Jak vybrat projektor pro domácí kino

Publikováno: 18. ledna 2023 | autor Redakce
viewsonic-x2-(1).jpg

Společnost ViewSonic, prozrazuje v rámci edukace a rozšíření povědomí o LED projektorech 5 věcí, na které si dát pozor a které zvážit předtím, než si pořídíte projektor do domácnosti.

Hledání nejlepšího projektoru pro domácí kino nemusí být nadlidský úkol. Ty přenechte filmovým hrdinům a zaměřte se na to, abyste nalezli ideální projektor, který bude vyhovovat vašim potřebám. My vám s tím samozřejmě rádi poradíme.

Přečtěte si, čemu byste měli věnovat pozornost, než investujete do projektoru, nebo si rovnou prohlédněte některé projektory ViewSonic pro domácí zábavu.

viewsonic-m1-pro.jpg

Pokud si při zmínce o projektoru vzpomenete na školní časy se zaprášenou promítačkou, která se dlouho zahřívala, budete překvapeni, jak se situace změnila. Dnešní projektory jsou mobilní, moderní a flexibilní, takže z domácího filmového večera udělají výlet do kina s bonusem, že nemusíte opouštět dům, a navíc si můžete dopřát to největší pohodlí a své oblíbené nápoje.

Nyní vám pomůžeme pochopit pět nejdůležitějších aspektů, na které je třeba myslet, pokud vybíráte projektor. Dočtete se o rozdílu mezi lampovými, laserovými a LED projektory a seznámíte se s dalšími technickými aspekty, jako je svítivost, poměr projekční vzdálenosti a rozlišení, a s některými dalšími vlastnostmi, které z projektoru udělají toho nejlepšího společníka pro domácí kino.

Lampový, laserový či LED projektor?

Při nákupu projektoru pro domácí kino je třeba nejprve zvážit, zda si vyberete projektor s lampou, laserem nebo LED diodami. Abychom vám to usnadnili, řekněme si zjednodušeně, že lampový projektor je skvělou základní volbou a laserový projektor je špičkovější. Hvězdou přehlídky je však zcela jistě LED projektor. Je proslulý tím, že poskytuje lepší obraz, nabízí silnou sytost barev a světelnou účinnost, díky čemuž se zdá, že má vyšší vnímaný jas. LED projektor má navíc větší životnost světelného zdroje než jeho lampoví kolegové, kteří vyžadují častou výměnu žárovek.

Můžeme tedy říci, že chytré LED projektory jsou pro domácí kino tou nejlepší volbou. Mají široký barevný gamut, díky němuž získáte realistické barvy, nabízejí bezdrátové připojení, mají integrované reproduktory s fantastickým zvukem a vyzařují méně tepla, tudíž je ventilátor méně hlučný, takže vás při sledování vašeho oblíbeného filmu nic neruší. Navíc jsou šetrné k životnímu prostředí.

viewsonic-x1-(1).jpg

Projekční vzdálenost

Ne všechny filmy jsou stejné, a ne všechny projektory mají stejný projekční poměr. Projekční poměr označuje vzdálenost mezi objektivem projektoru a plátnem nebo stěnou, na kterou svítí, a to nás přivádí k úvaze o vašem prostoru. Kde budete projektor nejčastěji používat?

Projektory s krátkou a velmi krátkou projekční vzdáleností vám poskytnou velký obraz, aniž byste potřebovali velkou místnost. Jsou šikovné a praktické, vejdou se do prostor, kam se běžný projektor nevejde, a pomocí jedinečných čoček a zrcadel vytvářejí velký obraz z krátké vzdálenosti. Nemusíte jej montovat na strop ani pro něj uvolňovat pevné místo za pohovkou, pokud nechcete. Tyto projektory jsou vyrobeny tak, aby mohly spočinout kdekoliv, od konferenčního stolku až po poličku v blízkosti zdi.

Projektory s běžnou projekční vzdáleností musí být umístěny přibližně 244-305 cm od stěny, aby bylo možné zobrazit 100" obraz. To je skvělé, pokud máte větší obývací pokoj. Pokud plánujete rodinnou večeři či filmový večer, máte kolem sebe všechny přátele na velký zápas nebo prostě jen trávíte útulný víkend doma u seriálů, tak můžete o takovém projektoru uvažovat.

viewsonic-x2-(1).jpg

Pokud jste milovníkem filmů, který je neustále na cestách, bude se vám pravděpodobně hodit kompaktní a přenosný LED projektor s krátkou projekční vzdáleností, jako je X2-4K. Ten promítne 100″ obraz ve vzdálenosti pouhých 1,77 m od zdi. Kromě toho, že proměníte svůj prostor v domácí kino, můžete si s projektorem X2-4K vytvořit v obývacím pokoji také hráčské doupě. Tento chytrý LED projektor s krátkou projekční vzdáleností je certifikován pro spolupráci s herní konzolí Xbox.

Pokud je váš byt plně zařízený a vyzdobený, sdílíte společné prostory s přáteli a spolubydlícími nebo prostě jen volíte minimalističtější estetiku, možná si oblíbíte projektory s velmi krátkou projekční vzdáleností, jako je X1000-4K, který při umístění 38 cm od stěny vytvoří 100″ obraz, a lze jej tedy používat i ve stísněných prostorách.

Svítivost

Ne každý může mít doma speciální zatemněné kino, takže dalším prvkem, jež je třeba vzít v potaz při hledání vysněného projektoru, je okolní světlo ve vašem obývacím pokoji. Pokud se váš filmový večer obvykle odehrává při několika rozsvícených tlumených lampách nebo při pouličním osvětlení svítícím za oknem, pak se vyplatí přemýšlet o svítivosti.

Svítivost projektoru se měří v lumenech. Pro představu: svíčka vydává 14 lumenů, západ slunce 400 a slunečný den může dosáhnout až 100 000 lumenů. Lumeny jsou důležité, protože projektor nemůže zobrazit živý obraz, pokud nevydává dostatek světla. Pokud je světelný výkon příliš nízký, bude se obraz jevit jako vybledlý a neostrý.  Další faktory, jako je okolní světlo, vzdálenost od plátna či stěny a požadovaná velikost obrazu, vás informují o tom, zda je zapotřebí méně nebo více lumenů.

ANSI lumen je oblíbenou jednotkou pro měření svítivosti projektoru. Obecně platí, že projektory se svítivostí 2 000 ANSI lumenů a více představují nejlepší řešení pro menší prostory, jako je obývací pokoj, protože tak snadno vytvoří jasný obraz. Svítivost LED projektorů ViewSonic je však uváděna v LED lumenech, nikoli ANSI. Je to proto, že mají vyšší vnímaný jas (který odráží to, co vidí lidské oči), takže jejich počet LED lumenů by začínal na vyšším čísle.

Rozlišení

Filmoví nadšenci, ať už milují superhrdiny, francouzskou novou vlnu nebo ty největší dojemné filmy, by si při investici do nejkvalitnějšího projektoru pro domácí kino měli pořídit rozlišení 4K, které zaručuje ostré a výrazné detaily. Rozlišení 4K se často označuje jako UHD (Ultra High Definition) a v současné době představuje to nejlepší, co si můžete pořídit.

U rozlišení 4K UHD je skvělé, že i když máte přístup pouze k online obsahu, máte jistotu, že budete mít k dispozici všechny detaily, barvy a jas, v jaké můžete doufat. Je také užitečné vědět, že většina projektorů má obvykle pevné rozlišení, což znamená, že bez ohledu na kvalitu přijímaného signálu mohou promítat pouze v jednom rozlišení, takže některé informace budou zmenšeny, aby mohly být promítnuty ve správném formátu (pokud je však nativní rozlišení projektoru 1080p bez podpory 4K, pak projektor nemůže promítat obsah 4K). Proto je důležité vědět, zda je váš projektor s těmito formáty kompatibilní. Podpora 4K Ultra HD a HDR se může lišit v závislosti na značce a modelu vašeho zařízení.

Barevný gamut je elegantním pomocníkem rozlišení a tato podmanivá dvojice si stahuje všechnu pozornost na sebe. Barevný gamut je rozsah barev, které lze reprodukovat na výstupním zařízení. Rec. 709 je barevný gamut používaný v americkém divadelním průmyslu, jež byl vytvořen radiokomunikačním sektorem Mezinárodní telekomunikační unie (ITU-R). Zajišťuje, že všechna zařízení na trhu, která jej používají jako svůj standard, mají společný jazyk pro barvy, které používají, a zajišťuje, že určité barvy budou stejné napříč výrobci. Ujistěte se, že jste si vybrali model s alespoň 100% pokrytím standardu Rec .709, abyste zajistili co nejvyšší věrnost barev původnímu obsahu.

Další praktické funkce a vlastnosti

Existuje několik dalších prvků, které vám zaručeně pomohou při výběru nejlepšího projektoru pro domácí kino. Milovníky filmů a cestování potěší pokrok, kterého bylo dosaženo ve vývoji přenosných a lehkých projektorů, což je neuvěřitelně praktické. A co víc, díky vestavěnému okamžitému automatickému ostření pro jasný a ostrý obraz během několika sekund si můžete být jisti, že vaše filmy, seriály, hry a videa budou souměrné, i když váš projektor nebude v popředí a uprostřed plátna. Už žádné tápání v nastavení, abyste jej narovnali! Stejně tak vysoký nativní kontrastní poměr zajišťuje jasné zobrazení, i když sledujete zápas venku nebo jste si na terase udělali kino.

Mnoho modelů je nyní vybaveno vestavěnými špičkovými Bluetooth reproduktory, které zaručují konektivitu a poskytují čistý a jasný zvuk, který lze použít například pro karaoke večery nebo ke zpříjemnění večeře romantickou hudbou. Když k tomu přidáte bezdrátové sdílení obrazovky a vestavěný operační systém Smart OS, je zaručeno, že si projektor zamilujete.

Jednou z nejlepších vlastností těchto moderních LED projektorů je jejich tichý chod. Nehlučí žádný větrák, který se zoufale snaží ochladit různé komponenty, bez ohledu na to, kolik dílů seriálu zhlédnete na jeden zátah.

Při hledání toho nejlepšího projektoru pro domácí kino je třeba myslet na životnost a LED projektor je oproti svým alternativám z dlouhodobého hlediska úspornější. Můžete jej používat 30 tisíc hodin a nemusíte měnit lampu. Jinými slovy můžete sledovat filmy 6 hodin každý den, a to po dobu více než 10 let.

Shrnutí

Na trhu je k dispozici spousta projektorů. Najdete zde projektory pro hraní her, malé přenosné projektory pro cestovatele, projektory určené pro streamování, projektory pro špičková domácí kina i projektory do malých prostor. LED projektory však mají spoustu výhod, mezi něž patří jejich svítivost, projekční vzdálenost, rozlišení, dlouhá životnost a další praktické vlastnosti, jako je korekce lichoběžníkového zkreslení, kontrastní poměr, kvalitní reproduktory a absence hluku ventilátoru.

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.