Laowa 20 Shift aneb ideální objektiv na fotografování architektury

Publikováno: 8. října 2022 | autor Redakce
dsc09912.jpg

Laowa 20 mm f/4 Zero-D Shift je speciální objektiv přímo určený pro fotografování architektury. S jeho pomocí můžete snadno fotografovat architekturu, aniž by docházelo k nechtěnému kácení linií. Objektiv má ohnisko 20 mm na fullframových fotoaparátech, což se hodí na focení exteriérů i interiérů.

Text a foto: Jiří Šebek, Instagram, Facebook

Jak už je u značky Laowa dobrým zvykem, objektiv je kovový a perfektně zpracovaný. Všechny posuvné a ovládací prvky mají příjemný chod a nikde se se nic neviklá. Celkově objektiv působí bytelným dojmem, takže něco vydrží.

dsc-4061.jpg

Konstrukce a ovládací prvky

Přední čočku chrání odnímatelná sluneční clona a naleznete zde závit na aktuálně běžné filtry rozměru 82 mm. Dále pak následují čtyři ovládací prstence. První slouží k manuálnímu zaostřování. Vzhledem k širokému ohnisku je ostření rychlé a snadné. Druhým prstencem se nastavuje clona objektivu v rozsahu f/4–22. Při fotografování architektury ale stejně budete nejvíce používat clony 8 či 11.

dsc00117.jpg

Poslední dva prstence slouží k ovládání funkce shift. Největším prstencem ovládáte samotný rozsahu posunu (shiftu), maximálně o 11 mm a lze jej také zamknout. Posledním ovládacím prvkem nastavujete, na jakou stranu má být posun proveden.

Co znamená shift

Hlavní zajímavostí toho objektivu je shift (posun). Část objektivu se může posunout o +/–11 mm na všechny strany. Spolu s tím dojde i k posunu samotného obrazu na snímači.

Snadno tak posunete celý záběr nahoru, budova se vám vejde do záběru celá a zároveň nedojde ke kácení linií, které jsou na fotografiích architektury ve většině případů nežádoucí.

dsc00131.jpg

Charakteristika objektivu

  • Hmotnost: 747 g
  • Manuální ostření
  • Průměr filtr: 82 mm
  • Ohnisko a min. clona: 20 mm f/4
  • Bajonety: Canon EF/RF, Nikon F/Z, Sony E, Pentax K, Fujifilm G, L-mount

Klasický 24mm objektiv vs. Laowa 20 mm

Shiftový objektivy najdete i u ostatních značek. Ostatní skla se závitem na filtry však mají ohnisko minimálně 24 mm. Laowa nabízí ohnisko 20 mm se zachováním závitu na filtry. Můžete tak mít unikátní záběr o čtyři milimetry širší.

dsc01503-laowa-shift20.jpg dsc01504-alternativni-shift24.jpg
U fotografování architektury je širší záběr o 4 mm velmi znát. Často to může rozhodovat o tom, zda se vám budova vejde do záběru celá, či nikoliv.

Obrazová kvalita

U shiftových objektivů je potřeba hodnotit kresbu zvlášť s použitím/bez posunu. Vždy platí, že čím větší použije posun, tím se ostrost v rozích zhoršuje a zároveň narůstá vinětace.

Celkově je však kresba objektivu v této kategorii velmi dobrá. Ve srovnání s klasickými pevnými skly bez shiftového posunu bude kresba vždy o něco slabší.

Vinětace objektivu je na velmi dobré úrovni. Pozor si musíte dát jen při maximálním posunu, kdy občas sluneční clona dělá tmavé kraje. To lze však snadno vyřešit jejím pootočením.

dsc08832.jpg

Pro fotografování architektury je velmi důležité, aby objektiv netrpěl na distorze, ať už jde o soudkovitost či poduškovitost. Laowa 20 mm je na tom se zkreslením výborně a distorze záběru je opravdu jen minimální.

V protisvětle je potřeba si dát občas pozor na drobné reflexe. Velkou výhodou je 14lamelová clona, která vytváří u zdrojů světla velmi pěkné hvězdičky.

Zhodnocení

Celkově se jedná o velmi povedený objektiv, který vyniká perfektním zpracováním. Sice budete muset ostřit manuálně, ale objektiv se vám za to odvděčí skvělými fotkami architektury. Jedná se o ideální výbavu pro všechny, co to myslí s fotografováním architektury vážně. Nedostatkem, který mi u toho objektivu vadí, jsou chybějící informace EXIF u fotky.

Při výběru shiftového objektivu od Laowy můžete zvážit ještě širší model s ohniskem 15 mm, který je však již bez závitu na filtr. Pokud chcete pouze jeden objektiv, pak bych doporučil spíše tento model s ohniskem 20 mm, je totiž mnohem univerzálnější, 15mm už je občas moc široké. Jedná se však o ideální doplněk jako druhé sklo.

dsc08848.jpg

O autorovi

Jiří Šebek je profesionální fotograf, který zaznamenává krásy architektury, interiérů a krajiny již 13 let. Za tu dobu spolupracoval s více než stovkou klientů a institucí, mezi kterými najdeme řadu známých architektonických studií, designérů či návrhářů.

Za své fotografie, ve kterých se mísí minimalismus, estetika a elegance, získal čtyři významná oborová ocenění, například Czech Press Photo za soubor Chrámy nové doby. Tato série umělecky ztvárňuje nově se rodící moderní pražské architektonické stavby. Soubor plně odráží Jiřího způsob vidění světa.

Jeho objektiv se zaměřuje především na architektonické projekty, které jsou atypické, ojedinělé a přitom decentní a vkusné. V Jiřího tvorbě ale najdeme i umělecky pojaté fineartové fotografie a snímky přírody, kam si chodí pro nekonečnou inspiraci a klid.

Je současně známým a oblíbeným lektorem workshopů nejen v Centru FotoŠkoda (Fotografování architektury, Magická noční Praha, Jak fotografovat interiéry a dalších).


Celý článek najdete v říjnovém čísle časopisu FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv10-22-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.