Markéta Pavleje – Kitchenette – O SVOBODĚ

Publikováno: 3. března 2023 | autor Redakce
kitchenette-obalka-prednistrana.jpg

Není zvláštní mít kuchařku ve fotografickém časopise, že? Zvláště když je opravdu mimořádná. Vzpomínáte si ještě na srpnové vydání loňského roku, které vyšlo v samém prostředku prázdnin a mělo na obálce talíř s lákavě zelenou polévkou s čerstvými liškami?

bb-salat-tofu-fazolky6f5a7303.jpg

Dostali jsme se díky němu a hlavně díky autorce obálky i fotografií uvnitř zase po dlouhé době k fotografování jídla, k tomu pravému focení se vším všudy, jehož každým výsledkem musí být výrazné podráždění chuťových buněk a touha to také zkusit… a ochutnat.

Je krásné a v dnešní době až neuvěřitelné, že autorka, kterou sleduje 90 tisíc lidiček na Instagramu a 85 tisíc na Facebooku, si dá práci a vrhne se na kompletní přípravu velké 230stránkové kuchařky, plné velkých barevných fotografií a vlastních originálních receptů na téměř nekonečné množství dobrot. To tedy klobouk dolů.

kitchenette-blok-nahled-stranka-022.jpg

Otevřeli jsme knižní dílo v pevné vazbě, se kterým se čtenář opravdu nenudí. Nabízí ostatně mnohem více než kuchařka a určitě více než fotografické monografie. Snímky jsou vybrány a vytvořeny s nesmírnou pečlivostí a citem pro světlo, barvy a prostorové ztvárnění. Texty jsou lehké, čisté, a hlavně nádherně srozumitelné, prostě současný, moderní, a přitom krásný jazyk.

Posuďte sami současně s pozvánkou si tuto knihu přečíst:

„Srdečně vás vítám u své nové knihy a také tak trochu ve svém světě – protože jsem do této kuchařky dala velký kus svého života, rodiny, zážitků, zkušeností i cestování a myslím si, že i sám talíř nebo prostřený stůl o vás řeknou mnoho. Tedy vám tu otevírám kousek své životní cesty. S knihou jsem si dala opravdu načas. Vychází o osm let později než její starší sestra. Ale všechno má samozřejmě své důvody a význam.

treska-provencale6f5a1145.jpg

Na knize jsem začala pracovat poměrně krátce po vydání té první, ale náš rodinný život se tou dobou rozbíhal jako stádo divokých koní. Ke Grétce a Rubenkovi přibyl i sladký Jonas Isaac. Také moje aktivity se rozrůstaly. V mezidobí jsem vydala například český překlad čtyř kuchařek od The Green Kitchen Stories. Ale přibyly i aktivity osobní, volnočasové. O tom zase svědčí rozšiřující se počet zvířecích členů rodiny, včetně několika včelstev. Zkrátka, s každým novým projektem byly dny rychlejší a kratší. Co naděláte, když je vaše hlava jako stroj na popcorn, všechny ty nápady a sny jsou tak lákavé a tlačí se nevyhnutelně ven.“

kitchenette-obalka-prednistrana.jpg

Závěrem si dovolíme ocitovat poděkování autorky, které najdete v úvodu této krásné knihy:

„Děkuji…

…že knížku držíte v ruce. Za vaši trpělivost, protože někteří jste na mou další knihu čekali opravdu dlouho. Za vaši podporu, která mi dodávala sílu a vůbec i smysl celé práce. A děkuji i do budoucna za vaše hodnotící slova, třeba i ta kritická, protože sice zabolí, ale pomáhají nám růst a být lepšími.“


Celý článek najdete v březnovém čísle FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv03-2023-web3.jpg

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.