Konec fotoalba – 78 procent lidí má doma cenná fotoalba, která si ovšem nikdy nikdo neprohlíží

Publikováno: 22. listopadu 2023 | autor Redakce
konec-fotoalba-6.jpg

Nový výzkum společnosti Epson ukázal, že kvůli oblibě digitální fotografie a okamžitého sdílení fotografií na sociálních sítích na naše fotoalba a vzácné vzpomínky, které uchovávají, sedá prach.

Tato zpráva, která zveřejňuje měnící se návyky lidí ohledně tisku, byla vypracována na podporu řady tiskáren Epson EcoTank bez inkoustových kazet. Ukázalo se, že 22 % přestalo vytvářet rodinná fotoalba a průměrný člověk se na tato alba nepodíval více než rok a půl (v průměru 19 měsíců).

A to navzdory pozitivním a příjemným pocitům, které prohlížení vytištěných fotografií našich blízkých přináší – až 77 % lidí uvádí, že se cítí šťastní, a více než polovina, že měli pocity hrdosti a nostalgie. Neuvěřitelných 86 % rodičů si myslí, že společné prohlížení fotoalb sbližuje děti s jejich příbuznými, a 87 % uvádí, že dětem dávají silný pocit vlastní identity.

konec-fotoalba-1.jpg

A když už se konečně odhodláme vyhrabat dávno zapomenutá alba, 82 % z nás si užívá objevování jmen lidí na fotografiích, dat a názvů míst načmáraných na zadní stranu. 64 % lidí se domnívá, že by o tohle mohli přijít, protože digitální fotky to neumožňují ve stejných detailech. Obávají se, že by se tyto příběhy mohly v jejich telefonech ztratit.

Ale nejde jen o fotoalba. Výzkum ukázal, že mnoho fotek, které denně pořizujeme, nikdy nespatří světlo světa. V průměru máme ve svých telefonech uloženo 1200 fotek, ale vytiskneme jen 2 procenta, abychom si je v našich domovech vystavili.

konec-fotoalba-2.jpg

9 % lidí také přiznalo, že doma nemá žádné vytištěné fotografie rodiny nebo přátel, přičemž 14 % dává přednost sdílení na sociálních sítích.

Linda Henkel Ph.D., kognitivní psycholožka, která se zabývá výzkumem paměti na Fairfield University v Connecticutu, varuje před vznikem „domovů bez fotografií“ a říká, že chytré telefony by mohly poškodit schopnost lidí pamatovat si události z jejich minulosti: „Navzdory rozsáhlým technologickým změnám zůstává hlavní funkce fotografování stále stejná: lidé pořizují fotografie, aby nad nimi mohli později vzpomínat. Fotografie nám však lépe pomáhají se vzpomínáním, když se na ně díváme, než když je jen hromadíme ve svých telefonech. Pokud pořizujeme fotografie pouze jako trofeje, abychom se s nimi pochlubili na sociálních sítích, soustředíme-li svou pozornost na to, kolik komentářů a lajků získáme, je méně pravděpodobné, že si budeme z našich zážitků pamatovat podrobnosti.“

konec-fotoalba-3.jpg

Doktorka Henkel dále říká: „Pokud chceme, aby byly tyto vzpomínky stále živé, musíme se zapojit do kognitivních procesů, které paměti prospívají. Potřebujeme se fotografiím věnovat, trávit čas jejich organizováním, třídit je, abychom našli ty nejlepší snímky, které bychom mohli vystavit v našich domovech, vytisknout je a přidat do rodinných alb. Díky tomu budou naše vzpomínky přístupné a živé a zvýší se pravděpodobnost, že si budeme zážitky pamatovat i později.“

Zpráva společnosti Epson Europe zjištění doktorky Henkel potvrzuje. Uvádí, že z těch, kdo mají na stěnách vytištěné fotografie důležitých okamžiků nebo svých blízkých, více než polovina 56 % cítí, že jim pomáhají vybavovat si vzpomínky na chvíle, kdy byla fotografie pořízena, a 48 % souhlasí, že jim pomáhají zapamatovat si ten konkrétní okamžik lépe.

konec-fotoalba-4.jpg

Je znepokojivé, že 31 % rodičů přiznalo, že si zapomněli udělat kopie svých fotografií. A to i přesto, že 63 % lidí uvádí, že přišli o důležité fotografie nebo dokumenty, protože si je nestihli stáhnout a vytisknout.

Doktorka Henkel věří, že zpřístupnění našich fotografií je pro uchování vzpomínek klíčové: „Často máme v našich zařízeních uloženy tisíce fotografií, z nichž mnohé si později prohlížíme jen zřídka nebo máme problém je najít. Mít viditelné a hmatatelné fotografie, ať už v albech nebo vystavené v rámečcích, nám může usnadnit přístup k našim vzpomínkám na události. A nejde jen o vizuální detaily – tyto fotografie jsou branou do naší minulosti. Dokážeme si v tu chvíli vzpomenout na své pocity a emoce i na širší kontext dané události, například co se stalo později toho dne nebo dokonce na jiné vzpomínky z té doby. A přínosné to není jen pro paměť. Výzkum ukazuje, že připomínání našich vzpomínek a jejich sdílení s ostatními je spojeno s mnoha pozitivními důsledky, jako je zlepšení nálady, silnější pocit spojení s ostatními a menší pocit osamělosti.“

konec-fotoalba-5.jpg

Marcel Divín, National Sales Manager CZ&SK ze společnosti Epson k tomu dodává: „Tento výzkum ukazuje, že klasické rodinné fotoalbum by se brzy mohlo stát minulostí, navzdory pocitům pohody a dalším výhodám, které nám prohlížení vytištěných fotografií přináší, včetně pomoci s vybavováním vzpomínek.

Tiskárna Epson EcoTank odstraňuje mnoho dosavadních překážek domácího tisku. Dodávají se s dostatečným množstvím inkoustu, který vydrží až tři roky, což vám ušetří peníze, čas a námahu. Fotografie můžete tisknout přímo z telefonu, jakmile je pořídíte. S jednou sadou náhradních lahviček s inkoustem vytisknete až 2 300 fotografií, takže ušetříte až 90 % nákladů na inkoust a vám se tak oživí více vzpomínek za méně peněz.“

konec-fotoalba-6.jpg

Tento výzkum je součástí nové kampaně, v níž společnost Epson navázala partnerství se svým ambasadorem značky Usainem Boltem. V sérii několika videí můžeme Usaina vidět, jak si prohlíží osobní momenty ze svého života a kariéry, které má uložené ve svém telefonu. Pak si však uvědomí hodnotu jejich tisku a během toho znovu prožívá některé ze svých nejšťastnějších vzpomínek, které by jinak mohly být ztraceny.

„Jsem hrdý, že se mohu zúčastnit této kampaně,“ říká Usain, „protože mi připomněla, abych si nechal vytisknout fotografie některých svých nejdůležitějších vzpomínek a přitom se o tyto příběhy podělil se svou rodinou. Byl to opravdu pozitivní zážitek pro nás všechny.“

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.