NVIDIA Studio pohledem kreativních tvůrců

Publikováno: 9. ledna 2023 | autor Redakce
nvidia-rtx-studio-2.jpg

Už je tomu více jak tři roky, co představila společnost NVIDIA novou platformu NVIDIA Studio, za tuto dobu se rozšířila mezi nemalé množství spokojených uživatelů, kteří oceňují celou škálu nabízených funkcí.

Platforma NVIDIA Studio spatřila světlo světa v roce 2019 a přinesla s sebou nejen nově dostupné funkce, ale především upravené ovladače Studio pro kreativní práci při tvorbě vizuálního obsahu.

Prakticky všechny grafické karty NVIDIA mají své vlastní ovladače, u výkonných karet optimalizované především pro hraní počítačových her. S označením Studio však přišly ovladače optimalizované nikoliv pro hraní her ale pro práci s vizuálním obsahem nejrůznějšího typu, od fotografií, přes ilustrace až po střih videa nebo jeho streamování.

Nastavení podle potřeby

Ovladače s označením Studio jsou obvykle využívány u grafických karet řady RTX Studio a jsou vyvíjeny odděleně od ovladačů herních. V praxi to tedy znamená, že Studio ovladače nabídnou vysokou stabilitu u podporovaných editačních programů, avšak nemusejí podporovat nejnovější počítačové hry.

image-7.png

Oproti tomu standardní ovladače Game Ready jsou distribuovány častěji právě kvůli podpoře nejnovějších počítačových her. Jinými slovy se Studio ovladači si nemusíte vždy užít nejnovější hry, ale budou perfektně fungovat s podporovanými aplikacemi a Game Ready varianta zase nabídne podporu nejnovějších her, ale pro kreativní práci nejsou vždy ideální.


Jak to vidí Ondřej Řepík

videotvůrce – Instagram

Pracuji běžně s celou škálou aplikací z platformy NVIDIA Studio. Hodně jsem si všiml zejména velmi rychlého zpracování neutrálních filtrů v aplikaci Adobe Photoshop, které dřív probíhalo na Cloudu a bylo tak znatelně pomalejší. Dnes už se všechno počítá grafickou kartou přímo na počítači. Také živý náhled 3D scény v Blenderu s výpočtem raytracingu v reálném čase je ohromně užitečný - naprosto eliminuje čekání na výsledek a urychluje tak kreativní proces.

Zdaleka největší výhodou je pro mě osobně ale stabilita a spolehlivost DaVinci Resolve Studia na NVIDIA Studio ovladačích. Program téměř vůbec nepadá, což je v této branži malý zázrak. Renderování pomocí grafické karty je pak mnohonásobně rychlejší, než bez ní a není vůbec nereálné, aby bylo třeba i hodinové video zpracované za pár minut.

TIP: Youtube kanál NVIDIA Studio

O aktualizace ovladačů se navíc nemusím starat, protože mi je ráda připomene aplikace GeForce Experience, kde je taky velmi jednoduché přepínat mezi herními a studio ovladači. Reálně se ale přiznám, že bych byl rád za nějaké ultimátní univerzální ovladače, protože ačkoliv se živím kreativní tvorbou, občas si po večerech rád i zahraju a jsem tak trochu v paranoie, abych měl vždy na každou činnost optimální setup.


Rozdíl mezi ovladači není pouze v tom, že jsou vyvíjeny v NVIDII separátně, ale také v tom, jakými testy před vydáním procházejí. V případě verze Studio je to sada testů v podporovaných aplikacích, jako jsou programy Adobe, renderery Arnold, Vray 5, Octane, D5, Blender či editor Da Vinci Resolve. Samotný výkon karet je shodný v případě použití obou verzí.

image-9.png

Praktickým detailem je možnost jednoduchého přepnutí ovladačů přímo z rozhraní aplikace GeForce Experience, která dává na výběr, jaký typ ovladače chcete zrovna používat. V praxi to znamená automatickou odinstalaci původních ovladačů a instalaci nejnovější verze, kterou chcete používat.

Praktické nasazení

Samotná NVIDIA slibovala s vedením nové verze ovladačů podstatné zrychlení práce a zlepšení stability u podporovaných programů. V praxi se to potvrdilo a lví podíl na tom má i nová generace grafických karet, které využívají ve větší míře hardwarovou akceleraci pro celou řadu výpočetně náročných úkolů.

image-8.png

Při úpravách videa to znamená rychlejší kódování/dekódování samotného videa, ale také zrychlení výpočtů, které využívají umělou inteligenci, jako je maskování nebo inteligentní ořez se sledováním objektu.

Fotografům přináší NVIDIA Studio rychlejší odezvu při úpravách, zejména se to týká filtrů a práce s pokročilými inteligentními nástroji.

Další usnadnění pro tvůrce

Vzhledem k tomu, že je NVIDIA Studio komplexní platformou pro kreativce, nezahrnuje pouze ovladače řady Studio, ale také několik samostatných nástrojů, které mají být nápomocné při tvorbě. Za zmínku stojí například NVIDIA Canvas, která vygeneruje realistický obraz na základě jednoduchého náčrtu nebo NVIDIA Omniverse, což je ucelený soubor nástrojů pro spolupráci více osob v reálném čase.


Jak to vidí Štěpán Páťal

ilustrátor, fotograf, videotvůrce – Instagram

Jelikož moje práce zahrnuje celou řadu činností, hodnotím NVIDIA Studio jako celek, avšak z různých pohledů.

Ilustrátor a fotograf: Photoshop a jeho neurální filtry. Celkem jsem si hrál s NVIDIA Smart Portrait filtrem a byl jsem celkem překvapenej co to umí. Několikrát jsem už použil i AI upscalling s celkem dobrejma výsledkama.

TIP: Návody a tutoriály v češtině

V premiéře (Adobe Premiere pozn.red.) využívám NVDEC a NVENC.. Ať už pro rychlejší render, ale hlavně pro rychlejší realtime práci při editaci videa.

Jako streamer používám denně: NVIDIA NVENC kódování v OBS – je to hlavní tahoun mýho pracovního procesu. NVIDIA Broadcast využívám, když vysílám z notebooku a používám jen webkameru abych zlepšil vizuální kvalitu streamu (rozostření pozadí – tady bych ale byl vděčný, kdyby NVIDIA umožnila zvolit ještě menší rozostření, protože i současné minimum je na můj vkus pořád příliš výrazné.


V rámci platformy je podporována celá řada programů nejen pro editaci videa a fotografií, ale také pro 3D animace či rendering a vizualizace architektonických návrhů. Vzhledem k aktuálnímu trendu v oblasti tvorby vizuálního obsahu jsou podporované také streamovací nástroje.

1856550-studio-web-esc-dmo-lp-popup-2560x1080-d-engb.png

Produkty s podporou platformy NVIDIA Studio najdete mimo jiné také u autorizovaného prodejce značky NVIDIA, kterým je CZC.cz – vybírat můžete z celé řady notebooků.

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.