/fotografování přírody skrze spektivy a dalekohledy. Od letošního jara nabízíme jak adaptéry pro konkrétní spektivy, tak univerzální adaptér pro libovolnou optiku.

dalekohledy-puskohledy.jpg

Záznamy z výstavy FOMEITOP

Celý program hlavní stage byl i letos přenášen živě. Všechny přednášky si tak můžete pustit zpětně – každé z videí je rozděleno do kapitol podle bodů programu.

FOMEITOP 2023

Přesný termín dalšího ročníku zatím nebyl přesně stanoven, nicméně jisté je, že se na vás již teď těšíme v půlce září 2023. Pro více informací prosím sledujte naše sociální sítě a web www.fomeitop.cz.


Celý článek najdete v listopadovém čísle FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv11-22-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.