Kupujeme dron a začínáme létat

Publikováno: 12. července 2023 | autor Redakce
pexels-the-lazy-artist-gallery-1623016.jpg

Před několika málo lety byl dron relativně nákladnou investicí, kterou si nemohl dovolit každý, postupem času navíc vykrystalizovaly i některé odlišné skupiny dronů a s nimi spojené možnosti záznamu. Pojďme se tedy podívat na nabídku blíže.

Co vlastně dron je? Přesná definice je bezpilotní letoun s ovládáním na dálku, všechno ostatní jsou již jen odlišné typy jednoho a téhož letounu. Setkat se tak můžeme nejen s drony pro účely fotografování nebo natáčení videa, ale také s pracovními drony, které umožňují dostat se do míst, kam by to bylo lidskými silami velmi obtížné. Širokou skupinu tvoří také drony pro doručování zboží, v neposlední řadě jsou tu drony záchranných a bezpečnostních složek a zapomenout nesmíme ani na drony sportovní.

pexels-the-lazy-artist-gallery-4426343.jpg

Všechny typy – až na ty nejmenší hračky – vlastně nutně poskytují záznam videa, abyste viděli, kde se dron nachází, a mohli jej řídit i na větší vzdálenost. Samotné ovládání je pak také odlišné a je většinou uzpůsobené danému účelu toho kterého dronu. Nejčastější variantou je dálkové ovládání, k němuž je připojen mobilní telefon jako náhledový monitor, alternativou je pak ovládání FPV dronů, kdy má pilot brýle s displejem a v ruce ovladač.

K jistějšímu a bezpečnějšímu ovládání dnes přispívá celá řada leteckých režimů a senzorů vycvičených umělou inteligencí, pokud tedy nechcete nutně dron řídit ručně, není problém s ním pouze vzlétnou a nechat vše na automatických letových režimech – nejedná se samozřejmě o zcela autonomní řízení a let, ale můžete například zaměřit konkrétní místo scény a nechat dron natáčet v předdefinovaných trajektoriích. Alternativně je možné dron „uzamknout“ i na pohyblivý objekt, který bude následovat taktéž s předem určenými trajektoriemi typu přiblížení, oddálení, zakroužení apod.

pexels-the-lazy-artist-gallery-1633637.jpg

Senzory okolního prostředí sice nezabrání náhodnému střetu nebo probíhajícímu pádu, ale do značné míry napomáhají k bezpečnějšímu letu, zejména u začínajících uživatelů. Právě bezpečnost pro okolí dala vzniknout poměrně obšírné legislativě související s provozem dronů.

Pokud zvažujete koupi svého prvního dronu a nemáte zatím žádné zkušenosti, určitě nejprve kupte levnou variantu, hračku, která vám poskytne první seznámení s létáním a ovládáním. Tyto malé drony jsou většinou konstruovány odolněji, takže je hned nezničí případný pád.

pexels-max-ravier-6019104.jpg

Video, nebo foto?

Jaký dron zvolit, se bude do značné míry odvíjet od toho, zda s ním budete chtít fotografovat, nebo natáčet video, a v případě videa pak budete volit mezi klidnými stabilizovanými záběry a akční honičkou mezi stromy.

pexels-pok-rie-688988.jpg

První případ je cestou k foto/video dronům, které patří v současnosti k nejrozšířenějším a je pro ně typické osazení kvalitní kamerou, a především pak stabilizátorem (gimbal), který zajistí, že bude obraz stále v rovině, a to i v okamžiku, kdy například letíte do boku.

pexels-mudassir-ali-1809576.jpg

Druhý případ, kdy je cílem tvorba především akčnějších videí, nejrůznějších průletů budovami apod., je cesta ke zmíněným FPV dronům – ty totiž mají...


Celý článek najdete v červencovém čísle FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv07-23-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.