Listopadové povídání s Jiřím Šebkem

Publikováno: 9. listopadu 2023 | autor Redakce
2309-08579-6000.jpg

Přiznám se, že jsem se na tento rozhovor moc těšil. Naše kontakty s Jirkou jsou vlastně časté (což můžete sami pozorovat sami na stránkách FotoVideo, pokud nás pravidelně odebíráte), ale vždy se převážně prakticky věnujeme jen části fotografických aktivit a na delší rozhovor nezbývá čas. Tak snad tentokrát…

Jiří, v srpnovém vydání jsi nám lákavě popsal své cestovatelské zážitky nejen se stativem Gitzo Traveler, a to tak, že se tvá fotografie z Benátek dostala až na titulku. Čtenáře potěšily krásné fotografie z exkluzivních architektonických a urbanistických exteriérů. Fotíš a vyučuješ focení nejen architektury už hodně dlouho.
Fotografuji zhruba od roku 2004. K workshopům a výuce focení mě přivedla skvělá paní Bömerová z tehdejší Leica Gallery v roce 2008. Postupně se to rozrostlo až k aktuálním desítkám fotoexpedic.

1009-7547-hvezdice.jpg

Ale co nebo kdo tě vlastně přivedl k fotografii?
K focení mě přivedla touha něco tvořit. Když jsem byl mladší, tak jsem si docela hodně kreslil. Nikdy mi to ale pořádně nešlo. Také jsem v té době asi neměl trpělivost se to nějak intenzivněji učit. Později mě lákalo focení, vůbec jsem ale nevěděl jak na to a ani v mém okolí nikdo nefotil. S nástupem digitálu bylo ale najednou mnohem snadnější začít fotit a focení mě najednou úplně pohltilo.

1108-0279-x.jpg

Focení architektury je největší částí tvé práce. Proč právě architektura?
Ze začátku jsem zkoušel fotit všechno možné, jako třeba krajinky či makro. Postupně to u mě vyhrála ale právě architektura. Většina mých fotografií vzniká tak, že se na jednotlivá místa opakovaně vracím a snažím se vychytat ty nejlepší podmínky.

Budovám je na rozdíl od lidí jedno, že je fotím opakovaně. Můžu si tam jít kolikrát chci. Rád jsem fotil třeba i v Českém Švýcarsku, ale tam se člověk nedostane tak často. Naopak na Karlově mostě jsem mohl být každý den. Také mě ale samozřejmě oslovila hra s geometrií, liniemi atd.

dsc01166-6000.jpg

Tvůj největší vzor?
Nejvíce mě oslovil Josef Sudek svými fotografiemi Prahy, hlavně ale jeho série Smutná krajina. Dále pak Sebastiao Salgado, i když fotí úplně něco jiného než já.

A konkrétně ve fotografii architektury?
Přímo vzor v oblasti fotografie architektury nemám, sleduji ale tvorbu holandského fotografa Joela Tjintjelaara. V případě komerční tvorby mě inspiruje americký fotograf Mike Kelley.

jirisebek-rotterdam-08906-6000.jpg

Máš raději focení exteriérů, nebo interiérů? A proč, co je technicky náročnější?
Rád fotím oboje. Focení exteriérů je náročnější na počasí, často se musím na některá místa vracet opakovaně. Focení interiérů je naopak náročnější technicky. Je potřeba zde řešit velký dynamický rozsah a občas bohužel není možné...


Celý článek najdete v listopadovém FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv11-23-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.