Máte na focení streetu?

Publikováno: 13. října 2020 | autor Redakce
Máte na focení streetu?

Street fotografie spadá mezi oblíbené žánry zkušenějších fotografů, nepatří však ke zcela jednoduchým. Abyste totiž pořídili dobrou „streetovku“, je třeba mít jistou dávku zdravé drzosti a neostýchat se vstoupit do zorného pole fotografovaných osob s aparátem u oka.

Pokud se podíváme na tento žánr blíže, zjistíme, že se jedná o jakousi směsici několika různých postupů, ponejvíce je street kombinací reportáže, dokumentu a částečně i portrétu. Asi nejdůležitějším prvkem street fotografie je člověk, respektive přítomnost lidského prvku jako hlavního objektu snímku.Máte na focení streetu?

Zároveň se však nejedná o fotografii inscenovanou, ale přirozenou. Situace, kdy si postavíte modelku na ulici a poté ji vyfotíte, již není street, ale spíše aranžovaný portrét. Když půjdeme ještě o stupeň hlouběji, pak je jasné, že pro vytvoření povedené street fotografie je nezbytná interakce fotografa s okolím, respektive konkrétním člověkem, kterého chce na snímku zachytit.

Ruku v ruce s tímto předpokladem však jde i jakási pasivní interakce fotografa, který objeví zajímavý záběr a exponuje snímek. Pokud však je interakce aktivní a fotograf vstoupí například do rozhovoru s fotografovaným, už se nejedná o ten pravý street, ale spíše o dokumentární tvorbu se sociálním přesahem.Máte na focení streetu?

Ať tak či onak, fotograf, který se chce věnovat streetu, by měl být ostříleným jedincem, nezaleknout se případné konfrontace s fotografovanými a dokázat se z možné nepříjemné situace „vymluvit“ nebo alespoň stočit téma rozhovoru někam jinam a uklidnit případný spor ještě v zárodku.

Definice street fotografie je velmi neurčitá, a tak do ní můžeme zahrnout celou řadu fotografií, které však mohou jiní autoři považovat za odlišný žánr. Ve své syrové podstatě je z pohledu tvůrce street fotografie hledáním a zaznamenáváním zajímavých záběrů v ulicích, v ideálním případě i s myšlenkovým přesahem. Hlavní je, abychom byli s fotografií spokojeni sami, její zaškatulkování je již věcí subjektivního názoru.

Technika levou zadní

Velmi důležité je v případě street fotografie…

Text a foto (archiv): Petr Březina, petr.brezina@gmail.com

Celý článek si přečtěte v říjnovém vydání časopisu FotoVideo.

Nahlédněte do jeho obsahu a podívejte se na možnosti objednání...

FOTOVIDEO 2020 – číslo 10

Říjnové FotoVideo je tu pro vás! Vyberte si:

OSOBNOST: ONDŘEJ NEFF

Focení samo o sobě není žádná zábava!

ROZHOVOR: ERIK TOMAŠÁK

Keď všetko funguje, cítite nadšenie a energiu.

VÝSTAVA: MARTIN RAK PHOTOGRAPHS

Seznamte se s krásnou krajinou v podání opravdového mistra.

NÁŠ SERIÁL: DESÁTÝ DÍL S CENTREM FOTOŠKODA

Jak to bylo se začátky fotografické výuky a jak s FotoFESTEM?

TECHNIKA: UV A OCHRANNÉ FILTRY V TESTU

Chcete mimo jiné ochránit svůj objektiv? Třetí díl našeho největšího testu filtrů je tady!

FOTOGRAF ROKU: JAK JSTE BODOVALI?

Úžasné téma: Na horách, ve skalách a v kopcích za úsvitu je vyhodnoceno. Známe vítěze! Vyhodnoceno.

FOTOGRAF ROKU: JEDNADVACÁTÝ ROČNÍK SE RYCHLE ROZJEL

Vkládejte své soutěžní snímky do nových témat. Jsou pro vás otevřena!

SOUTĚŽNÍ TÉMATA ROČNÍKU 2021 najdete: ZDE.

S naším předplatným opravdu ušetříte, a ještě k němu dostanete dárek dle vašeho výběru zdarma! Máme nové dva dárky v nabídce. Vybírejte ale rychle, jsou jen v omezeném množství! Předplaťte si nás na zimní měsíce, jde to velmi rychle a můžete si vybrat, zda po jednom či dvou či třech či šesti či dvanácti výtiscích, či… jak se vám to bude líbit

Vybírejte si například na těchto webových adresách:

http://www.ifotovideo.cz/rubriky/predplatne/

https://www.send.cz/casopis/779/foto-video

https://foto-video.magaziny.cz/

https://predplatit.cz/detail/foto-video/200/

Mít doma kvalitně tištěný časopis FotoVideo každý měsíc o den dříve, než se objeví ve volném prodeji na stáncích a v prodejnách, a ještě k tomu ta cca 60 % jeho normální, prodejní ceny, to už se fakt vyplatí! Šetříte s námi!

Trocha sci-fi v říjnovém FotoVideo

 

 

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.