Na vyšší rychlostní stupeň: Produkty pro ukládání dat pomáhají maximalizovat produktivitu

Publikováno: 24. dubna 2024 | autor Redakce
Chytka 1 hl

Přinášíme rozhovor s Marianem Chytkou, známým českým fotografem motorsportu

Fotografování motoristického sportu je vzrušující, ale náročný obor, který vyžaduje jak technické dovednosti, tak uměleckou kreativitu. Když vás závodní vozy míjejí v plné rychlosti jen pár metrů od vás, rychle vám to rozproudí krev v žilách. Přesto si fotografové musí zachovat chladnou hlavu, aby zachytili ten správný záběr ve správný okamžik. Marian Chytka v rozhovoru vysvětluje, čím je tento obor fotografie fascinující a co je potřeba k tomu, abyste v něm byli úspěšní.

Chytka 1

Marian Chytka se již několik let úspěšně věnuje fotografování. Během své kariéry spolupracoval s nejznámějšími automobilkami a fotografoval vše od aut a reklam až po nejslavnější závody.

Jak jste se dostal k fotografování motorsportu?

K motoristickému sportu mám blízko už od dětství. Nejprve se můj otec a poté i můj starší bratr účastnili terénních a později cross-country závodů, tedy rallye s terénními vozy. Někdy kolem roku 2007 jsem dostal k Vánocům svou první digitální zrcadlovku, abych mohl bratra při závodech fotografovat. Za zlomový považuji rok 2010. To jsem poprvé navštívil světoznámé pouštní rallye, ale tehdy bych se označil spíše za turistu s fotoaparátem než za profesionálního fotografa. Poté jsem strávil celé léto na Islandu, kde jsem začal fotit stále více. Od roku 2011 jsem postupně začal cestovat na závody v Evropě a na Blízkém východě.

Proč jste se specializoval právě na tento segment? Jsou ještě nějaké další oblasti fotografie, které vás fascinují?

Byl to spíše takový přirozený vývoj. Dostal jsem fotoaparát právě pro to, abych dokumentoval motorsport a už jsem u toho zůstal. Věnuji se v 95 % věcem, které jsou spojeny s auty a motorkami, ať už v rámci reportáže nebo reklamní fotografie. Vzhledem k časové vytíženosti, kdy trávím cca 8 měsíců v roce mimo ČR právě na takových foceních, nemám čas a ani „silu“ fotit ještě něco jiného.

Chytka 2

Co považujete za svůj největší úspěch?

Je toho víc, na co jsem hrdý. Počínaje tím, že jsem ze svého koníčka udělal dobře fungující firmu, která kromě mě zaměstnává i další lidi. Ale také na to, že jsem se dostal ke všem možným disciplínám motoristického sportu, které existují, že jsem fotil nejvýznamnější závody i nejlepší světové jezdce. Hlavním úspěchem je především to, že mě moje práce naplňuje a baví.

Máte nějakou fotografii, na kterou jste obzvlášť hrdý? Co jste pro její pořízení musel udělat?

Vzhledem k tomu, že během roku vyfotím klidně i milion fotek a fotím už asi 14 let, je těžké vybrat jednu fotografii. To, co bych před několika lety považoval za dobrou fotografii, mi dnes nemusí připadat zajímavé. Pořízení fotky je vlastně až to poslední. Například focení některé z pouštních rallye… Pořizování fotek je v tomto případě spíše o logistice, o tom, jak se člověk na dané místo dostane, jak umí řídit v písečných dunách nebo jiných nestandardních podmínkách, jak dokáže navigovat, předvídat, jaké má zkušenosti, kolik kilometrů ještě dodatečně v poušti dojde pěšky, a podobně.

Chytka 3

Jaké vybavení si s sebou berete?

To záleží na charakteru práce, situaci a na předem známých podmínkách. Moje základní vybavení zahrnuje tři bezzrcadlovky a mnoho různých objektivů, od širokoúhlých 14-24 mm až po teleobjektivy s ohniskovou vzdáleností až 400 mm. Kromě samotných fotoaparátů mám s sebou několik blesků, dále různé CFexpress paměťové karty, svůj notebook a několik externích SSD disků, jako je například SanDisk Extreme Pro® Portable SSD, které jsou nesmírně důležité pro rychlou úpravu a dodání fotografií. Zejména u mých externích úložišť hraje velkou roli rychlost a kapacita. Vždy fotografuji do formátu RAW, ať už jde o reportáž, komerční fotografii nebo závody. Chci získat fotky v co nejvyšším rozlišení bez komprese, takže se vždy snažím ze svých fotoaparátů dostat maximum. To však obvykle znamená také velmi velké velikosti souborů, které musím rychle přenést, uložit, upravit a odeslat.

Můžete nám říci více o svém pracovním postupu?

Můj pracovní postup se přizpůsobuje tomu, co a kde zrovna fotím. Pouštní podmínky navíc vyžadují například vyšší odolnost používané techniky a její pasivní ochranu. Data z fotoaparátu při reportážním focení přenáším přímo na lokaci, klidně i uprostřed pouště, většinou v autě, někdy i několikrát v průběhu dne.

Když fotím okruhové závody, je to trochu jiné. Mé vybavení nemusí být v tomto případě tolik odolné proti povětrnostním vlivům. Zatímco u paměťových karet nedělám rozdíl, externí disk může být méně odolný, ale stále potřebuji rychlost, abych mohl co nejrychleji stahovat, upravovat a odesílat své snímky. Na okruhových závodech mívám často k dispozici pracovní stůl v mediálním centru nebo na hotelu a podmínky jsou přeci jen příjemnější nejen pro mne ale i pro techniku.

Během pracovního dne nafotím 5 000 až 8 000 fotek při 15 snímcích za sekundu. Fotky edituju v drtivé většině ještě ten den, co jsem je pořídil. V rámci reportážních akcí je to nutnost, u reklamního focení to není vždy pravidlem. U těchto focení musím taktéž věnovat postprodukci více času, a ne vždy je tak prostor na to, abych dokončil všechny fotky ještě v rámci samotného focení. Na reportáži si ty fotky, které budu chtít editovat, většinou označím hvězdičkou už ve fotoaparátu, protože právě tehdy vím, co jsem vyfotil. Následně fotky, které hvězdičkou označeny nemám, smažu. RAWy vybraných fotek uchovávám na jednotlivých SSD discích, stejně jako finální vyexportované fotky, které mám navíc všechny uloženy na cloudu. Je to taky kvůli tomu, abych měl odkudkoliv k těmto fotkám přístup.

Chytka 4

V současné době používáte přenosný SSD disk SanDisk Extreme Pro. Proč jste si vybral právě tento disk a splňuje vaše očekávání?

Často pracuji v extrémních podmínkách. Vyžaduji spolehlivá zařízení, která jsou odolná vůči písku, prachu a vodě. Například na objektivy vždy nasazuji UV filtr, abych je ochránil před kamínky, pískem nebo jinými věcmi, které by je mohly poškrábat nebo poškodit. Pro ukládání dat potřebuji disk, který odolá i těm nejnepříznivějším podmínkám a zároveň mi nabídne výkon pro rychlý a snadný přenos, úpravy a zálohování souborů z libovolného místa. Protože často pracuji na svých fotografiích, zatímco sedím v autě, musí být externí disk plně přenosný, odolný a také schopný odolat všem nečekaným nárazům a pádům. Zvolil jsem SanDisk Extreme Pro Portable SSD. Poskytuje potřebnou spolehlivost, ale nabízí také vysoký výkon. V mém oboru je velký tlak na rychlý přenos a doručení fotografií nebo videa. Proto potřebuji co nejrychlejší disk, aby mě při práci nezpomaloval. Není nic horšího, než když víte, že už byste měli pracovat na svých fotografiích, ale místo toho ztrácíte čas čekáním na jejich zkopírování. Zdá se to nepodstatné, ale při mé práci jde někdy o vteřiny. Zvlášť když data stahujete několikrát denně. Na konci dne, týdne to může trvat v součtu i hodiny.

Přenosný SSD disk SanDisk Extreme Pro zatím splňuje má očekávání přesně tak, jak jsem doufal. A určitě to nebude poslední disk, který si koupím. Vzhledem k tomu, že jsme rozšířili portfolio našich služeb o tvorbu videa, je množství dat, která potřebujeme ukládat, mnohonásobně větší než před 2-3 lety.

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.