Jan Kaiser o tisku fotografií – II. díl

Publikováno: 25. května 2020 | autor Redakce
Jan Kaiser o tisku fotografií – II. díl

S kým si lépe popovídat o tom, zda tisknout doma, v profesionálním studiu či fotolaboratoři než s Honzou Kaiserem, kterého znám už opravdu pěknou řádku let? Jeho zajímavě pojatým radám doporučuji naslouchat, i když povídání s ním je pokaždé spíše na knihu než na pár stránek v našem časopise. Ale pokusil jsem se o to a vyzval ho k odpovědím. Ptal se: Rudolf Stáhlich, široce odpovídal: Jan Kaiser, Kaiser@fomei.com, foto: Dan Pauk, Jan Novák, Josef Duchoslav, Vítek Šimek

Zabýváš se ale i velkoformátovým tiskem a materiály pro větší studia a vyvolávací a tisková centra, dále fotokiosky, laminací, tiskárnami malými i velkými, širokým sortimentem fotografických papírů, o kterých jsme psali nedávno v našem velkém seriálu. Jaké jsou novinky ve fotografických papírech a co aktuálně doporučuješ?

Jejej, krásné téma… Ano, svět výroby reprodukcí se z hlediska technického zázemí a prostředků stále vyvíjí. Od roku 2002 se k „mokrým“ minilabům přidaly inkoustové velkoformátové fototiskárny (jejich éru zahájila dvojice fototiskáren EPSON Stylus PRO 7600 a 9600) a laboratoře začaly masově nabízet výrobu fotografií větších než 30 × 45 cm. Krátce nato přišla na trh nová média – bavlněné papíry a fotoplátna.Jan Kaiser o tisku fotografií – II.

Rokem 2005 se do fotostudií začaly vtěsnávat produkční termosublimační fototiskárny, které zahájily éru decentralizace výroby minilabové fotografie od 9 × 13 po 20 × 30 cm. O tři roky později byl ukončen vývoj „mokrých“ minilabů a společnosti, které se včas nesoustředily na nové trendy, začaly mít potíže. Osudné se to bohužel stalo globálním firmám Konica, Agfa a Kodak. Od roku 2015 jsou masivně instalovány suché minilaby na inkoustové nebo termosublimační bázi a nové generace velkoformátových fototiskáren. A hlavně začala éra eventového tisku, fotokoutků s okamžitým tiskem a fotobudek.Jan Kaiser o tisku fotografií – II.

Již třetím rokem je právě eventový tisk fotografií tahounem v celém byznysu. Je to nejrychleji se vyvíjející odvětví fototisku. Stěžejním produktem fototiskové části FOMEI jsou už dlouhá léta vlastní řady médií pro fototiskárny. Pro stolní (hobby) a velkoformátové fototiskárny Canon, EPSON a HP jsou to řady FomeiJet a FOMEI Collection, pro suché minilaby EPSON, Fuji a Noritsu pak řady FOMEILAB a SERIES. Dnes je to úhrnem čtyřicet druhů fotopapírů a pláten. Naší devizou je…

Celý článek najdete na 4 stránkách ve voňavém květnovém čísle FOTOVIDEO.

Je na čase ušetřit, a ještě získat praktickou a potřebnou věc. Rok 2020 prožijte s naším časopisem, který vychází pravidelně koncem každého kalendářního měsíce. Objednáte si ho a dostanete po zaplacení výhodný dárek ZDARMA dle vašeho výběru. Objednejte si tedy raději hned a vybírejte v časopise na stranách 96 a 97 a také elektronicky například na:

http://www.ifotovideo.cz/rubriky/predplatne/

https://www.send.cz/casopis/779/foto-video/

https://foto-video.magaziny.cz/

https://predplatit.cz/detail/foto-video/200/

Mít doma kvalitně tištěný časopis FotoVideo každý měsíc o den dříve, než se objeví ve volném prodeji, a ještě k tomu ta cca 60 % jeho normální, prodejní ceny, to už se fakt vyplatí! UŠETŘÍTE!

Už máte voňavé květnové FOTOVIDEO? Podívejte se, co v něm najdete: ZDE.

Voňavé květnové FOTOVIDEO

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.