Jak zacházet s klasickým fotografickým materiálem pro uchování jeho kvality

Publikováno: 8. října 2023 | autor Petr Šálek
cd-b-873-dsc-5911-kopie.jpg

Ochrana a správné zacházení s negativy, diapozitivy, fotografiemi a dalšími produkty fotografických technik na chemické bázi jsou nezbytné pro jejich dlouhodobé uchování.

Fotoarchivy mají mnoho nepřátel, které je možné rozdělit na faktory vnitřní (ty jsou zapříčiněné složením samotného objektu a chemickými změnami, které v tomto prostředí probíhají) a vnější, což je zejména klima (vlhkost a teplota), znečištění ovzduší, různé druhy mikroorganismů atd.

Všechny tyto faktory mohou podnítit či akcelerovat degradační procesy a zajistit vhodné prostředí pro výskyt či množení bakterií, virů a plísní. Skladovací prostory proto musí mít zejména odpovídající klima. Nevhodné je uložení fotomateriálu ve sklepě, kde na něj může působit vzlínající vlhkost zdiva. Do podkrovních nebo půdních prostor zase může zatékat, případně se zde mohou teploty dostávat na neúnosnou úroveň. Záporně se na kvalitě může projevit i kolísání klimatických hodnot v místě uložení.

wendy1-kopie.jpg

Dalším rizikovým faktorem je prach, který je hygroskopický, může mechanicky poškodit citlivé povrchy fotografických materiálů a způsobuje komplikace při skenování. Prach díky svému složení může působit destruktivně i na samotný materiál (chemické procesy uvnitř něj) a slouží jako živná půda pro mikroorganismy. Fyzický stav negativů a diapozitivů negativně ovlivní svinutí filmových pásů do roliček, protahování negativů zvětšovákem, práci s fotografiemi a negativy bez ochranných obalů.

Při manipulaci s některými obaly z umělé hmoty může dojít ke vzniku statické elektřiny přitahující prachové částice.
Škodlivé je také vystavení dennímu nebo umělému světlu. V žádném případě se nemají historické fotografie kopírovat na kopírkách nebo je nechávat ležet v blízkosti kopírek a laserových tiskáren. Pro fotografie se doporučuje snížit intenzitu osvětlení pod hodnotu 50 luxů a zamezit použití svítidel produkujících UV záření.

cdb-864-06-39-31-wendy-kopie.jpg

Rušivě se může projevit i přítomnost chemikálií. Jejich vyšší koncentrace například ve fotokomoře nebo v prostředí ošetřeném různými chemickými nátěry či laky se může negativně projevit i na kvalitě cenných fotomateriálů. Psané poznámky, razítka, obálky s potiskem nebo nevhodné podlepení také vede ke zhoršení kvality archivních materiálů.

Výhodou je, že patentovaný software SilverFast umí obrazové vady způsobené mechanickým poškozením analogových materiálů v průběhu jejich digitalizace odstranit.

cd-b-873-dsc-5911-kopie.jpg

Závěrem je třeba zdůraznit, že neopatrná a neodborná manipulace s fotografickým materiálem, jako například časté přemísťování nebo nešetrný transport, vliv potu a mastnoty z lidských rukou a také diletantské pokusy o ošetření archiválií, jsou zbytečné chyby, kterým je třeba se vyhnout.

Doporučená teplota a vlhkost pro uložení fotoarchivů

Černobílý film (PE):
teplota 19 °C, relativní vlhkost 30–50 %

Barevný film:
teplota: 2 °C, relativní vlhkost 20–30 %
–3 °C, relativní vlhkost 20-40%
–10 °C, relativní vlhkost 20–50 %

Teploty i vlhkost musí být stabilní.


Celý článek najdete v říjnovém FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv10-23-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.