Kreativní a luxusní média do termosublimačních tiskáren DNP

Publikováno: 18. října 2022 | autor Redakce
fotovideo2022-specialnimedia-01-ds620.jpg

Termosublimační technologie tisku vnáší do života fototiskařů mnoho výhod, například extrémně jednoduchou obsluhu nebo bezstarostný provoz. Ovšem princip fungování této technologie s sebou nese také jistá omezení.

Konkrétně jde o nepříliš rozmanitou nabídku použitelných médií. Tohoto limitu jsou si vědomi i v japonské společnosti DNP a snaží se dlouhodobě přinášet inovativní řešení, která dodávají jejím produktům přidanou hodnotu. Není tedy divu, že i v případě médií nijak nezahálí.

fotovideo2022-specialnimedia-01-ds620.jpg
Nejmodernější a technologicky nejvyspělejší termosublimační tiskárna na trhu – DNP DS620

Už v roce 2006, kdy DNP uvedlo na trh tiskárny pod svojí značkou, jsme mohli kromě standardních médií pro výrobu lesklých a polomatných fotografií v nabídce zaznamenat i papíry speciální. Už tehdy si uživatelé tiskáren DNP mohli vytisknout samolepicí fotografie nebo využít perforovaných médií, která se uchytila především v rámci zábavního průmyslu ve fotobudkách nebo fotokoutcích na společenských akcích a oslavách.

fotovideo2022-specialnimedia-02-perfo.jpg
Fotografie vytištěná na perforovaném médiu – díky perforaci vznikne z výtisku 10 × 15 cm čtvercové foto 10 × 10 cm a ústřižek 5 × 15 cm vhodný pro reklamu, poukaz apod.

Pomalu tak vznikala řada médií s názvem Creative & Luxury, která se před lety rozrostla o luxusní médium Metallic s extra vysokým leskem a metalickým efektem pro opravdu unikátní svatební, produktové nebo a jiné fotografie.

fotovideo2022-specialnimedia-03-metal.jpg
Rozdíl mezi fotografií na metalickém (shora) a standardním médiu

Termosublimační technologie tisku využívá přenosu barviva z pásky (tzv. ribbon) do podložky. Tou se rozumí fotopapír opatřený speciální přijímací vrstvou (tzv. emulzí), která absorbuje barvivo teplotou a tlakem vypuzené z ribbonu. Ribbon kromě barviv – žluté (Y), purpurové (M) a azurové (C) – obsahuje ještě jedno další pole používané při tisku fotografií.

Toto pole je sice průhledné, ale zásadně ovlivňuje výslednou fotografii. Jednoduchým nastavením v tiskovém ovladači tiskárně určíme, jaký výsledný povrch fotografií chceme, a tiskárna podle tohoto nanese právě ono průhledné pole a vytvoří tak povrch lesklý, nebo polomatný.

fotovideo2022-specialnimedia-04-supmat.jpg
DNP Super Matte – sametově matná fotografie (vpravo) bez jakýchkoliv reflexů v porovnání s klasickou



Celý článek najdete v říjnovém čísle časopisu FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv10-22-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.