Matné papíry Hahnemühle Digital FineArt Collection

Publikováno: 25. května 2023 | autor Redakce
obr-uvod-rs804-fine-art-gesamtmood-matt-01-kopie-lpr.jpg

Třetí díl osmidílného seriálu o uměleckých a fotografických papírech pro inkoustové tiskárny Canon, Epson a HP.


Obsah seriálu

  1. Představení firmy Hahnemühle a jejího sortimentu – FotoVideo, březen 2023
  2. Udržitelné papíry Digital FineArt Collection – Natural Line – FotoVideo, duben 2023
  3. Matné papíry Digital FineArt Collection – Matt FineArt Smooth & Textured
  4. Lesklé papíry a plátna Digital FineArt Collection – Glossy FineArt & Canvas FineArt
  5. Deckle Edge, fotokarty, fotoknihy
  6. Archivace a certifikace fotografií, Hahnemühle Certified Studio
  7. Papíry pro studenty a začínající umělce – Hahnemühle Photo
  8. Zacházení s papíry, tisk se správou barev, technická podpora

Hahnemühle ve službách digitálního umění

Papírna Hahnemühle se na trh s digitálně tištěným uměním a fotografií aktivně soustředila před čtvrt stoletím, tedy v době, kdy na svět přicházely první inkoustové fototiskárny s pigmentovými inkousty, např. Epson Stylus PRO 9600 či Canon W8200. Byl to dnes již legendární hluboce matný papír Photo Rag, který toto období odstartoval.

V současné době kolekce Digital Matt FineArt čítá 14 různých ušlechtilých matných papírů pro inkoustové tiskárny Canon, Epson a HP. Podle toho, zda je povrch papíru hladký (smooth) či texturovaný (textured), rozeznáváme dvě kategorie Matt FineArt Smooth (8 papírů) a Matt Fine Art Textured (6 papírů).

Legenda Matt FineArt Smooth: Photo Rag

Hahnemühle Photo Rag je jeden z celosvětově nejoblíbenějších papírů. Je ušlechtilý a všestranně využitelný pro zhotovení vysoce kvalitních inkoustových fineartových tisků všech žánrů. Přirozeně bílý bavlněný umělecký papír se svým charakteristickým, příjemně měkkým hmatovým vjemem přesvědčuje výraznou hebkou plstěnou strukturou a propůjčuje každému uměleckému dílu trojrozměrnost a ohromující obrazovou hloubku. V kombinaci s matnou prémiovou inkjetovou emulzí vznikají vynikající tisky v brilantních barvách, s hlubokou černí a perfektní reprodukcí detailů.

Tento klasik bez kyselin a ligninů splňuje nejvyšší požadavky na odolnost proti stárnutí a je speciálně koncipován pro fineartové použití.

obr-1-vlevo-rs32-mattschachtela3-photorag-lpr.jpgobr-1-vpravo-rs565-mattschachtela3-photorag-lpr.jpgVzorníkový list a detail povrchu papíru Hahnemühle Photo Rag

Hahnemühle Photo Rag je vyráběn ve třech různých gramážích 188, 308 a 500 g/m2. Formátová skladba je opravdu bohatá: listy od A4 do 88,9 × 118,8 cm a role šíře 43,12 až 111,8 cm.

Pro fotoknihy, extra hlazený a zářivě bílý

Ano, tušíte správně, nabídka sortimentu Photo Rag ještě není zdaleka vyčerpána. Můžete volit také dvě varianty oboustranně potisknutelných papírů Book & Album 220 g/m² a Duo 276 g/m². Je libo extra hlazený matný papír z bavlny? Pak je tu Hahnemühle Photo Rag Ultra Smooth 305 g/m². Dáváte přednost jasně bílému odstínu papíru namísto přirozeně bílému? Hahnemühle Photo Rag Bright White 310 g/m² výborně poslouží.

obr-2-vlevo-rs26-11-photo-rag-bright-white-lpr.jpgobr-2-vpravo-rs2119-hahnemuehle-detail-photo-rag-bright-white-301-01-lpr.jpgVzorníkový list a detail povrchu papíru Hahnemühle Photo Rag Bright White 310 g/m²

Matt FineArt Textured: poutavé textury díky lidem z Hahnemühle

Sortiment Matt FineArt Textured čítá šest hluboce matných papírů z bavlny či α-celulózy, šest jedinečných struktur, na které jsou lidé z Hahnemühle právem pyšní. Je to právě výrobní metoda drátěné sítě na válcové formě, vycházející z tradiční ruční výroby (tzv. mould made paper), která papírům Matt FineArt Textured propůjčuje jedinečný vzhled a haptický zážitek.

Hahnemühle William Turner je akvarelový papír s emulzí optimalizovanou pro potisk ve fototiskárnách Canon, Epson a HP. Tento bílý bavlněný papír je prost optických zjasňovačů, okouzluje jedinečným hmatovým vjemem a povrchovou texturou. Jemná, ale výrazně ražená plstěná struktura originálního papíru propůjčuje fotografiím a uměleckým reprodukcím úchvatnou hloubku a trojrozměrnost.

obr-3-vlevo-rs2125-hahnemuehle-detail-william-turner-310-01-lpr.jpgobr-3-stred-rs578-hahnemuhle-albrecht-durer-210g-closeup-lpr.jpgobr-3-vpravo-rs591-hahnemuhle-museum-etching-closeup-lpr.jpgStruktury papírů Hahnemühle William Turner, Albrecht Dürer a Museum Etching

Hahnemühle Albrecht Dürer je originální papír vyráběný metodou drátěné sítě na válcové formě. Je složen z 50 % bavlněných a 50 % α-celulózových vláken. Bílý inkoustový fineartový papír je bez optických zjasňovačů a má klasickou markantní akvarelovou strukturu, která výtvarným reprodukcím propůjčuje umělecké rysy.

Hahnemühle Museum Etching je přirozeně bílý bavlněný papír pro umělecké účely s inkjetovým polevem optimalizovaným pro fineartové použití. Objemná „těžká váha“ mezi texturovanými papíry (350 g/m2) je bez optických zjasňovačů a vyznačuje se vysokou stabilitou. Texturovaný povrch s jemně raženou plstěnou strukturou propůjčuje fineartovým tiskům dodatečnou hloubku a trojrozměrnost. V souladu s čistě bavlněnou bází vzniká příjemně měkký hmatový vjem a výtvarný půvab.

Kompletní sortiment papírů Hahnemühle vč. vzorníků a testovacích balení najdete na www.fomei.com/hahnemuehle.


Celý článek najdete v květnovém čísle FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv05-23-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.