Jaký objektiv vybrat pro makrofotografii

Publikováno: 12. dubna 2022 | autor Redakce
dewdrops-3671613.jpg

Makrofotografie je jedním z dlouhodobě nejoblíbenějších fotografických žánrů. Pokud se vám zvětšený svět zalíbil, není nic jednoduššího než vybavit fotoaparát vhodným objektivem pro jeho objevování.

Poměrně značnou výhodou makrofotografie je její nezávislost na prostředí, pokud totiž máte vytrénované oko, najdete náměty pro makrofotografii prakticky všude kolem sebe. Často se tak makro stává oblíbenou kratochvílí v zimních měsících, kdy světlo fotografům přeje přeci jen méně často než po zbytek roku.

dewdrops-3671613.jpg

Mluvíme-li o makrofotografii, pak je třeba si ji alespoň nějak ohraničit. V zásadě je makro, ve smyslu fotografickém, definováno jako obraz, který zachycuje detaily lidským okem nepozorovatelné ze vzdálenosti cca 25 cm. Pokud se budeme bavit o makrofotografii, jak ji známe z různých snímků, tak zde platí, že by měla zachytit obraz v životní velikosti – obvykle 1:1 a někdy až 30:1.

firin.jpg

Co je makroobjektiv

Takové zvětšení je možné dosáhnout několika různými cestami – počínaje makropředsádkou, přes reverzní kroužky a mezikroužky až po makroobjektivy. Oproti „obyčejným“ objektivům se makroobjektivy nijak zásadně neliší, co se parametrů týká. Až na jeden a tím je právě zvětšení.

laowa-2-5x.jpg

Samotné zvětšení je dáno použitou ohniskovou vzdáleností objektivu a jeho nejkratší zaostřitelnou vzdáleností. Pokud je definován makrosnímek jako zvětšení 1:1, pak to znamená, že centimetrový objekt před aparátem bude zachycen...


Celý text najdete v dubnovém čísle časopisu FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv04-22-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.