Máte expozici v malíku? A víte, jak fotit bez expozimetru?

Publikováno: 6. února 2024 | autor Redakce
dan-gold-6kiwwvs48lm-unsplash.jpg

Již v samotném slovu fotografie je ukrytý odkaz na světlo, které je de facto při pořizování snímků tím nejdůležitějším. Kolik ho ale propustíme objektivem na filmové políčko, to už záleží na nás a také na našem záměru.

Výsledná podoba fotografie je obvykle zhmotněním fotografovy představy, jak by měl snímek vypadat. Vedle velmi důležité kompozice proto přichází ke slovu i expozice, která pracuje s množstvím světla dopadajícího na světlocitlivou vrstvu filmu a také s dobou, po kterou na ni světlo dopadá.

Práce s clonou a expozičním časem umožňuje vložit do fotografie vlastní pohled na svět a popustit uzdu kreativitě. Třetí veličinou do party je citlivost, která finální výraz fotografie nijak zásadně nemění a promítne se maximálně do zvýšené míry šumu či zrnitosti.

clau-alexa-xc-85a5hvo8-unsplash.jpg

Zvládnutí práce s těmito třemi veličinami – obvykle označované jako expoziční trojúhelník – je úplným základem fotografování, ať už držíte v ruce filmový nebo digitální fotoaparát, či dokonce mobilní telefon.

U moderních přístrojů je již vestavěný expozimetr, který vhodnou expozici nastaví, takže uživatel nemusí o exponometrii příliš mnoho vědět. Pro pokročilejší výtvarnou fotografii je ale práce s clonou a časem zcela zásadní. Fotoaparáty osazené expozimetrem jsou proto velmi univerzální a při práci flexibilní, ne vždy ale vestavěný expozimetr u starších přístrojů najdeme.

pexels-nathan-martins-2882860.jpg

Co je expozimetr a jak funguje

Jednoduchá definice říká, že expozimetr je zařízení, které měří světlo a umožňuje nastavit správnou expozici snímku. Pokud na to půjdeme více exaktně (podle Wikipedie): „Expozimetr je zařízení určující jas odraženého světla od zobrazované (fotografované, filmované) scény. Hodnota expozice je nezbytná pro správné nastavení clony a času expozice (rychlosti závěrky) fotoaparátu.“

91qmaoopw5l.jpg

V principu fungování, kdy expozimetr měří odražené světlo, může být v jistých situacích problém, jelikož výsledek tohoto měření nemusí být vždy stoprocentní. Nutno však také jedním dechem dodat, že měření odraženého světla je dostatečně spolehlivé pro 90 % pořizovaných fotografií.

expozimetr-sekonic-l-478-d-litemaster-pro-light-meter-image1-big-ies15555731.jpg

Pro zcela přesné určení expozice je vhodné používat expozimetry externí, které umožní změřit nikoliv odražené, ale i dopadající světlo, podobně jako je tomu v případě spotmetrů / flashmetrů, které slouží pro měření expozice při využití zábleskového světla. V praxi se tedy rozlišují...


Celý článek najdete v únorovém FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv02-24-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.