Kde hledat manuály k filmovým aparátům

Publikováno: 10. března 2022 | autor Petr Březina
technology-camera-collection-canon-items-technic-969803-pxhere.com.jpg

Prakticky každý fotoaparát je něčím originální a ne vždy to musí být speciální funkce nebo režimy pro fotografování. Mnohdy stačí malý detail, který vám znemožní například zavřít dvířka komory s filmem. V takovém případě je návod k použití neocenitelný.

No jo, říkáte si, ale kde mám sehnat návod k filmovému fotoaparátu z 50. let minulého století. Naštěstí existují nadšenci, kteří se rozhodli uchovat právě takové tiskoviny a nabídnout je celému světu – žijeme přeci jen v digitální době, ať už se nám to líbí nebo ne. Ale postupně.

Návod k použití, nebo chcete-li manuál, je pro mnoho z nás nadbytečnou brožurkou, kterou obvykle nepotřebujeme. Vždyť přeci pračku umí zapnout každý, nic na tom není. Možná byste se divili, co dnešní pračky dokážou (není výjimkou jejich ovládání pomocí mobilu), a v takové situaci už vám opravdu nezbývá nic jiného než sáhnout po návodu.

butkus-manual-002.png

U filmových aparátů – a je jedno, jestli mluvíme o kinofilmu, středoformátu nebo velkoformátových přístrojích – je ve většině případů jasné, jak je ovládat. Výrobci obvykle hledí na srozumitelné ovládání a využití popisků nebo ikonek. Jenže některé modely jsou natolik originální, že si bez návodu nezaložíte ani film.

Pokud nutně nepotřebujete mít k dispozici kompletní návod, včetně všech obrázků a popisků, ale potřebujete vyřešit jednorázový problém, zkuste YouTube. Videí tam najdete opravdu velké množství a můžete vcelku rychle najít přesně to pravé. Pamatujte, že komunita filmových fotografů je opravdu velká a celosvětová, takže najít lze ledasco.

butkus-manual-004.png

Tištěná klasika

Jestliže je pro vás ale stěžejní mít v ruce originální tištěný návod, protože předpokládáte, že se k němu budete častěji vracet, nebo chcete mít jen...


Celý článek najdete v březnovém čísle časopisu FotoVideo


fv03-22-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.