Michal Krause – fotografování v zimě

Publikováno: 6. října 2022 | autor Redakce
20200311-027.jpg

Zima není pro nás fotografy přírody obdobím klidu – naopak skýtá řadu zajímavých příležitostí, ale musíme také počítat s některými úskalími a těžkostmi. Z mé zkušenosti při představě zimního focení začne polovina fotografů přemýšlet, co vydrží jejich technika, zatímco ta druhá, jak to zvládne jejich tělesná schránka.

Text a foto: Michal Krause, Instagram, Facebook

Pokusím se nabídnout tipy pro obě skupiny a přidat samozřejmě také pár fotografických rad.

Péče o fotografickou techniku

V posledních letech jsem strávil poměrně dost času fotografováním v místech, kde denní teploty klesaly k –30 °C a vítr se po kopcích proháněl rychlosti 50 km/h, a mám pro vás dobrou zprávu: nikdy jsem neměl s technikou žádné neřešitelné problémy. Přesto je dobré přijmout některá opatření, která vám umožní předejít nepříjemným překvapením.

20200221-083.jpg

Z mojí zkušenosti jsou nejslabším článkem akumulátory. Je všeobecně známo, že chlad nesvědčí jejich výdrži, a bylo by nepochybně velmi nepříjemné zjistit kdesi po namáhavém pochodu, že nic nevyfotíte, protože fotoaparát hlásí vybito. Stane-li se vám to, nemusí vůbec jít o to, že byste zapomněli akumulátor nabít.

20161106-014.jpg

Nízké teploty mohou způsobit, že méně kvalitní nebo stářím unavenější články nedokážou fotoaparát napájet. Osobně jsem zažil situaci, kdy fotoaparát s levným neoriginálním akumulátorem při teplotě –25 °C zvládl pořídit pouhý jeden snímek, než jej prohlásil za vybitý. Později, v teple ho přitom nabíječka označila za plně nabitý a v běžných podmínkách fungoval bez problémů.

20200221-054.jpg

Asi to neuslyšíte s ohledem na cenu rádi, ale největší výdrž a spolehlivost mi v mrazech vždy poskytovaly originální akumulátory. V podmínkách obvyklé české zimy na podobné problémy spíše nenarazíte, ale přesto radím: do zimy si pořiďte kvalitní akumulátory a podle plánované intenzity focení si vezměte nějaké do zásoby.

20200227-246.jpg

Nejen dostatek akumulátorů, ale také péče o ně je velmi důležitá. Pokud nefotíte, je dobré je udržovat v teple ve vhodné kapse vašeho oblečení. Nepřežeňte to ale s jejich uchováním příliš hluboko – jednak je poměrně nepraktické se v mrazu rozepínat až někam k základní vrstvě, a taky čím hlouběji se noříte, tím pravděpodobněji zvlhnou od potu. Vnitřní kapsa bundy je docela šikovné místo a pro...


Celý článek najdete v říjnovém čísle časopisu FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv10-22-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.